Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σαχινίδης έξω απ΄τα δόντια! Δεν μπορούν να γίνονται τιμητές....

Συνέντευξη Σαχινίδη, στο “ΒΗΜΑ FM” στην εκπομπή “Debate της πολιτικής”, στους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Α. Ραβανό, την Τετάρτη 24 Απριλίου, όπου μίλησε για το έργο της κυβέρνησης που σήμερα ολοι ακολουθούν ...
"....Όλοι ήταν απέναντι από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που η χώρα είχε ανάγκη τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ πορευόταν μόνο του. Τώρα βγαίνει έξω το Υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και παρουσιάζει στους συνομιλητές του τα επιτεύγματα της πολιτικής αυτής και λέει: «Κοιτάξτε, να δείτε. Αυτό πετύχαμε στη μείωση της δημοσιονομικής πολιτικής». Και ερωτώ: «Ο κ. Σαμαράς, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσο συνεισέφερε σ’ αυτά τα επιτεύγματα;»......

Πάμε στη τηλεφωνική μας γραμμή που είναι ο σημερινός μας καλεσμένος, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Βουλευτής Ν. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρωταγωνιστής - το κατάλληλο πρόσωπο - να μας πει τι ακριβώς έγινε χθες στη συνάντηση αυτή στο Υπουργείο Οικονομικών. Καλημέρα σας.
Καλημέρα.
Τι σας έπιασε εσάς να θέσετε ένα θέμα μείωσης του ΦΠΑ, ένα τέτοιο θέμα δηλαδή, το οποίο υποτίθεται ότι θα το έλυνε τον Ιούνιο η Κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα;
Κύριε Παπαχρήστο και κύριε Ραβανέ, η χθεσινή σύσκεψη είχε ως αντικείμενο το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. Ο Υπουργός των Οικονομικών είχε ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και από τη ΝΔ – γιατί παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της ΝΔ στη χθεσινή σύσκεψη – να συμμετάσχουμε προκειμένου να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο. Διότι, παρά το γεγονός, ότι έχουν μεσολαβήσει αρκετές ημέρες από την ημέρα που έφυγε η Τρόικα, δεν είχαν ξεκινήσει αμέσως τη συγγραφή του κειμένου που απαιτείται να ψηφιστεί στη Βουλή και επειδή μεσολαβούν και οι γιορτές του Πάσχα, μας ζήτησε να κάνουμε εκτάκτως μια συνάντηση να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν να διαμορφωθεί το κείμενο και να πούμε ποιες είναι οι επισημάνσεις μας.
Γιατί όμως θέσατε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ τώρα και δεν περιμένατε τον Ιούνιο;
Θα σας απαντήσω. Το ερώτημα το οποίο θέτετε είναι γιατί τώρα και όχι τις προηγούμενες ημέρες που ήταν η Τρόικα εδώ. Εκείνο το οποίο βλέπουμε εμείς από τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία τα οποία δημοσιοποιούνται είναι ότι πλέον η χώρα μας έχει φθάσει σε εκείνο το επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής που της επιτρέπει, πρώτον : να κάνει μια αξιολόγηση μέτρων που πάρθηκαν στο παρελθόν, μετά από πολλές φορές εμμονή και πίεση της Τρόικας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να πούμε ποια από αυτά απέδωσαν τα κρατούμε, κάποια από αυτά δεν απέδωσαν μπορούμε να τα αναθεωρήσουμε. Εμείς θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή ήρθε η στιγμή τώρα να επανεξεταστούν δύο παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα που προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση και – βεβαίως – δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο, είναι η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Μάλιστα, χθες είπα στον κ. Στουρνάρα, ότι πριν έρθει η Τρόικα για την επόμενη επίσκεψη το καλοκαίρι, θα πρέπει η Κυβέρνηση να έχει οριστικοποιήσει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό με βάση την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί, με βάση τις επιδόσεις που έχει το συγκεκριμένο μέτρο και σε ότι αφορά το άλλο μέτρο, δηλαδή, το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, θα πρέπει από τώρα να προλάβουμε τη σεζόν την καλοκαιρινή, να στείλουμε και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς, οι οποίοι σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα και που βρισκόμαστε υπό την πίεση του ανταγωνισμού των γειτονικών χωρών ότι και η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα αυτό το καλοκαίρι να έχει ΦΠΑ στην εστίαση πάρα πολύ χαμηλό για να μπορέσουμε να κερδίσουμε κόσμο από τους ανταγωνιστές μας.
Κύριε Σαχινίδη, υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι “αυτό το συντελεστή βρήκανε από την κυβέρνηση, δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε μονομερώς, άρα χρειάζεται εκ νέου διαβούλευση με την τρόικα”. Πόσο είναι εφικτό αυτό στην παρούσα φάση; Πριν 12-13 μέρες έφυγαν οι Τροϊκανοί. Να ξαναγίνει πάλι συζήτηση με τους ίδιους, για το συγκεκριμένο θέμα και να έχουμε άμεσα και απάντηση.
Να σας πω. Η θέση η δική μας, του ΠΑΣΟΚ εννοώ, διαμορφώνεται στη βάση της ροής των πληροφοριών που μας έρχονται από τις επίσημες πηγές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς λοιπόν, από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και το υπέγραφε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο κύριος Σταϊκούρας και ένα στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου, βλέπουμε ότι η αποτύπωση που γίνεται είναι ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε το παραμικρό. Αν λοιπόν είναι σωστό αυτό, και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω αυτά που έγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σε δημοσίευμα στην Καθημερινή, ότι δηλαδή το μέτρο δεν απέδωσε, συγκεκριμένα είπε ότι προϋπολογίστηκαν 800 εκατομμύρια και απέδωσε το μέτρο μόλις 160 εκατομμύρια. Εάν λοιπόν αυτό είναι σωστό, αυτό σημαίνει ότι υποβάλλουμε έναν ολόκληρο κλάδο αλλά και την οικονομία, κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του συγκεκριμένου μέτρου, χωρίς να έχουμε κανένα δημοσιονομικό όφελος. Γιατί λοιπόν, να μην κερδίσουμε μία χρονιά, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση; Ξέρουμε ότι, δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις δεν απέτρεψαν τη λήψη υπερβολικά πολλών μέτρων για το 2013, ενώ αυτά έπρεπε να κατανεμηθούν σε βάθος τετραετίας, αυτά τα πήραμε όλα σχεδόν μέσα στο 2013 και αναζητούμε μέτρα που θα ανασχέσουν την ύφεση, θα επιτρέψουν στην οικονομία να πάρει μία ανάσα. Και ποια είναι αυτά τα μέτρα; Μέτρα που μπορεί να υποβοηθήσουν την τουριστική κίνηση αυτό το καλοκαίρι. Όχι το επόμενο καλοκαίρι. Η τρόικα βλέπει την ύφεση. Η τρόικα βλέπει την έλλειψη ρευστότητας. Βλέπει την καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση. Βλέπει ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν έχει προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Βλέπει ότι οι επιστροφές φόρων στην οικονομία δεν γίνονται με τους αναμενόμενους ρυθμούς.
Κύριε Σαχινίδη, εκτός από το τι βλέπει η Τρόικα, υπάρχει και η ζώσα πραγματικότητα. Αυτό που θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω …
Η τρόικα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζώσας πραγματικότητας.
Ωραία. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν το εξής. Θέσατε χθες το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ως προαπαιτούμενο για την ψήφιση του νομοσχεδίου; Ένα. Και δεύτερον: Εάν η κυβέρνηση το απορρίψει, όπως φαίνεται να το απορρίπτει, ποιο είναι το επόμενο βήμα του ΠΑΣΟΚ;
Κύριε Παπαχρήστο, αν μη τι άλλο, το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι είναι ανεύθυνο ως προς τη στάση και τις επιλογές που κάνει. Διότι αν η χώρα μας έφτασε σήμερα να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6% αυτό οφείλεται σε μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η κρίση, ψήφισε όλα τα μέτρα τα σκληρά, που αφορούν περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις, οτιδήποτε σκληρό μέτρο υπήρχε μέσα στη Βουλή, στάθηκε στο ύψος της υπευθυνότητας και των περιστάσεων και το ψήφισε, όταν η Ν.Δ. υπερασπιζόταν λογικές τύπου “Ζαππείου”, ότι με ισοδύναμα μέτρα, όταν θα έρθει θα αντικαταστήσει ό, τι ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Επομένως δεν μπορούν σήμερα να έρχονται και να γίνονται τιμητές της στάσης και της τοποθέτησης που παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Πού ήταν όταν εμείς τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο του 2010…
Ωραία είναι όλα αυτά, δεν μου απαντάτε όμως.
Σας λέω, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται προφανώς να ρίξει την Κυβέρνηση σε περίπτωση που η Κυβέρνηση πει ότι “εγώ εξ αντικειμένου δεν μπορώ να πείσω την Τρόικα να κάνει πίσω”.
Μάλιστα. Ωραία.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση αλλά και η Τρόικα, ότι εφόσον υποχρεώθηκε η χώρα να πάρει πάνω από 10 δις μέτρα το 2013, γιατί αυτό υπήρξε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, όλα τα μέτρα της τετραετίας να συσσωρευτούν εμπροσθοβαρώς το 2013. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Αν είχαμε μία καλύτερη διαπραγμάτευση, πιθανότατα να μη χρειαζόταν να κάνουμε αυτή την κίνηση.
Κατάλαβα.
Αλλά με δεδομένο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, με δεδομένες τις υφεσιακές συνθήκες μέσα στην οικονομία, θέλουμε να δώσουμε ένα περιθώριο. Γιατί λοιπόν η Τρόικα το αφήνει αυτό το ζήτημα για τον Ιούνιο που θα ψηφιστεί τον Ιούλιο ή για τον Ιούλιο που θα ψηφιστεί τον Αύγουστο και θα χάσουμε τη σεζόν του καλοκαιριού.
Κε Σαχινίδη, πολύ σωστά είναι αυτά που λέτε, αλλά το ερώτημα που ενδεχομένως απασχολεί τους ακροατές μας και θα το θέσω γιατί απασχολεί κι εμάς είναι το εξής: «Μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα και μάλιστα σε διάστημα μόλις ενός εικοσιτετραώρου η διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ από βασικές επιλογές της Κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Προηγήθηκε το θέμα του Διοικητή του ΟΑΕΔ, του κ. Κικίλια, επακολούθησε το χθεσινό με τη μείωση του ΦΠΑ και το ερώτημα είναι το εξής: “Θα συνεχιστεί αυτή η τακτική και μέχρι ποιού βαθμού θα φτάσετε τη διαφοροποίησή σας; Θα είναι μία τακτική ανάλογη με αυτή της ΔΗΜΑΡ; ».
Αντιλαμβάνομαι ότι μου περιγράφετε με έναν πολύ ευγενικό τρόπο, το σχόλιο που διατυπώθηκε ότι «παιχνίδι που παίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα «παιχνίδι επικοινωνίας». Εάν η μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συνιστά «παιχνίδι επικοινωνίας», τότε συνιστά «παιχνίδι επικοινωνίας» κι από την πλευρά της Κυβέρνησης. Διότι ή πραγματικά υπάρχει περιεχόμενο σ’ αυτήν την πρωτοβουλία και επομένως δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας αλλά είναι ζήτημα ουσίας ή θα πρέπει να μας εξηγήσει η ίδια η Κυβέρνηση τι πραγματικά πιστεύει γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και όταν λέω Κυβέρνηση εννοώ ο ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, συγκεκριμένα η ΝΔ. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα ουσίας. Σε ότι αφορά τώρα τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, να πάρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Το άρθρο 19 στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».
Μάλιστα.
Εδώ, θα πρέπει κάποια στιγμή και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, να πάψει πλέον να λειτουργεί η ΝΔ και οι Υπουργοί που συμμετέχουν από τη ΝΔ στην Κυβέρνηση ως εκπρόσωποι μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.
Αυτό είναι σαφές. Το λέτε ότι είναι τρικομματική η Κυβέρνηση.
Είναι τρικομματική αλλά δεν προκύπτει από τις κυβερνητικές επιλογές.
Αυτό φαντάζομαι θα το θέσει ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη που θα γίνει πιθανότατα μετά το Πάσχα, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Μια τελευταία ερώτηση θέλω να σας κάνω. Υπήρχε μια διαρροή χθες το βράδυ, ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ διέπονται πάντοτε από το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να «σηκώνουν το βάρος» και «να πληρώνουν το κόστος» και κάποιοι άλλοι να θέλουν «να δρέπουν τους όποιους καρπούς». Αυτό είναι αιχμή και για τη ΔΗΜΑΡ. Δεν υπάρχει ένα θέμα και με τη στάση της ΔΗΜΑΡ;
Βεβαίως. Η ΔΗΜΑΡ, όταν το ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική ομάδα των 160 βουλευτών του Οκτωβρίου του 2009 ψήφιζε τα νομοσχέδια, με τα οποία παίρνονταν όλες οι σκληρές αποφάσεις για τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, η ΔΗΜΑΡ ψήφιζε «κατά». Όλοι ήταν απέναντι από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που η χώρα είχε ανάγκη τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ πορευόταν μόνο του. Τώρα βγαίνει έξω το Υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και παρουσιάζει στους συνομιλητές του τα επιτεύγματα της πολιτικής αυτής και λέει: «Κοιτάξτε, να δείτε. Αυτό πετύχαμε στη μείωση της δημοσιονομικής πολιτικής». Και ερωτώ: «Ο κ. Σαμαράς, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσο συνεισέφερε σ’ αυτά τα επιτεύγματα;». Λέει: «Βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα». Πότε τη βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα; Αυτούς τους τελευταίους έξι – εφτά μήνες ή από την ημέρα που ξεκίνησαν αυτές οι πολιτικές; Όταν λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να «καρπωθούν» τα αποτελέσματα μιας σκληρής πολιτικής χωρίς οι ίδιοι να έχουν συνεισφέρει, αυτό τουλάχιστον προκαλεί ένα αίσθημα αρνητικό σε όλους εμάς που βρεθήκαμε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, δηλώσαμε παρόντες και τώρα έρχονται κάποιοι άλλοι κι «έχουν ανεβεί πάνω στο κύμα» και προσπαθούν να «καρπωθούν» μόνο τα θετικά που απορρέουν από σκληρές πολιτικές επιλογές που ουσιαστικά οδήγησαν σε τεράστια απώλεια στο ΠΑΣΟΚ: «Έπεσε από το 44% στο 12%». Δεν επιτρέπουμε, λοιπόν, σε άλλους να καθίστανται τιμητές.
Μάλιστα. Κε Σαχινίδη είστε απολύτως σαφής. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Αναρτήθηκε από pame mprosta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα