Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Φόρο ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες


Φόρο ανά στρέμμα θα καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων, με την επιβάρυνση να ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 12 ευρώ ανά στρέμμα και να διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της έκτασης. Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.
Αναλυτικότερα η φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την επιφάνεια εξετάσθηκε την Τρίτη (14/5/2013), το απόγευμα, σε σύσκεψη για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων (που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων), ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, θα περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Ωστόσο, τα αγροτεμάχια δεν θα έχουν όλα την ίδια μεταχείριση, καθώς θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές απομείωσης ανάλογα με την καλλιέργεια και την τοποθεσία τους, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα υπάρξει και ειδική κλίμακα ή θα ισχύσει η κλίμακα για τα αστικά ακίνητα.

Ειδικά, όσον αφορά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα προβλεφθούν ειδικοί μειωμένοι συντελεστές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά με στρεμματικό ανώτατο όριο τα 20 στρέμματα, με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνσή τους. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μεσοσταθμικό φόρο 10 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσον όρο, με κλιμάκωση που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ το στρέμμα.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο κ. Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στην συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Συνολικά από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα εντός σχεδίου ακίνητα, 700 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια, κ.α.) και 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, δήλωσε πως γίνεται μία προσπάθεια να διαμορφώθουν κάποιες θέσεις για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 όπως έχει υποσχεθεί. «Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήσαμε κάποια δεδομένα, στοιχεία που είχαμε ζητήσει και από υπηρεσίες, προκειμένου να έχουμε μία εικόνα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα και σενάρια, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Η απόφαση για φόρο ανά στρέμμα και όχι ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου, ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα προλάβουν να καταρτίσουν τους πίνακες των αντικειμενικών αξιών για τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου και για την καταγραφή των εκτάσεων αυτών στο Ε9.

Νέα σύσκεψη, πάντως, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν και οι συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων, το ύψος του αφορολογήτου ορίου και κυρίως η κάλυψη του κενού των 700 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η απόσυρση του τέλους ηλεκτροδότησης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε:
- 25 εκατ. στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας
- 9 εκατ. στρέμματα ελιές
- 3 εκατ. στρέμματα πολυετούς καλλιέργειας
- 23 εκατ. στέμματα βοσκότοποι
- 6 εκατ. στρέμματα ιδιωτικά δάση
- περί τα 9 - 15 εκατ. στρέμματα δεν έχουν δηλωθεί
- 150.000 στρέμματα λατομεία
www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα