Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η Ελλάδα, θύμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να διαλύσουν την Ε.Ε., πιστεύουν στο Μαξίμου

Η Ελλάδα, θύμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να διαλύσουν την Ε.Ε., πιστεύουν στο Μαξίμου
Του Γιάννη Σιδέρη
Μεγάλη βδομάδα, η άλλοτε γλυκιά ατμόσφαιρα για πιστούς ή όχι, έχει δώσει τη θέση της σε μέρες μίζερες, εγκλωβισμένες σε φόντο γκρίζο, και με γεύση grand guignol, από τον τρόπο «μάχης» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.
Το επιτελείο του Μαξίμου ερμηνεύει  κατά με την δική του εκδοχή - κατά πως το συμφέρει δηλαδή - την «πόρτα»  που έφαγε ο πρωθυπουργός από τον Ντόναλντ Τουσκ, στο αίτημά του για σύγκληση Συνόδου Κορυφής.  Επιχειρηματολογεί ότι δήθεν ζήτησε το μέγιστο για να πετύχει το ελάχιστο, και αυτό είναι ένα σίγουρο Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα. Είναι σίγουρο ότι θα το πάρει - και μάλλον θα συμβεί, αφού όλοι έχουν κουραστεί, και όπως έγραψε το Spiegel η Ευρώπη έχει πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί από το σόου του Τσίπρα»!
Το κατά Spiegel «σόου» συνεχίζεται και σήμερα. Ο πρωθυπουργός θα έχει νέα τηλεφωνική συνομιλία
  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Ο κ. Τουσκ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα, κατά την χθεσινή τους συνομιλία, να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης , προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.
Κατά τη σημερινή συνομιλία τους θα του γνωστοποιηθεί η ημέρα σύγκλησής του, και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και προς την κυβέρνηση, αυτή θα είναι η Τρίτη του Πάσχα.  Αν, ο μη γένοιτο, δεν ορισθεί σύγκληση του οργάνου, τελικά ο κ. Τσίπρας θα υποβάλει στον κ. Τουσκ το αίτημα για την Σύνοδο Κορυφής.
«Η Αμερική θέλει να διαλύσει  την  Ευρώπη»
Το Μαξίμου αξιολογεί επίσης θετικά την παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες», και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή  σε καμιά δημοκρατία στον κόσμο».  Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Πρόεδρος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Τζ. Πιτέλα. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Γκουαλτιέρι, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
Ενδιαφέρον έχει πως ερμηνεύει το Μαξίμου όλη αυτή την σωρευτική, και ευχάριστη, συμπαράσταση: Εντάσσει την χώρα μας στην (σ.σ. κατά βάση σωστή) μεγάλη εικόνα της αδήλωτης σύγκρουσης  ΗΠΑ - Ε.Ε., με τις ΗΠΑ στο ρόλο του επιτιθέμενου και με επιθυμητό στόχο να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύουν όμως ότι για το σκοπό αυτό, οι ΗΠΑ, ως ομάδα κρούσης, χρησιμοποιούν το ΔΝΤ, το οποίο χτυπάει τον πλέον αδύνατο θύλακα, που είναι η Ελλάδα.
Αλλά «Επειδή το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη, η Ευρώπη αντιδρά. Γι’αυτό και κάποιοι προσπαθούν να μπλοκάρουν την διαδικασία και βάζουν θέματα εκτός πλαισίου. Θέλουν να ξαναγράψουν την συμφωνία του Ιουλίου, λόγω του δογματικού νεοφιλελευθερισμού τους», όπως έλεγε στο Liberal κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει και η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η οποία κάλεσε την Ε.Ε. να πάρει θέση    στην υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας στην οποία επιδίδεται το Ταμείο!
Η πιθανότητα του «άντε να τελειώνουμε με αυτούς τους … «απροσάρμοστους», μιας και υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά προβλήματα, όπως το επαπειλούμενο Brexit, το προσφυγικό, η Ισπανία, η καθεύδουσα Οικονομία κ.α., σαφώς περνάει από το μυαλό τους, αλλά με τον συνήθη τρόπο «σημαντικότητας» που συνηθίζουν να προσδίδουν, τόσο στη χώρα μας όσο και στον εαυτό τους!
«Άμα χάσει η Ελλάδα, ξηλώνεται το ευρωπαϊκό πουλόβερ»
Δηλαδή:  πέρυσι πίστευαν ότι η πιθανότητα ενός grexit θα τρόμαζε τους ευρωπαίους εταίρους, και αυτοί υποταγμένοι  στο αδήριτον για το αδιαίρετον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποδέχονταν όλα όσα απαιτούσαν οι κ. Βαρουφάκης και Τσίπρας. Απεδείχθη ότι αυτό αποτελούσε προσωπική τους φαντασίωση… και τελικώς «κάναμε λάθος, δεν τους τρομάξαμε», όπως παραδέχτηκε, διά τηλοψίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.
Τώρα, με παρόμοιο σκεπτικό,  πιστεύουν ότι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. «δεν θα αφήσουν τη χώρα να σκάσει, γιατί τότε θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ».
Ενδιαφέρον  σκεπτικό, αλλά το πρόβλημα είναι, κατά πως φαίνεται, ότι βασίζονται μόνο σε αυτό. Όμως η ξεροκέφαλη πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι συνηθίζει να διαψεύδει τις κυβερνητικές θεωρήσεις - όπως έγινε και πέρυσι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα