Σελίδες

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Συλλογική ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ» προτείνει ο Γιάννης Μαγκριώτης

Συνέντευξη στο «Καρφί» Του Γιώργου Γερόπουλου

Νέο μοντέλο κόμματος με συλλογική ηγεσία, στο πρότυπο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προτείνει ο Γιάννης Μαγκριώτης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, για την αναγέννηση του Κινήματος, που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για μια ευρεία Δημοκρατική Συμπαράταξη. Καλεί τη σημερινή ηγεσία και τους πρώην προέδρους να επιδείξουν ωριμότητα, γενναιότητα και τόλμη, δίνοντας χώρο και λόγο στην κοινωνική βάση της Παράταξης.
Κινήσεις, επαφές, επιστολές για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς, αλλά οι διεργασίες, αντί να ενώνουν το ΠΑΣΟΚ, τελικά το διχάζουν;
Είναι ενδεικτικό της κρίσης που περνά το Κίνημά μας. Έχουν όμως και μια θετική πλευρά. Καταδεικνύουν την ύπαρξη δημιουργικών δυνάμεων που αναζητούν πολιτική διέξοδο. Εκτιμώ πως άλλες κινήσεις έχουν στόχο να διατηρούν κεκτημένα προσωπικά ή εσωκομματικών ομάδων και άλλες επιδιώκουν να συμβάλλουν στην υπέρβαση της κρίσης και στην ανασυγκρότηση του κομματικού μας φορέα.

Όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα ενός αναγεννητικού συνεδρίου, αλλά διαφωνούν στο πώς, γιατί και με ποιους. Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος;
Συμφωνούν μόνο στην αναγκαιότητα του συνεδρίου, διαφωνούν όμως σχεδόν σε όλα τα άλλα. Το συνέδριο θα είναι του ΠΑΣΟΚ, με το όνομα και τα σύμβολά του, ή κάποιου άλλου κόμματος, με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να είναι ουσιαστικά η βάση του;
Για να γίνει ένα ουσιαστικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται να υπάρξει από τη σημερινή ηγεσία και τις προηγούμενες, αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών, τόλμη, ωριμότητα και δημιουργική γενναιότητα. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, τίποτε ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει.
Από το 1990 είχα προτείνει να υιοθετήσουμε μια νέα οργανωτική και πολιτική φιλοσοφία, ανάλογη των ευρωπαϊκών Προοδευτικών Κομμάτων. Να προχωρήσουμε στο διαχωρισμό του κόμματος από το κράτος και την κυβέρνηση. Δυστυχώς, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση αυτή, ούτε στο συνέδριο της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1996. Θα είχαμε αναγκάσει και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο. Το πολιτικό σύστημα θα είχε απαλλαγεί από πολλές παθογένειες, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης. Τώρα προτείνω το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το δικό του συνέδριο, να κάνει αυτή την τομή. Να προχωρήσουμε και στην κατάργηση της θέσης του προέδρου-αρχηγού του κόμματος, όπως ισχύει στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ο γραμματέας μαζί με μια συνθετική συλλογική ηγεσία να αναλάβουν την ανασυγκρότηση του κόμματος. Να υποστηρίξουμε τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα από μια ανοιχτή, αξιόπιστη διαδικασία.
Προτείνω ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ηγηθεί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εθνικές εκλογές.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα έχει ασυμβίβαστο στη διεκδίκηση μιας τέτοιας θέσης. Αυτές οι ριζοσπαστικές επιλογές θα λειτουργήσουν λυτρωτικά για το ΠΑΣΟΚ και ενωτικά για τους πολίτες. Έτσι θα είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι για τη χώρα και τους πολίτες.
Αυτοοργάνωση και συνέδριο βάσης με ατζέντα που θα περιλαμβάνει ακόμη και το θέμα της ηγεσίας;
Η χώρα απέφυγε την απόλυτη οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, είναι όμως σε οριακή κατάσταση. Τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί.
Συνεπώς, κάθε κόμμα πρέπει με ανάλογη υπευθυνότητα  να τοποθετηθεί στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο. Για εμάς, ένα απλό συνέδριο δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορική διαδρομή του Κινήματός μας, ούτε φυσικά στην κρισιμότητα των στιγμών. Κάποιος βέβαια θα πει πως δεν είναι αναγκαία πλέον η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα απαντήσω πως η κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα οδήγησαν την πλειοψηφία των πολιτών στην απελπισία, στην αγανάκτηση και στην ανασφάλεια.
Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν και ανάλογες πολιτικές και κομματικές επιλογές. Οι περισσότεροι όμως αντιλαμβάνονται πως η απόλυτη πόλωση και ο διχασμός, πολιτικός και κοινωνικός, μόνο νέα αδιέξοδα, ακόμη χειρότερα, μπορούν να δημιουργήσουν. Υπάρχουν, ευτυχώς ακόμη, αρκετοί που μπορούν να σκεφτούν ορθολογικά και είναι αυτοί που ουσιαστικά διατηρούν την ομαλότητα. Είναι αυτοί που δεν δέχονται ισοπεδωτικές και δεισιδαιμονικές ερμηνείες στα γεγονότα. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, αλλά και πως οι λύσεις δεν είναι εύκολες και δεν θα έρθουν γρήγορα, όπως υπόσχονται άλλοι.
Αυτοί οι πολίτες απορρίπτουν ακραίες λογικές και συμπεριφορές, αναζητούν πολιτική και κομματική έκφραση. Αυτούς τους πολίτες πρέπει να εκφράσει το νέο ΠΑΣΟΚ.
Βενιζέλος vs Παπανδρέου και τούμπαλιν, όλα δείχνουν να κινούνται στο παρελθόν, χωρίς κανείς να μιλά για το μέλλον;
Πιστεύω πως μία τέτοια προσωπική αντιπαράθεση, από όποιους συντηρείται, μόνο κακό κάνει.
Κόμμα με αυτόνομη πρόταση εξουσίας, ακόμη και αν καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ή παρακολούθημα της Δεξιάς, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ότι έχει καταντήσει το ΠΑΣΟΚ;
Κόμμα αυτόνομο από συντεχνίες και οικονομικά συμφέροντα, ιδεοληψίες και δογματισμούς, όπως πρέπει να είναι κάθε δημοκρατικό κόμμα.
Κόμμα χρήσιμο στη χώρα και τους πολίτες, είτε στην κυβερνητική πλειοψηφία είτε στην αντιπολίτευση, ανάλογα με τα δεδομένα και τις ανάγκες κάθε εποχής.
Κόμμα με σταθερές, δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες, με δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία και σύγχρονη δημιουργική προγραμματική πρόταση, με σοσιαλδημοκρατικό περιεχόμενο και έντονο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.
Τι θα προτείνατε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην, να πράξουν ώστε να υπάρξει αντιστροφή της καθοδικής πορείας;
Να καταθέσουν θετικά, ενωτικά και δημιουργικά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη νέα προσπάθεια.
Πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος μίλησε για κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση, παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς τι προτιμάτε, Σαμαρά ή Τσίπρα;
Η πολιτική μιας εκλεγμένης κυβέρνησης είναι προοδευτική όταν βοηθά τη χώρα και τους πολίτες να αξιοποιούν, στη δεδομένη συγκυρία και στον καλύτερο βαθμό, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουν, για να ενισχύουν την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα