Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αύριο Τρίτη στο εδώλιο το κύκλωμα σωματεμπόρων με τους «φούρνους της ντροπής»


Συνεχίζεται την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας που είχε εξαρθρωθεί το 2008, με εμπλεκόμενους τουλάχιστον 20 κατηγορούμενους και με ένα δίκτυο που διατηρεί ταυτόχρονα δύο μεγάλες αλυσίδες φούρνων με πληθώρα υποκαταστημάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η δίκη είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και αφορά το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με αριθμό 3540/2011, που αποδίδει βαριές κακουργηματικές πράξεις στο σύνολο σχεδόν των 20 κατηγορουμένων.

Το βούλευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διενεργηθείσα κύρια ανάκριση και την προηγηθείσα αυτής αστυνομική προανάκριση, και συγκεκριμένα από τις καταθέσεις μαρτύρων, τα έγγραφα και τις απολογίες των κατηγορουμένων, προέκυψαν τα εξής πραγματικά περιστατικά: Από έρευνες των αστυνομικών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι από το 2006 ώς τον Νοέμβριο του 2008 οι κάτωθι κατηγορούμενοι από κοινού ενεργώντας συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αδιαμφισβήτητο αρχηγό τον ... και δεύτερο τη τάξει τον αδελφό του ... και τον ... με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων: οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση (σωματεμπορία) αλλοδαπών γυναικών (ανηλίκων και ενηλίκων, σύμφωνα με το βούλευμα), αρπαγή από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, ηθική αυτουργία, αγορά και διάθεση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφίες μετά χρήσεως [...] και νομιμοποίηση εσόδων από αυτήν τη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση».

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι βασικοί κατηγορούμενοι διέφευγαν επιτυχώς τη σύλληψη, ενώ υπήρχαν οι καταγγελίες για την εγκληματική τους δραστηριότητα ήδη από το 2007. Μετά από σήμα της Ιντερπόλ, με αίτημα των ουκρανικών αρχών οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση υπό τον κωδικό «Vitrine» από την αρμόδια Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Οι Αρχές είχαν ξεκινήσει τις σχετικές έρευνες έπειτα από καταγγελίες για «αγορά» δύο νεαρών γυναικών από την Ουκρανία από συγκεκριμένο άτομο, μεταφορά τους στην Ελλάδα και εξαναγκασμό σε πορνεία.

Η επόμενη αστυνομική επιχείρηση με τον κωδικό «Λευκός Άρτος» έγινε τον Νοέμβριο του 2008. Τότε συνελήφθη ο 39χρονος επιχειρηματίας, ο 30χρονος αδερφός του και άλλα 30 άτομα, όλα τους μέλη του κυκλώματος. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έπειτα από μήνες μετά την προφυλάκισή τους, ο 39χρονος «εγκέφαλος» και οι συνεργοί του αφέθηκαν ελεύθεροι συνεχίζοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Για τις γυναίκες κινήθηκε τότε διαδικασία για τον χαρακτηρισμό τους ως θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και επρόκειτο να τεθούν υπό την προστασία μη κυβερνητικών οργανώσεων για την περίθαλψη και υποστήριξή τους.

«Μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας παραπλανούσαν τα θύματα, τα έφερναν στην Ελλάδα και εκεί άρχιζε το δικό τους μαρτύριο και τα κέρδη της συμμορίας -διαπιστώνει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Συνοπτικά: Τα «μαγαζιά» ήταν το ... (Μεταμόρφωση) και το ... (Συγγρού), η αλυσίδα φούρνων ... και κυπριακή offshore που τους διασφάλιζε φορολογική ασυλία. Οι αστυνομικοί που έκαναν τις εφόδους ως πελάτες βρέθηκαν μπροστά σε δεκάδες γυναίκες θύματα, τα ποσά που καταγράφηκαν στη δικογραφία ήταν τερατώδη, ενώ κοπέλες που το έσκασαν από τους συνεργούς της συμμορίας είχαν καταγγείλει σειρά κακοποιήσεων και βασανιστηρίων», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Βασικός συνεργός φέρεται να είναι -σύμφωνα με το βούλευμα- ο συνταξιούχος αστυνομικός ... (στέλεχος των επιχειρήσεων και των αρτοποιείων) και συνολικά 20 Ελληνες και αλλοδαποί πολίτες με διάφορες κατηγορίες.
Οι περιγραφές αστυνομικών και οι καταγγελίες θυμάτων που περιέχονται στο παραπεμπτικό είναι ανατριχιαστικές για τις δεκάδες κοπέλες που δούλευαν κάτω από τις απειλές σωματικής βίας στα μαγαζιά ή μεταφέρονταν με τις μηχανές των μπράβων στα σπίτια και στα ξενοδοχεία. Οι αστυνομικοί είχαν βρει και «μαύρη λίστα» πελατών που, είτε ήταν ιδιαίτερα βάναυσοι και χτυπούσαν άγρια τις κοπέλες, με συνέπεια να υπάρχουν ζημιές στο «εμπόρευμα», είτε ήταν κακοπληρωτές.

Φούρνοι «χρυσωρυχεία»

Σύμφωνα, πάντα, με τα ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών». Από τα αναλυτικά στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι ημερήσιες εισπράξεις κατά μέσον όρο έφταναν τα 25.000 ευρώ. Σημειώνεται εδώ ότι τα μαγαζιά αυτά, όπως και κάποια άλλα που φέρονται να κατέχουν οι κατηγορούμενοι, συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς όμως να εμφανίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες, που πλέον εμφανίζονται μόνο στις αλυσίδες των αρτοποιείων.

Η δίκη συνεχίζεται χωρίς τα θύματα, που είναι άγνωστο το πώς και το πού έχουν καταλήξει, φυσικά χωρίς πολιτική αγωγή, χωρίς δημοσιότητα και με τους κατηγορούμενους να εμφανίζονται δημόσια σχετικά εφησυχασμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα