Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

«Κόκκινος συναγερμός» για κόκκινα δάνεια και μείωση καταθέσεων


Αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν υπό χειρότερες συνθήκες το 2018, έτος κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν νέα stress tests.



kokkinos-sunagermos-gia-kokkina-daneia-kai-meiwsi-katathesewn

Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων και η αύξηση των «κόκκινων δανείων» οδήγησε ήδη την Τράπεζα της Ελλάδας σε νέα αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ενώ όσο περνούν οι εβδομάδες χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη.


Στην κυβέρνηση, έχουν ήδη φτάσει τα μηνύματα ότι από ένα σημείο και πέρα, θα μπει δυναμικά στο τραπέζι η πρόταση για «σφίξιμο» των capital controls.
Ο φόβος της ΤτΕ για καταθέσεις και κόκκινα δάνεια
Πίσω από την ανακοίνωση της ΤτΕ για την νέα αναπροσαρμογή του ορίου κρύβεται η εκτίμηση ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην ταυτόχρονη απώλεια και των δύο βασικών στόχων της φετινής χρονιάς: και της αύξησης των καταθέσεων κατά 10 δις. ευρώ μέσα στο 2017 αλλά και της μείωσης του υπολοίπου των κόκκινων δανείων κατά επίσης 10 δις. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.
Αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν υπό χειρότερες συνθήκες το 2018, έτος κατά το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν νέα stress tests σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμό για το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αντιστραφεί η πτωτική τάση που είχε διαφανεί στο τέλος του 2016 στο υπόλοιπο των κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα να διακυβεύονται οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ήδη ο στόχος για μείωση του υπολοίπου στα 105,2 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου πλέον έχει χαθεί οριστικά λόγω της αύξησης που καταγράφηκε ειδικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για το τέλος του 2017, τα κόκκινα δάνεια πρέπει να περιοριστούν στα 98,2 δις. ευρώ (περίπου 10 δις. ευρώ χαμηλότερα από ότι είναι σήμερα).
Και αυτός ο στόχος όμως μοιάζει πλέον πολύ δύσκολο να πιαστεί. Ακόμη και το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που –θεωρητικά τουλάχιστον- έχει συμφωνηθεί και στην τελευταία του λεπτομέρεια με τους θεσμούς, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για να πάρει μια προτεραιότητα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγραμματισμού της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να περιοριστούν στα 83,3 δις. ευρώ και στο τέλος του 2019 στα 66,7 δις. ευρώ, δηλαδή 40 δις. ευρώ χαμηλότερα από ότι είναι τώρα.
Η νέα αύξηση του δανεισμού των τραπεζών μέσα από τον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη ότι το κύμα φυγής καταθέσεων συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπόλοιπο των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα κλείσει στο τέλος Μαρτίου περίπου στα 117 δις. ευρώ όταν τον Δεκέμβριο ήταν στα 121,38 δις. ευρώ
Με βάση την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, το ανώτατο όριο ορίστηκε στα 46,6 δις. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο όριο γεγονός που αντανακλά «τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπόλοιπο των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα κλείσει στο τέλος Μαρτίου περίπου στα 117 δις. ευρώ όταν τον Δεκέμβριο ήταν στα 121,38 δις. ευρώ και στο τέλος Ιανουαρίου στα 119,74 δις. ευρώ.
Η απώλεια των τεσσάρων δις. ευρώ είναι πολύ μεγάλη αν ληφθεί υπόψη ότι βρισκόμαστε σε περίοδο περιορισμού των συναλλαγών.
Αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στη «φυγή» καταθέσεων που είχαν επανέλθει μέσα στο 2016 μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει «ελεύθερες αναλήψεις» για το φρέσκο χρήμα, στις «διαρροές» που γίνονται μέσω των ATMς αλλά και στη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων για την εκπλήρωση υποχρεώσεων προς το δημόσιο.
Όσο θα περνούν οι εβδομάδες χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Στην κυβέρνηση, έχουν ήδη φτάσει τα μηνύματα ότι από ένα σημείο και πέρα, θα μπει δυναμικά στο τραπέζι η πρόταση για «σφίξιμο» των capital controls.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα