Σελίδες

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

«Πόλεμος» μεταξύ τραπεζών και δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια και στο βάθος Bad Bank - Ποιοι χάνουν

ΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ τραπεζών και δανειστών, που εκπροσωπούνται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τα “κόκκινα δάνεια” και ειδικά τα επιχειρηματικά. Οι τελευταίου ζητούν να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις σε ξένα Funds, ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες εκφράζουν φόβους σε μία τέτοια περίπτωση για κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος της χώρας. Στο βάθος υπάρχει και το σενάριο της Bad Bank. Αυτή την περίοδο, όπου οι δανειστές θέλουν να ελέγξουν πλήρως τις ελληνικές τράπεζες μέσω του καθορισμού των διοικήσεων, βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη και ένα σκληρό μπρά-ντε-φερ για τον ετήσιο στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως επιχείρημα το κουαρτέτο ή οι εκπρόσωποι αυτών μιλούν για τη μόνη λύση της εξυγίανσης των τραπεζικών λογαριασμών.Επί της ουσίας ωστόσο πρόκειται για το σχέδιο που έχει καταρτισθεί εδώ και πολλά χρόνια
μέσω των μνημονίων και αφορά στον έλεγχο όλης της ελληνικής οικονομίας από τα ξένα funds. Μεγάλοι χαμένοι σχεδόν όλοι οι δανειολήπτες, από τους ιδιώτες που πήραν δάνειο με υποθήκη ακίνητη περιουσία ή ακόμη και το σπίτι τους, μέχρι τους επιχειρηματίες οι οποίοι από τη στιγμή που οι τρέπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Ολόκληρες επιχειρήσεις θα χαθούν για μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ σπίτια για μερικές εκατοντάδες ευρώ.  
Πληροφορίες αναφέρουν πώς ετήσιος στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κινηθεί σε ποσοστό 14-15% έτσι ώστε μέχρι το 2019 τα “κόκκινα δάνεια” να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ, από 110 δισ. ευρώ που είναι σήμερα (χωρίς να προστεθούν τα 9 δισ. ευρώ κόκκινα που προέρχονται από τα χαρτοφυλάκια των υπό εκκαθάριση τραπεζών).
Αυτό τουλάχιστον θέλουν οι δανειστές, καθώς στελέχη των τραπεζών αναφέρουν ότι οι στόχοι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και με δεδομένες τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Η βασική διαφωνία της ελληνικής πλευράς εντοπίζεται στην επιμονή του SSM για μαζικές πωλήσεις “κόκκινων δανείων”, προερχόμενα κυρίως από το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών.
Αυτό ωστόσο μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες αποφασίσουν να... σκοτώσουν τα δάνεια, αφού τα ξένα Funds ζητούν να τα αγοράσουν στο 20% και 30%. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει. Πώς οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και θα οδηγηθούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση με λεφτά των πολιτών και επιχειρήσεις που μπορεί να είχαν “κόκκινα δάνεια”, αλλά μπορούν με μία αναδιάρθρωση να σταθούν στα πόδια τους να κλείσουν οριστικά.
Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός σκλήρυνε έτι περαιτέρω την στάση του όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και του οξυμένου προβλήματος του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και των συνθηκών που δημιοyργούνται στην Ευρωζώνη μετά το Brexit.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διογκώνεται έστω και με μικρότερους ρυθμούς σε συνδυασμό με την πίεση του SSM αλλά και υπό τον φόβο της ανάγκης νέων κεφαλαίων στην περίπτωση που οι στόχοι δεν εκπληρωθούν δεν αποκλείεται το σενάριο της σύστασης μίας κοινής Βad Βank, με μετόχους το δημόσιο και ιδιώτες, στην οποία θα μεταφερθεί σημαντική μάζα “κόκκινων δανείων”. Το ενδεχόμενο συζητείται μεταξύ των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ενισχυτικά προς την επιλογή αυτής της λύσης δρουν και οι σαρωτικές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως επισημαίνουν πάντως οι ίδιες πηγές εάν γίνει κοινή bad bank και μεταφερθούν δάνεια 40 δισ. ευρώ, τότε θα συρρικνωθεί σημαντικά το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα