Σελίδες

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Πώς θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ - Τι αλλάζει με τις νέες Μονάδες Υγείας


Πώς θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ - Τι αλλάζει με τις νέες Μονάδες Υγείας

Εισάγονται ως θεσμός οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που θα λειτουργούν με πληθυσμό ευθύνης (10-12.000 άτομα) και θα στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί).
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε σχετικά με την λειτουργία των ΤΟΜΥ. «Μεροληπτούμε» υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ των πιο αδύνατων συμπολιτών μας και «πραγματοποιούμε μια επανάσταση» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ανάπτυξη ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη-ασθενή, διασφαλίζοντας του προσβασιμότητα και
συνέχεια της φροντίδας. 
Ο κ. Βαρδαρός απαντά στους επικριτές του σχεδίου νόμου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και συστήνει σε επιστημονικές ενώσεις που αντιδρούν «να μην αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις συντεχνιακά ή ακόμη χειρότερα
κομματικά». Υπογραμμίζει ότι η σύνεση που δείχνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ο οποίοι αντί του γενικού αναθέματος θα μπορούσαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σημειώνει ότι «η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να επιστρέψει σε μία εποχή, που ήταν αυτονόητο ότι μία μερίδα της ιατρικής ελίτ πρέπει να νομοθετεί πρώτα και κύρια προς όφελός της και δευτερευόντως προς όφελος των πολιτών». Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα οι μονάδες ΤΟΜΥ θα αποτελούν το νέο "κύτταρο" του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Θα έχουν την ευθύνη για την διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής, και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.
Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. 
Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας. 
Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεσα η δυνατότητα συγκρότησης ΤοΜΥ ενεργοποιείται αντίστοιχος αριθμός συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού αναφορικά με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα οι ΤοΜΥ, δεν έρχονται να αντικαταστήσουν την ειδικευμένη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τις δομές της οποίας ενισχύουμε μέσα στο 2017, προκηρύσσοντας μετά από αρκετά χρόνια θέσεις για μόνιμους ειδικούς γιατρούς. 
Οι ΤοΜΥ, με πυρήνα τους Οικογενειακούς Γιατρούς θα λειτουργούν διεπιστημονικά, με συμμετοχή Κοινωνικών Λειτουργών, Νοσηλευτών και Επισκεπτών Υγείας. Οι Μαίες/Μαιευτές, με το νομοσχέδιο αποκτούν τα επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα που μέχρι τώρα τους αρνούνταν οι πολιτικές ηγεσίες μετά από συντεχνιακές πιέσεις, και παρά την αντίθετη επιστημονική βιβλιογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα