Σελίδες

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Γ. Αλεξανδρόπουλος: "Οταν χαθούν κάποιες αγορές δύσκολα θα κερδηθούν πάλι"


Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας
Οταν χαθούν κάποιες αγορές είναι δύσκολο να ξανακερδηθούν, σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία» Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, μιλώντας στην "Ε" για το εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Υπογραμμίζει δε ότι μπορεί για την περιοχή να μην υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις, υπάρχουν όμως έμμεσες. Τονίζει ακόμη πως αυτό που ζητούν οι αγορές είναι η ποιότητα - και οι παραγωγοί της Τριφυλίας μπορούν να τη δώσουν με την τεχνογνωσία που έχουν και το μικροκλίμα που επικρατεί. Επισημαίνει, τέλος, το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει με την προώθηση των προϊόντων και την καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης.
1 Τι σας οδήγησε στη δημιουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού;
«Τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα μας έκαναν να φτιάξουμε τον συνεταιρισμό για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το προϊόν, να βρούμε καινούργιες αγορές και να διασφαλίσουμε την πώληση και πληρωμή των προϊόντων».
2 Πώς ήταν τα πρώτα βήματα στο ξεκίνημά του;
«Η αρχή σίγουρα ήταν δύσκολη, στο να οργανωθούμε και να μπορέσουμε να σταθούμε, όμως πιστεύω τα καταφέραμε και πήγαμε καλά».

3 Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός, έχοντας περάσει μια καλλιεργητική περίοδος;

«Ο απολογισμός είναι αρκετά καλός, προωθήσαμε περίπου 550 τόνους αγγουριών στο εξωτερικό και κάποιες ντομάτες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα όλα τα προϊόντα».

4 Πόσο αναγκαία -ή μη- είναι σήμερα η οργάνωση των παραγωγών σε συνεταιρισμούς ή ομάδες;

«Είναι μονόδρομος! Από ό,τι είδαμε καταφέραμε μέσα από το συνεταιρισμό και να κερδίσουμε αγορές και να έχουμε καλύτερες τιμές».

5 Τι είναι αυτό που ζητάνε σήμερα οι αγορές;

«Οι αγορές ζητάνε σωστό προϊόν, δηλαδή ποιότητα σε αυτό που τους παραδίδουμε».

6 Σε ποιες κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθούν οι παραγωγοί για να είναι ανταγωνιστικοί;

«Αυτό που χρειάζεται είναι να παράγουν ποιοτικό και ασφαλές προϊόν, κάτι που εξασφαλίζεται μέσα από την πιστοποίηση, τη σωστή συσκευασία και τη διαλογή».

7 Το εμπάργκο της Ρωσίας σε αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. έχει επηρεάσει την περιοχή σας;

«Αμεσα δεν μας έχει επηρεάσει, αλλά έμμεσα σίγουρα θα μας επηρεάσει, καθώς βαλκανικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διοχέτευαν προϊόντα στην αγορά της Ρωσίας θα προσπαθήσουν να τα προωθήσουν στις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης -όπου απευθυνόμαστε κι εμείς- αλλά και της Ελλάδας. Ισως διαφοροποιηθούν δε και καλλιέργειες που υπήρχαν, όπως για παράδειγμα τα θερμοκήπια της φράουλας της Ηλείας, τα οποία πλέον θα μπουν σε άλλες καλλιέργειες - όπως αγγούρια και καρπούζια. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μας επηρεάσει».

8 Τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν τέτοιες κινήσεις στον αγροτικό τομέα;

«Οταν χάνεται μια αγορά είναι αρνητικό -ενώ και εμείς είχαμε κάνει κάποιες κινήσεις προς τα εκεί-, δημιουργούνται προβλήματα καθώς συσσωρεύονται προϊόντα και από άλλες αγορές. Κι όταν χαθούν κάποιες αγορές είναι δύσκολο να ξανακερδηθούν».

9 Πώς βλέπετε τη νέα ΚΑΠ;

«Η νέα ΚΑΠ τελικά επιβραβεύει αυτούς που δεν είναι αγρότες, από την στιγμή που όποιος έχει αγροτικό εισόδημα 5% θεωρείται αγρότης. Αρα λειτουργεί εις βάρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

10 Η περιοχή της Τριφυλίας έχει σίγουρα μια μεγάλη δυναμική στην αγροτική παραγωγή. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Σίγουρα οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και το μικροκλίμα που υπάρχει, αλλά και στην τεχνογνωσία των αγροτών, των νέων ανθρώπων που έμειναν εδώ και επένδυσαν πάνω στον αγροτικό τομέα».

11 Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση;

«Βελτίωση στις καλλιέργειες σίγουρα υπάρχει, με ό,τι καινούργιο βγαίνει κάθε φορά, όμως μεγάλη βελτίωση χρειάζεται ο τομέας της διάθεσης των προϊόντων στις αγορές».

12 Ποιες υποδομές έχει ανάγκη η περιοχή για να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας;

«Μία από τις βασικές υποδομές είναι οι δρόμοι που πρέπει να φτιαχτούν, με πρώτη την Ιόνια οδό, για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα κέντρα πώλησης και τις εξαγωγές. Το φράγμα των Φιλιατρών από όσο γνωρίζουμε έχει σταματήσει και ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί το δίκτυο διανομής. Είναι ένα έργο σημαντικό -καθώς με το νερό θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή- και όσο αργεί είναι εις βάρος μας».

13 Η Πολιτεία είναι συμπαραστάτης σας στις προσπάθειες που καταβάλλετε;

«Η Πολιτεία μέσα από κάποιες υπηρεσίες της περιοχής είναι συμπαραστάτης. Αλλά μέσα από τους νόμους της δεν βοηθάει. Το Μητρώο Εμπόρων είναι ένας νόμος που έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2011 και ακόμη δεν ισχύει, γιατί κάνουν κουμάντο κάποιοι "μεγάλοι". Αλλά από την μη εφαρμογή του χάνονται αρκετά χρήματα».

14 Εδώ και χρόνια έχουμε ακούσει για δημοπρατήριο αλλά δημοπρατήριο δεν έχουμε δει. Τι γίνεται με αυτό το ζήτημα;

«Εδώ γελάμε, είναι μόνο λόγια, λόγια και τίποτα άλλο. Ενώ και έτσι όπως λένε να γίνει, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να σταθεί».

15 Ως αγρότες κατ' επανάληψη έχετε θέσει το ζήτημα λειτουργίας του Αγροτικού Ινστιτούτου, πού έχει κολλήσει;

«Χάθηκαν τα μηχανήματα λόγω ελλιπούς φύλαξης από την τότε δημοτική αρχή. Μηχανήματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας, κανείς δεν έχει ευθύνη! Τώρα είναι πολύ δύσκολο να γίνει, στην κατάσταση που είναι. Ηταν ένα εργαλείο που είχαμε στα χέρια μας και το χάσαμε γιατί κάποιοι αδράνησαν».

16 Η οικονομική κρίση κατά πόσο έχει επηρεάσει την κατανάλωση και τι επιπτώσεις έχει;

«Η κατανάλωση έχει επηρεαστεί πάρα πολύ, υπάρχει μια μείωση που εμείς την υπολογίζουμε σε πάνω από 70% σε σχέση με προ κρίσης εποχή στην εγχώρια αγορά. Ο κόσμος αγοράζει πολύ λίγα και αυτό επηρεάζει τις τιμές. Καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί και η κατανάλωση έχει μειωθεί, οι τιμές είναι σχεδόν στο κόστος».

17 Βλέπουμε μια εξωστρέφεια της περιοχής, με αρκετές εξαγωγές. Πού οφείλεται αυτό;

«Οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά. Επίσης παράγουμε σε περιόδους που δεν υπάρχει παραγωγή σε άλλες περιοχές - ενώ γίνεται και μια συνεχής προσπάθεια να μπούμε σε νέες αγορές».

18 Είναι εύκολο να κατακτηθούν νέες αγορές;

«Οι νέες αγορές, όταν έχεις ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής -όπως για παράδειγμα Τυνησία, Τουρκία, Σκόπια, χώρες που είναι εκτός ΕΕ, με ΦΠΑ πολύ λιγότερο, με μικρότερο κόστος σε εφόδια, με φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ αλλά επιτρέπονται εκεί- είναι πολύ δύσκολο να κατακτηθούν. Εχεις να ανταγωνιστείς χώρες που μπαίνουν στις αγορές αυτές πολύ φθηνότερα».

19 Επί χρόνια ακούμε για τη μεγάλη ψαλίδα τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Πώς μπορεί να μειωθεί αυτή η διαφορά;

«Δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο, γιατί δεν θέλει η Πολιτεία να κλείσει την ψαλίδα - αν και είναι πολύ εύκολο. Δεν το θέλει όμως, γιατί εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα».

20 Νέος κόσμος μένει να ασχοληθεί στον αγροτικό τομέα;

Τα τελευταία χρόνια, ελάχιστοι - κι ας λένε ότι γυρίζει ο κόσμος στην επαρχία και το πολυδιαφημίζουν. Πώς μπορεί να μπει ένας νέος στην αγροτική παραγωγή, με τι κίνητρα, όταν τα σχέδια βελτίωσης για νέους αγρότες αργούν πολύ και χρηματοδότηση δεν υπάρχει από πουθενά; Επιπλέον υπάρχει και ένα αβέβαιο μέλλον για την προώθηση των προϊόντων τους και το πώς θα βγουν στην αγορά».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φιλιατρά όπου κατοικεί και σήμερα. Τελείωσε το λύκειο της πόλης του και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την αγροτική παραγωγή σε θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες. Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/43133-alexandropoulos-trifylia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα