Σελίδες

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ολοταχώς για διάλυση της Ν.Δ.

Οι πρωτοκλασάτοι δεν βλέπουν σενάριο επιβίωσης, λόγω πολιτικής και οικονομικής πτώχευσης
Ολοταχώς για διάλυση της Ν.Δ. - MediaΣτη δημιουργία νέας παράταξης στον χώρο της Κεντροδεξιάς, χωρίς τις εμμονές Σαμαρά, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να μεταβούν τα προβεβλημένα και ιστορικά στελέχη της Ν.Δ., καθώς διαπιστώνουν αφενός ότι ο τέως πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και αφετέρου ότι δεν υπάρχει σενάριο πολιτικής επιβίωσης και ανόρθωσης της Ν.Δ. 
 
Το κλειδί είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτύχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους ή όχι. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ των δελφίνων, εάν τον Ιούνιο η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει μια αξιοπρεπή συμφωνία και δεν επιδιώξει εκλογική επιβεβαίωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. 
 
Έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν, αφού πρώτα καταγραφεί διαφωνία με την ηγετική ομάδα για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, στην ίδρυση νέου φορέα. «Η λύση για την παράταξη είναι η διάλυση της Ν.Δ.» δήλωσε ορθά - κοφτά στο «Ποντίκι» ιστορικό στέλεχος της Δεξιάς. Ανάμεσα στα προβλήματα που υπάρχουν είναι και το γεγονός ότι, εκτός από την πολιτική «πτώχευση», υπάρχει και οικονομική πτώχευση της Ν.Δ. ως οργανισμού, λόγω των χρεών που έχει στις τράπεζες το κόμμα.
 
Κριτήριο οι εκλογές
Μετά το Πάσχα οι δελφίνοι αποφάσισαν να συγκεντρωθούν εκ νέου για να χαράξουν το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών τους, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο εάν θα επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία στα τέλη Απριλίου με τους Ευρωπαίους και στο πλαίσιο που θα συμφωνηθεί. 
Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τότε θα κινητοποιηθούν οι εσωκομματικοί μηχανισμοί που διαθέτουν οι δελφίνοι για να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία ώστε να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο και να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους, σε περίπτωση άκαμπτης στάσης Σαμαρά, με την ίδρυση νέου φορέα. Όπως αποκαλύπτει το «Π», οι διαβουλεύσεις έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε έχει συμφωνηθεί και ποιος θα ηγηθεί της κίνησης για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, που θα είναι πιθανότατα πρόκριμα για την ηγεσία της νέας Κεντροδεξιάς. 
 
Εάν ο Τσίπρας προχωρήσει σε εκλογές, τότε οι όποιες κινήσεις θα γίνουν μετά την κάλπη, εφόσον ο Σαμαράς συνεχίσει να επιδιώκει την παραμονή του στην ηγεσία της παράταξης. Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα είναι τόσο οδυνηρή η κατάρρευση της Ν.Δ., που θα αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια του όποιου επικεφαλής της. Ιδανικά θα ήθελαν να την αφήσουν να «σκάσει» στα χέρια του Σαμαρά και ύστερα να δημιουργήσουν τη νέα Κεντροδεξιά. 
 
Σύμφωνα με τους προβληματισμούς που διατυπώνουν τα στελέχη που αμφισβητούν τον Σαμαρά, υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που θα συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις τους: το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ενωμένος ή όχι στις εκλογές. Εάν διαπιστωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί στα δύο, με ένα μπλοκ στήριξης της νέας συμφωνίας και ένα που θα αντιτίθεται, τότε είναι πιθανόν να μην χρειαστεί να διαλυθεί η Ν.Δ., αλλά να προχωρήσουν σε κινήσεις ανατροπής του Σαμαρά.
 
Κολλημένοι με τον τρόμο
Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι ο Ιούνιος θα είναι το χρονικό ορόσημο και για τη χώρα και για τον ίδιο. Εξακολουθεί να επιδιώκει τη σταθεροποίησή του στην ηγεσία του κόμματος, θεωρώντας πως θα αρχίσει μετά τον Απρίλιο η δημοσκοπική ανάκαμψη της Ν.Δ. και θα τσαλακωθεί η εικόνα της ισχυρής κυβέρνησης. Αν και προτάσσουν πλέον στη Συγγρού ότι μέλημα της ηγεσίας είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, εν τούτοις παραμένει κυρίαρχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».
 
Όμως, τώρα, επειδή οι σαμαροφύλακες αντιλαμβάνονται ότι, και εκλογές να γίνουν, θα ξαναχάσουν, επιχειρούν να αποσύρουν το σενάριο από το προσκήνιο και να το αντικαταστήσουν με ρητορική περί «υπευθυνότητας» και «συναίνεσης». Γι’ αυτό ο Σαμαράς επιχείρησε με τις δηλώσεις περί στήριξης οικουμενικής κυβέρνησης να εμφανιστεί ως υπεύθυνος πολιτικός που ενδιαφέρεται για τη χώρα και όχι για το προσωπικό του συμφέρον.
 
Σε κάθε περίπτωση, εντός και εκτός χώρας, ο Σαμαράς διαμηνύει πως είναι παρών στο πολιτικό παιχνίδι και πως αποτελεί πόλο σταθερότητας. Ο Σαμαράς δεν πιστεύει ότι ο Τσίπρας θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να «δοκιμάσει» τη συμφωνία στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος. «Μια συμφωνία με μέτρα δεν φέρνει ποτέ περισσότερες ψήφους» εκτιμά συνεργάτης του Σαμαρά και ταυτόχρονα αποκρούει το ενδεχόμενο να χάσει δυνάμεις η Ν.Δ. που θα μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Νέες εκλογές θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία και αυτό το γνωρίζουν οι εταίροι, λένε στελέχη του περιβάλλοντος Σαμαρά και εκτιμούν πως θα πιέσουν τον Τσίπρα να αποφύγει μια «περιπέτεια». Πάντως, αν και καταλογίζουν στον Σόιμπλε και τις Βρυξέλλες «μυωπία» επειδή δεν έδιναν συμφωνία σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι είναι «μπλόφα» για τη διαπραγμάτευση τα περί πρόωρων εκλογών και «δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».
 
Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς του Σαμαρά πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές λόγω της ανασφάλειας που συνεχίζει να υπάρχει στη χώρα, αλλά και λόγω διγλωσσίας του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και εάν το δίλημμα αφορά τη ρήξη με την Ευρώπη. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουν ότι το περιβάλλον και στην επικοινωνία και στην κοινωνία έχει αλλάξει και δηλώνουν «ανήσυχοι» για οικονομικούς και δικαστικούς «εκβιασμούς» που ασκεί η κυβέρνηση στα ΜΜΕ, κάτι που σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν θα έχει την προνομιακή μεταχείριση που είχε ως κυβέρνηση. 
Επιπλέον αναγνωρίζουν ότι οι νόμοι που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμβατοί με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και πως θα το εκμεταλλευτεί για να αποσπάσει ψήφους, ενώ το προεκλογικό τρομοκρατικό «αφήγημα» της Ν.Δ. έχει καταρρεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα