Σελίδες

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η άλλη όψη της αύξησης στην κατανάλωση κρέατος

Η άλλη όψη της αύξησης στην κατανάλωση κρέατοςΗ παγκόσμια κατανάλωση κρέατος έχει πενταπλασιαστεί από το 1950 και η παραγωγή αγροτικών ζώων ενισχύθηκε για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Μόνο το 2009, περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα (σχεδόν εννέα φορές περισσότερα από τον ανθρώπινο πληθυσμό της γης) σφαγιάστηκαν για τροφή. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται κατά προσέγγιση 52 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,34 δισεκατομμύριο χοίροι, 656 εκατομμύρια γαλοπούλες, 521 εκατομμύρια πρόβατα, 403 εκατομμύρια κατσίκια και 298 εκατομμύρια βοοειδή.
Αυτή όμως η θεαματική αύξηση της παραγωγής έχει και τις αρνητικές της πτυχές καθώς  ο υπερπληθυσμός των ζώων εκτροφής σε σχέση με την έκταση του εδάφους προκαλεί πολλά προβλήματα. Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εκφράζονται πλέον  ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση, την αυξημένη ζήτηση για σιτηρά και σόγια, που είναι απαραίτητα για τη διατροφή αυτών των ζώων, αλλά και για τη σημαντική επιβάρυνση που η παραγωγή αγροτικών ζώων επιφέρει στην
υπερθέρμανση του πλανήτη.
Επίσης, η ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται εξαιτίας των νιτρικών ουσιών στα περιττώματα των ζώων, που από τις κτηνοτροφικές μονάδες καταλήγουν στα υπόγεια ύδατα.Πρόσθετη επιβάρυνση για το περιβάλλον αποτελεί η αέρια αμμωνία που δημιουργείται στους στάβλους από την αποσύνθεση των περιττωμάτων. Όλα δείχνουν ότι ένα μεγάλο πρόβλημα ζητά άμεση λύση...
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αυξημένη διεθνής ζήτηση προκάλεσε σχεδόν τριπλασιασμό της συνολικής παραγωγής κρέατος στον αναπτυσσόμενο κόσμο, από το 1980 έως το 2002, από 45 σε 134 εκατομμύρια τόνους. Τη μεγαλύτερη κλιμάκωση, μάλιστα, παρουσίασαν οι χώρες που γνωρίζουν ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη, με πρώτη την Κίνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση γάλακτος σχεδόν διπλασιάστηκε, η κατανάλωση κρέατος υπερτριπλασιάστηκε και η κατανάλωση αυγών πενταπλασιάστηκε.
Εντούτοις, παρά την αυξημένη κατανάλωση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο μέσος άνθρωπος μιας βιομηχανικής χώρας είναι αυτός που εξακολουθεί να καταναλώνει πολύ περισσότερα ζωικά προϊόντα κάθε χρόνο: 82 κιλά κρέας, 208 κιλά γαλακτοκομικά και 13 κιλά αυγά, σε σύγκριση με τα 31 κιλά κρέατος, 50 κιλά γαλακτοκομικών και 8 κιλά αυγών κατ’ άτομο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς παραγωγής ζωικών προϊόντων προέρχεται από συστήματα εντατικής κτηνοτροφίας εγκλεισμού, τα οποία στερούν τα ζώα από μια διαβίωση που είναι συμβατή με τη φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους.
Στα χρόνια που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς αυξανόταν η επιθυμία στον κόσμο για κρέας, αυγά και γάλα, το μοντέλο του μακροχρόνιου εγκλεισμού στη ζωική παραγωγή αναπτύχθηκε αρχικά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική και στη συνέχεια σταδιακά εκτόπισε τις πιο παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές. Σήμερα, βιομηχανικά συστήματα όπως εκείνα που αγοράζουν τουλάχιστον το 90% των ζωοτροφών τους από άλλες επιχειρήσεις και στεγάζουν ένα και μόνο είδος με συνθήκες εντατικής κτηνοτροφίας, προσφέρουν σχεδόν τα δύο-τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών, κρέατος και αυγών και περισσότερο από το μισό της παραγωγής χοιρινού.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα