Σελίδες

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κοστοβόρα και χρονοβόρα η προσωρινή λύση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριφυλία

Απογοητευτικά μικρή η συμμετοχή κόσμου, απελπιστικά ανεπαρκής η ενημέρωση, γενικόλογες θεωρίες στην ημερίδα για τα σκουπίδια

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από όσα ευελπιστούσε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας είχε η ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση – διαχείριση απορριμμάτων», η οποία διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στη μισοάδεια αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.
Ακόμα και οι λιγοστοί, έστω, αυτοδιοικητικοί και πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση και άκουσαν τις εισηγήσεις, αντί να έχουν μια κάποια αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ελπίδα για μια βιώσιμη λύση, έφυγαν κυριολεκτικά σοκαρισμένοι από το υπερβολικά υψηλό κόστος της διαχείρισης στο Δήμο Ευρώτα, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι είναι 140 ευρώ ο τόνος, «σύστημα» που (βελτιωμένο, με κλειστές εγκαταστάσεις επεξεργασίας) υιοθετεί και προωθεί προς εφαρμογή ο Δήμος Τριφυλίας.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο συνεργάτης του υπουργού ΠΕΚΑ, μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Λιόγκας, ο δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών, πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακό στην οργάνωση και διοίκηση εργοταξίου, Παναγιώτης Φαρμάκης.Οι πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση είναι έντονα προβληματισμένοι με τη μεθοδολογία και απογοητευμένοι, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή ενημέρωση, που εξαντλήθηκε σε γενικόλογες θεωρίες και χωρίς να τους παρασχεθούν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα πραγματικά Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς δεν υπάρχει στο εφαρμοζόμενο, στην πράξη, σύστημα διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή, αλλά τα σύμμεικτα απορρίμματα οδηγούνται σε (ανοιχτές) εγκαταστάσεις, όπου και γίνεται η επεξεργασία τους.
Ο κόσμος που πήγε και παρακολούθησε την εκδήλωση ανέμενε ότι θα άκουγε τα βήματα, ένα ένα, της πρακτικής εφαρμογής και υλοποίησης της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο Δήμο Τριφυλίας, με κάδους για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, και θα έβλεπε σε εικόνες – φωτογραφίες αντίστοιχο σύστημα στο Δήμο Ευρώτα ή αλλού.
Αντ’ αυτών, όμως, όπως οι ίδιοι οι πολίτες έλεγαν στο περιθώριο της εκδήλωσης, οι ομιλίες – εισηγήσεις αναλώθηκαν σε πολιτικού χαρακτήρα και «ακαδημαϊκού» τύπου αναλύσεις, με φανταχτερά – στα λόγια – σχέδια, εντυπωσιακά γραφήματα σε προβολές, με φωτογραφίες όμως από εγκαταστάσεις στο Δήμο Ευρώτα να προκαλούν ρίγη και όσα ακούστηκαν για το κόστος να εντείνουν τον προβληματισμό για το εάν, τελικά, είναι αυτή ορθολογική διαχείριση και φιλοπεριβαλλοντική λύση.
Αίσθηση, δε, προκάλεσε η αναφορά του δημάρχου Ευρώτα, Γιάννη Γρυπιώτη, ότι «ο Δήμος μπαίνει μέσα», σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι η διαχείριση είναι σε πρώιμο στάδιο και ότι το σημαντικό από αυτή δεν είναι το κέρδος του Δήμου σε χρήμα, αλλά το κέρδος για το περιβάλλον, συμπληρώνοντας ότι, όταν το σύστημα «δουλέψει», όπως πρέπει, σε όλη την έκταση του Δήμου, και η διαχείριση βελτιωθεί, τότε, ναι, θα υπάρχει οικονομικό όφελος.
Από την εκδήλωση προέκυψαν πολλά ερωτηματικά και για τον τρόπο διαχείρισης, αλλά και για το φορέα διαχείρισης στην Τριφυλία, καθώς ο Δήμος – εκτιμάται βάσιμα πως – μόνος του δε θα μπορέσει να λειτουργήσει, έστω και υποτυπωδώς, τη διαχείριση. Άρα, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, από την «εμπλοκή» και ιδιώτη, πιθανώς το κόστος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, όπως έλεγαν πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ουσιαστικά, με αυτό το υπερβολικά υψηλό κόστος της προσωρινής διαχείρισης, η λύση της Περιφέρειας με το διεθνή διαγωνισμό και την ΤΕΡΝΑ, με το κόστος να είναι μικρότερο και λιγότερο από 140 ευρώ, θα φαντάζει «μονόδρομος» και δίχως ο κάθε Δήμος να εμπλέκεται και περιπλέκεται με συστήματα διαχείρισης, μονάδες επεξεργασίας, τρόπους και χώρους διάθεσης του υπολείμματος κ.τ.λ.
Αναρωτιούνταν, δε, μήπως όλα αυτά γίνονται για να «δείξει» η Ελλάδα στην Ευρώπη και το Ευρωπαικό Δικαστήριο ότι παίρνει μέτρα, κάνει παρεμβάσεις, κλείνει τους ΧΑΔΑ και, έστω και με καθυστέρηση, προχωρά σε λύσεις προσωρινής διαχείρισης εν όψει της οριστικής με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, για να γλιτώσει τα πρόστιμα και, πέραν αυτού, ουσιαστικά και πρακτικά δε θα γίνει κάτι. Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα για το τι θα γίνει και αν θα «πάνε στράφι» τόσες χιλιάδες ευρώ για τις μονάδες της προσωρινής διαχείρισης, αν και όταν υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και, πλέον, από τότε η ίδια η ΤΕΡΝΑ αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση, όπως ρητά ορίζεται στους όρους του διεθνούς διαγωνισμού, παίρνοντας έτοιμο «υλικό» προς διάθεση στην αγορά, ή, επίσης, εάν η προσωρινή διαχείριση του Δήμου και όλων των Δήμων της Πελοποννήσου θα είναι και οριστική, επειδή πιθανώς να παρουσιαστεί η όποια εμπλοκή ή ακύρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού με την ΤΕΡΝΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερο από όλους απογοητεύτηκαν και στενοχωρήθηκαν όσοι είχαν συμμετάσχει ή πληροφορηθεί για την ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Γαργαλιάνων, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, όπου ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Ευρώτα, παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό «πείραμα» του Δήμου του με πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων με το σύστημα “πόρτα - πόρτα”, με μικρούς κάδους (4 μέσα σε κάθε σπίτι) και σακούλες για κάθε υλικό, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Προχθές άκουσαν και είδαν ένα «σύστημα» διαφοροποιημένο και μια κατάσταση διαφορετική!
Η ημερίδα ξεκίνησε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητα και Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Τσίγγανο, να αναφέρεται στο ιστορικό των αποφάσεων και της επιλογής της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο Δήμο Τριφυλίας, ενώ ακολούθως ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε: «Αν πάρουμε την υπόθεση των απορριμμάτων και τον τρόπο που τη διαχειρίστηκαν σαν κοινωνία, σαν Πολιτεία, σαν κράτος και σαν Δήμοι, βασικά, δε θα απομακρυνθούμε και θα έχουμε πλήρη και ανάγλυφη τη διαδικασία κατά την οποία η χώρα χρεοκόπησε!».
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανοχή και την αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα, με συνέπεια τις απειλές για τα πρόστιμα, και τόνισε πως άνοιξαν ήδη το θέμα με μεγάλη ειλικρίνεια και σαφήνεια για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς αναφέρθηκε στο πρόβλημα στην Πελοπόννησο και τη λύση που θα δοθεί με το διεθνή διαγωνισμό για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως πολύ ορθά οι Δήμοι έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία προκειμένου να διαχειριστούν προσωρινά τα απορρίμματα της περιοχής τους, σημειώνοντας: «Για το προσωρινό, αυτή τη στιγμή, δε νομίζω ότι είναι κάποιος σε θέση να μας πει πόσο χρόνο εννοούμε».
Ο κ. Λιόγκας αναφέρθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής στην Ε.Ε. και τη χώρα μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας το δίπτυχο της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης των κοινωνιών, ενώ τόνισε ότι «τα απόβλητα δεν είναι απόβλητα. Είναι πόρος που πρέπει να αξιοποιηθεί».
Επίσης, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα, τους παραγόμενους όγκους απορριμμάτων και τη διαχείρισή τους, εστιάζοντας στο μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην Πελοπόννησο, και τονίζοντας την αξία και τη σημασία της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
Ο δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης, αναφέρθηκε στο σύστημα και τη μεθοδολογία της διαχείρισης στο Δήμο του, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στην αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει!».
Ο κ. Γρυπιώτης ανέφερε στοιχεία 5μήνου για τη διαχείριση και τα αποτελέσματα αυτής, ενώ «σόκαρε» η ανάλυση του κόστους που έκανε και είναι: 62 ευρώ ανά τόνο συν 40 ευρώ συν 7 ευρώ συν 6,6 η ενοικίαση χώρου συν σε όλα αυτά ΦΠΑ, ποσό που φτάνει τα 140 ευρώ ανά τόνο!
Εστίασε στη διαλογή στην πηγή και στο γεγονός ότι αν μειωθούν τα οργανικά, θα μειωθεί και το κόστος, και αν ήταν μεγαλύτερος ο όγκος, πάλι θα μειωνόταν το κόστος, σημείωσε δε πως τα ερωτήματα είναι αν θέλουν οι πολίτες να συμμετέχουν, αν κουράζονται για τη διαλογή και την ανακύκλωση και αν θα φύγουμε από την παλαιοελλαδίτικη νοοτροπία της Πελοποννήσου, που φέρει εμπόδια, κυρίως, για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας.
Πρότεινε, δε, τη δημιουργία ενός Δικτύου Δήμων, στον οποίο να λάβει μέρος και ο Δήμος Τριφυλίας, να συνεργαστούν για τη διαχείριση για να γίνει ο Δήμος «πράσινος Δήμος».
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Φαρμάκης μίλησε για τα απορρίμματα και τη μείωση του όγκου τους, εάν στην Τριφυλία εφαρμοζόταν η ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, ενώ παρουσίασε τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τις οποίες αναδείχθηκε ο προβληματισμός των πολιτών και η απογοήτευσή τους για όσα είχαν προηγουμένως ειπωθεί.
Αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες. 
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα