Το χωροταξικό δεν είναι το σημαντικότερο που πρέπει να αλλάξει στον Καλλικράτη, επισημαίνουν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, εκφράζοντας στην "Ε" την άποψή τους για τις αλλαγές που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Απαντώντας στο ερώτημά μας για την άποψή τους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας ζητεί την κατεδάφιση του Καλλικράτη και παρατηρεί πως η χωροταξική μεταβολή δε φθάνει, είναι ημίμετρο, ενώ επικρίνει τη Ν.Δ. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης σημειώνει ότι το θέμα δεν είναι χωροταξικό, αλλά οικονομικό και θεσμικό. Ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας περιμένει την κυβέρνηση να προσδιορίσει επακριβώς τι εννοεί. Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος ζητεί πρώτα να δοθούν τα απαραίτητα εφόδια και μετά να γίνει συζήτηση για αλλαγές. Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γ. Μαραμπέας παρατήρησε πως δεν παίζει ρόλο το μέγεθος, αλλά οι δήμοι πρέπει να είναι ισχυροί σε προσωπικό, εξοπλισμό και οργάνωση. Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, επιφυλάχτηκε για να απαντήσει στο ερώτημά μας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Ο Καλλικράτης θέλει
κατεδάφιση, δε διορθώνεται. Δεν είναι μόνο το χωροταξικό. Χρειάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο στον α’ βαθμό, αλλά και στο β’ βαθμό αυτοδιοίκησης και στο κεντρικό κράτος και στη μεταξύ τους σχέση. Δε γιατρεύεται ο Καλλικράτης. Ασφαλώς πρέπει να γίνει αυτό που είπε ο υπουργός για αλλαγές με χωροταξική αποκλιμάκωση. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν δήμοι με 70 και 100 χωριά. Δε φθάνει, όμως, μόνο αυτό, θα είναι ημίμετρο. Και δυστυχώς δεν έχουμε την καλύτερη εκπροσώπηση, ώστε η αυτοδιοίκηση να υποβάλλει προτάσεις. Τα κατάφερε καλά η Συγγρού. Δεν μπορεί να απουσιάζουν από τα όργανα της αυτοδιοίκησης οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων και Ηρακλείου. Η Μεσσηνία θέλει 8 με 10 δήμους, που πρέπει να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, αγροτικά, τουριστικά. Μόνος μου φώναζα για τον Καλλικράτη, αλλά κάποιοι ήθελαν να ελέγξουν περιοχές».
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε: «Σήμερα είχαμε στην ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. το νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη. Εγινε πολύ ωραίος διάλογος. Επιμένουμε ότι όποια αλλαγή πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης, μετά από διαβούλευση. Το θέμα δεν είναι χωροταξικό, αλλά είναι οικονομικό και θεσμικό. Οσους δήμους και αν φτιάξεις, αν δεν έχει τους ανάλογους πόρους για να λειτουργήσει και τη θεσμική θωράκιση, θα υπάρχει πρόβλημα, δε θα αλλάξει τίποτα. Θεωρούμε ότι μέχρι το Μάιο που είναι τα τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, με τα 7 θεματικά προσυνέδρια που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, θα γίνει ο διάλογος. Και κει ο υπουργός θα καταθέσει τις προτάσεις του και θα πάρουμε τις αποφάσεις ως αυτοδιοίκηση. Είναι αρκετά νωρίς. Τώρα προθέσεις ακούμε».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας παρατήρησε: «Για το θέμα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για τον Καλλικράτη, θα πρέπει να προσδιορίσει επακριβώς τι εννοεί, τι εμπεριέχει και ποιες είναι οι προθέσεις της. Ο Δήμος Τριφυλίας είναι ένας δήμος που κατά τη δημιουργία του είχαν δημιουργηθεί προβλήματα, όμως, αυτή τη στιγμή έχει βρει το βηματισμό του. Νομίζω ότι είναι καλύτερο και πιο φρόνιμο να περιμένουμε και να δούμε τις προθέσεις του υπουργείου. Και μετά όποιος είναι ενδιαφερόμενος ή υπάρχουν προτάσεις, κάλλιστα μπορούν να μπουν σ’ ένα διάλογο. Αλλά αυτό που προέχει, είναι να ενημερώσει η ίδια η κυβέρνηση τι εννοεί με τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά οπωσδήποτε αυτή έχει την πρωτοβουλία».
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος επεσήμανε: «Για να γίνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοικητική ή χωροταξική ή και τα δύο, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία, πρόγραμμα και προτάσεις, οι οποίες πρέπει να ζυμωθούν, ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Και τότε να δούμε με νηφαλιότητα και προσοχή, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στρεβλώσεις, η Πολιτεία μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις, αλλά πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ, όμως, πρόωρο το όποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι πρώτα πρέπει να δώσουμε στους ΟΤΑ τα απαραίτητα εφόδια που απαιτούνται για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία τους. Και στη συνέχεια μπορεί να συζητήσουμε με την Πολιτεία τα όποια παραπέρα βήματα για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τόπου μας γενικότερα».
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας δήλωσε: «Πιστεύω στους δυνατούς δήμους. Να είναι αυτάρκεις. Αν δεν είναι, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Να είναι ισχυροί σε προσωπικό, εξοπλισμό και οργάνωση. Δεν παίζει ρόλο το μέγεθος, πόσο μεγάλος ή μικρός θα είναι ένας δήμος. Οι δήμοι πρέπει να ενισχυθούν για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Καλό είναι να γίνουν 10 δήμοι στη Μεσσηνία, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Δήμος ισχυρός για να μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο, με προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση, ειδικά σήμερα που υπάρχει αυτή η κρίση».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/item/55494-katedafisi-kallikrati-thelei-nikas-anoixtoi-oi-alloi-dimarxoi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα