Σελίδες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

4 Νοεμβρίου 2011: Οι 24 ώρες που οδήγησαν στην αποχώρηση Παπανδρέου

Το NEWS 247 γυρίζει πίσω το χρόνο και θυμάται τις δραματικές στιγμές στην πολιτική ζωή της χώρας πριν ακριβώς τρία χρόνια. Πώς από την κυβέρνηση Παπανδρέου, οδηγηθήκαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Του Γιάννη Πιτταρά

Ήταν ίσως οι πιο συνταρακτικές στιγμές στην νεότερη πολιτικη ιστορια. Τρία χρόνια πριν, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, την ημέρα που θα ολοκληρωνόταν η τριήμερη συζητηση για την παροχή ψηφου εμπιστοσυνης στην κυβερνηση Παπανδρεου.

Η Ελλαδα ειχε ηδη εξασφαλίσει ενα πακέτο βοήθειας απο την ΕΕ, αλλα το εκρηκτικο κλίμα ειχε διαμορφώσει η προταση για δημοψηφισμα του τοτε Πρωθυπουργού Γιωργου Παπανδρεου με ενα ομαδικό κύμα αμφισβήτησης του.

Εκείνη την ημερα πολιτικοί αντίπαλοι αλλα και στελεχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν ενα πράγμα. Την αποχώρηση Παπανδρεου απο την Πρωθυπουργία και την αναζήτηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Η πρώτη κίνηση ειναι διακομματική! Βουλευτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπογράφουν non paper με το οποιο ζητούν απο τις ηγεσίες τους να αναζητήσουν τις δυνατότητες δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο καφενείο της Βουλης επιχειρείται η πρωτοβουλία να πάρει ευρύτερες διαστάσεις. Πρωταγωνιστούσε η Βάσω Παπανδρεου και ο Ντινος Βρεττος απο το ΠΑΣΟΚ απο κοινού με τον Ευαγγελο Αντώναρο, τον Άρη Σπηλιωτοπουλο, τον Κυριακο Μητσοτακη, τον Κωστή Χατζηδακη και τον Μιλτιαδης Βαρβιτσιωτη απο την ΝΔ.

Η κίνηση δημιουργεί ηδη τους πρώτους κραδασμούς. Ο τοτε προεδρος του ΛΑΟΣ Γιωργος Καρατζαφερης σχολιαζει με δεικτικό τροπο:

"Εαν τα παιδιά της Βοστόνης δεν πάψουν να φαντάζουν, ο κ. Παπανδρέου ως αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως σπουδαρχίδης, ο τόπος δε θα δει προκοπή".

Οι ώρες που ακολουθούν φέρνουν τον Γιώργο Παπανδρεου αντιμέτωπο με τους βουλευτες του και τους συνεργάτες του να μιλούν πια ανοιχτα για σχέδιο ανατροπής του απο τον Ευαγγελο Βενιζελο.

Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν αποσβολωμένοι τον έναν μετά τον άλλον τους βουλευτες να προσέρχονται στη Βουλη, να στέκονται μπροστα στις τηλεοπτικές κάμερες και σε ζωντανη μεταδοση να δηλώνουν οτι δεν πρόκειται να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς αποχώρηση του Γιωργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Εύα Καϊλη: "όλα είναι ρευστά, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Ακομα δεν έχω αποφασίσει εάν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ"

Σοφία Γιαννακά: "Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απόψε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία χάους και αναρχίας αύριο. Αν ο Πρωθυπουργός δεν το πει αυτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα απόψε".

Δημητρης Λιντζερης: "Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος είναι υπόλογοι. Το αίτημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο εμφανές, η χώρα δεν μπορεί χωρίς κεντρική διεύθυνση. Ειναι επιτακτική και αναγκαία τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου να δρομολογήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και το Καταστατικό του Κινήματος για ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου συνιστά πλέον παρελθόν".

Βάσω Παπανδρέου: "Η αποψινή ψηφοφορία δεν έχει το χαρακτήρα που κάποιοι θέλησαν να της δώσουν στην αρχή της εβδομάδας, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολής για το σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας".

Μετα το αρχικό μούδιασμα, οι υποστηρικτές του Γιωργου Παπανδρεου σηκώνουν το γάντι και απαντούν με σκληρές εκφράσεις. Ο εσωκομματικός εμφύλιος μόλις ειχε αρχίσει.

Σήφης Βαλυρακης: "Δεν μπορώ πέμπτη φάλαγγα στο Κοινοβούλιο. Δεν μου κάνει γονατιστός πρωθυπουργός. Με το χέρι στην καρδιά, δεν δέχομαι πρωθυπουργό με όρους. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε όρθιο Έλληνα πρωθυπουργό".

Τάκης Δημητρουλόπουλος: "Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση. Ή δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης, ή δεν δίνεις"

Γρηγόρης Νιωτης: "Πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Γιωργου Παπανδρέου, που κορυφώνεται ακριβώς την ώρα που κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεσή της στην φοροδιαφυγή και σπάει το τραπεζικό απόρρητο. Πολλοί παράγοντες των μαζικών μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι τα θαλασσοδάνεια θα είναι παρελθόν".

Οι ώρες έρθουν και όλοι αναμένουν να δουν ποια θα ειναι η αντίδραση του ίδιου του Πρωθυπουργού και προεδρου του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο πριν απο τα μεσάνυχτα ο κ.Παπανδρεου ανακοινώνει ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον επισκεφτεί την επομένη και να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα, με όλα τα κόμματα, για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας.

Στην τελευταια του ομιλια ως Πρωθυπουργός δηλώνει:
"Και θέλω να κατανοήσετε την ειλικρίνεια των προθέσεών μου. Παιχνίδια δεν παίζω. Το πολιτικό κόστος, το ανέλαβα. Και τις ευθύνες μου, τις αναλαμβάνω. Και η παράδοση της οικογένειάς μου, δεν θα μου επέτρεπε τίποτα διαφορετικό. Από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γέρο της Δημοκρατίας, κληρονόμησα μόνο ένα ρολόι, τίποτε άλλο. Από τον πατέρα μου, τον Ανδρέα Παπανδρέου, κληρονόμησα ρητά στη διαθήκη του, το όνομά του. Τίποτε άλλο".

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές. Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 ο Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται τον Κάρολο Παπούλια και έξι ημέρες μετα ορκίζεται η νεα κυβερνηση συνεργασίας υπό τον Λουκα Παπαδήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα