Τράπεζες κάνουν άρση κατασχέσεων για να τις επαναλάβουν με το νέο νόμο
Κανονικά έχουν ξεκινήσει ,πλέον ,από 1η Σεπτεμβρίου οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων στη Μεσσηνία με τις διαδικασίες να επιταχύνονται βάσει των νέων δεδομένων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Στον τομέα των πλειστηριασμών, τα πράγματα είναι ακόμα ήρεμα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, καθώς, όποια διαδικασία εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει με τις παλαιότερες υποθέσεις που έχουν μείνει πίσω, λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων.
Με το νέο νόμο από την ημέρα ολοκλήρωσης της κατάσχεσης, ο πλειστηριασμός μπορεί να ορισθεί μετά από 7 μήνες. Κατά συνέπεια το μεγάλο κύμα των πλειστηριασμών αναμένεται από το νέο έτος και μετά.
Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές σε σχέση με το παλιό καθεστώς είναι ότι οι τράπεζες πλέον προηγούνται στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και γι’ αυτό και στη Μεσσηνία έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, για ορισμένες κατασχέσεις που ήταν με το παλιό καθεστώς, η τράπεζα να προχωρά σε άρση της κατάσχεσης και να κάνει καινούργια, για να προηγηθεί με το 65%.Γίνονται οι παλιές υποθέσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την περιοχή αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία πλειστηριασμού με τον καινούργιο νόμο.
Μετά την πολύμηνη απεργία των δικηγόρων και την παύση κατασχέσεων και πλειστηριασμών που ισχύει τον Αύγουστο, από 1η Σεπτεμβρίου οι δικαστικοί επιμελητές, ξεκίνησαν κανονικά τις κατασχέσεις και σε κινητά και σε ακίνητα.
Φυσικά, εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η κατάσχεση Α΄ κατοικίας από Τράπεζες και κράτος.
Πάντως, παρά την κήρυξη της περιοχής μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των πλημμυρών στις αρχές του Σεπτέμβρη, δεν ισχύει καμία διαδικασία αναστολής των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
Πρώτα η τράπεζα
Με βάση το νέο νόμο, οι πλειστηριασμοί ακινήτων διενεργούνται πλέον με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίστηκε κατά το χρόνο της κατάσχεσης, και όχι την αντικειμενική του τιμή, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης προηγούνται πλέον οι τράπεζες έναντι των εργαζομένων. Δηλαδή, στην περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων και εκποίησης ακινήτων τους, το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων συρρικνώνεται στο 25% ενώ των τραπεζών διευρύνεται στο 65%. Το υπόλοιπο 10% από το εκπλειστηρίασμα δίνεται στους μη προνομιούχους πιστωτές.
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας τα προγράμματα πλειστηριασμών και οι κατασχετήριες εκθέσεις παρουσίασαν μεγάλη έκρηξη το 2009 και το 2010, όπου κατατίθονταν περίπου 2 κάθε ημέρα λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, το 2007 είχαν κατατεθεί 238 πλειστηριασμοί, το 2008 κατατέθηκαν 272, το 2009 αυξήθηκαν στους 374 πλειστηριασμούς, το 2010 έφτασαν τους 347 και από εκεί και πέρα άρχισε η μείωση. Το 2011 κατατέθηκαν 272 πλειστηριασμοί, το 2012 ήταν 191, το 2013 αυξήθηκαν λίγο και έφτασαν τους 218, το 2014 μειώθηκαν στους 194 και το 2015 κατατέθηκαν συνολικά 106 πλειστηριασμοί. Το 2016, μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί, λιγότερες από 30.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα