Η λυματολάσπη...
Πρόβλημα και αντιδράσεις υπάρχουν και για τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, και οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν χαρακτηριστικά πως, «έχουμε τη λυματολάσπη και τα θέματά της. Δεν ξέρουμε πού πάει, πώς πάει. Θάβεται, μήπως, η λυματολάσπη δίπλα, ακριβώς, από το Βιολογικό και σκεπάζεται με φύκια; Δεν ξέρουμε. Δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται κάτι τέτοιο. Πού πάει η λυματολάσπη; Στο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι; Παράνομος δεν είναι ο σκουπιδότοπος στο Αλιμάκι; Δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο στο Δήμο και παύση λειτουργίας στο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι εδώ και χρόνια; Δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο στο Δήμο Τριφυλίας για την απόρριψη της λυματολάσπης του Β.Κ. Κυπαρισσίας στο Αλιμάκι; Τι κάνει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας; Τι κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας; Τι κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και ιδίως αυτοί από την Κυπαρισσία;». Το θέμα της λυματολάσπης, βεβαίως, δεν είναι καινούργιο, ωστόσο, επειδή πολλές φορές, κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο και τη σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, έχει γίνει κουβέντα για τα απορρίμματα, τη διαχείρισή τους, τους παράνομους σκουπιδότοπους, την αποκατάστασή τους, ακόμη και για μεγαλεπήβολα σχέδια δημιουργίας Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων (που εγκαταλείφθηκαν μετά τις αντιδράσεις στους Γαργαλιάνους), δίχως η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, να έχει ψελλίσει το παραμικρό - έστω - για τη λυματολάσπη, αυτό εγείρει τεράστια ερωτηματικά και προκαλεί έντονη ανησυχία και πολλαπλούς φόβους στους πολίτες, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ανεξέλεγκτη διάθεση της λυματολάσπης, παράνομα και σε παράνομο χώρο. Θυμίζουμε πως, σε αυτοψία του ΚΕΠΕ διαπιστώθηκε ότι η λυματολάσπη του Βιολογικού Κυπαρισσίας διατίθεται σε μη αδειοδοτημένο χώρο, στο ΧΑΔΑ Κυπαρισσίας – θέση Αλιμάκι και μετά την έκθεση του ΚΕΠΕ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επέβαλλε πρόστιμο στο Δήμο Τριφυλίας για αυτόν ακριβώς το λόγο. Βεβαίως, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως η παραγόμενη λυματολάσπη του Β.Κ. Κυπαρισσίας που διατίθεται ανεξέλεγκτα στο σκουπιδότοπο δεν αποτελεί τοξική «βόμβα» και δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Ωστόσο, πολίτες κάνουν λόγο για περιβαλλοντική «βόμβα», καθώς από το σκουπιδότοπο, μαζί με τα κάθε είδους και λογής σκουπίδια που απορρίπτονται στο χώρο, προκαλείται βλάβη και ζημιά στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ενώ σημειώνουν πως με τις βροχές όλα από το υπέδαφος καταλήγουν και μολύνουν πηγές, τον Αρκαδικό ποταμό και τη θάλασσα! Τέλος ρωτούν, αν η λυματολάσπη αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα».
Καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τους πολίτες...
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όπως έχει αναφερθεί σε σχετικά ρεπορτάζ, έχει πάρει αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πολλές αποφάσεις, άλλες ομόφωνα και άλλες κατά πλειοψηφία, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα ουσιαστικό και πρακτικό δεν έχει γίνει ούτε για την ενημέρωση των κατοίκων από το Δήμο Τριφυλίας. Δεν έχει γίνει καμία ανοιχτή, δημόσια και δημοκρατική διαβούλευση και οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι προωθεί να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή για τα σκουπίδια. Βεβαίως, ένα σοβαρό ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο και η ίδια η Δημοτική Αρχή γνωρίζει τι πρόκειται, ακριβώς, να γίνει και τι έχει τη βούληση να υλοποιήσει. Αποφάσεις μπορεί να έχουν ληφθεί, αλλά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης περιλαμβάνει τα πάντα και γι’ αυτό ούτε και δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να απαντήσουν ευθέως, συγκεκριμένα και πειστικά στο ερώτημα τι θα γίνει και ποια είναι η διαχείριση που προωθεί και θα κάνει, τελικά, ο Δήμος Τριφυλίας για τα απορρίμματα! Κάτοικοι της Κυπαρισσίας αναρωτιούνται, «Γιατί κανένας δεν έχει ενημερώσει τον κόσμο της Τριφυλίας για τα σκουπίδια σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης και για μπαλοποίηση; Πού θα γίνουν; Πού θα πάνε τα σκουπίδια; Μιλούν στον κόσμο γι’ αυτά; Θα μας πούν τι πάνε να κάνουν; Ξέρουν τι πάνε να κάνουν; Γιατί δεν κάνουν μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, καλώντας φορείς, επιστήμονες κ.α. και να ενημερώσουν για το σχεδιασμό τους και πώς και πότε θα τον υλοποιήσουν βήμα – βήμα, ένα – ένα αναλυτικά να τα πουν όλα, ό,τι πάνε να κάνουν. Γιατί δεν έχουν κάνει ανοιχτές ενημερωτικές συζητήσεις σε κάθε Δημοτική Ενότητα για τα σκουπίδια;».
«Τύμπανα πολέμου»...
Στην Κυπαρισσία, πάντως, αρχίζουν σιγά – σιγά να ηχούν «τύμπανα πολέμου» και μάλιστα, όπως μας είπαν, συλλογικοί φορείς της πόλης και της περιοχής, ήδη, έχουν κάνει συζητήσεις για το θέμα των σκουπιδιών και συντονίζουν δράσεις και αντιδράσεις απέναντι στην εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών ή και μπαλοποιητή στην περιοχή. Μάλιστα, σημειώνουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση και από κανέναν, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου, ανοιχτή και δημοκρατική διαβούλευση, επιστημονική τεκμηρίωση για τη βέλτιστη αντιμετώπιση και λύση. «Δεν μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει, έτσι, ασυζητητί σχεδόν, μια μελέτη ή μια πρόταση που έχει μέσα 4 ή και παραπάνω σενάρια επί σεναρίων και ένα σωρό παραμέτρους και αποσπασματικά να θέλει να θέσει σε υλοποίηση κάποια στοιχεία, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει με την κοινωνία και να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση. Κυρίως, όμως, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τον τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων ή των υπολειμμάτων της διαχείρισης. Δεν μπορεί να αποφασίζει να στήνει όπου θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο – που δεν είναι ειδικοί οι δημοτικοί σύμβουλοι και ίσως να έχουν και πλήρη άγνοια του θέματος – Σταθμούς Μεταφόρτωσης, Μπαλοποιητές και Μονάδες Διαχείρισης. Και, ποιες κρατικές υπηρεσίες είναι εκείνες που εγκρίνουν και λένε “ναι” σε τέτοιες αποφάσεις και τέτοιες ενέργειες;», αναρωτώνται στην Κυπαρισσία. Τονίζουν, δε, με έμφαση προς κάθε κατεύθυνση και αποδέκτη στο Δήμο Τριφυλίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στα Υπουργεία και την Κυβέρνηση ότι, «δε θα γίνει η Κυπαρισσία η χωματερή της Τριφυλίας, επειδή έτσι μπορεί να το θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να ξέρουν κιόλας τι ψηφίζουν πολλοί από τους εκλεγμένους! Αρκετά έχει πληρώσει και πληρώνει η Κυπαρισσία το Δήμο Τριφυλίας! Δε θα γίνει και χωματερή. Να το ξεχάσουν άπαντες και δια παντός!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα