Σελίδες

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Τίτλοι τέλους για δύο ιταλικές τράπεζες μετά από αρνητική διάγνωση της ΕΚΤ

AP Photo/Antonio Calanni
AP Photo/Antonio Calanni
Ως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να φτάσει το κόστος της κρατικής παρέμβασης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η ιταλική κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως ώστε να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα. Η ανεργία απειλεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε καθεστώς εκκαθάρισης οδηγούνται δύο μεσαίου μεγέθους ιταλικές τράπεζες, η Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza, αφού ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκρινε πως τα δύο ιδρύματα καταρρέουν ή κινδυνεύουν με διάλυση λόγω χρόνιας κεφαλαιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, σε μία σημαντική παραχώρηση, η υπηρεσία της ΕΚΤ που είναι αρμόδια για εκκαθαρίσεις αποφάσισε πως η διάλυση θα γίνει βάσει των εθνικών «πτωχευτικών διαδικασιών της Ιταλίας». Έτσι θα αποφευχθεί το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προβλέπει «κούρεμα» για ορισμένους ομολογιούχους και μετόχους ως προϋπόθεση για να δοθεί κρατική βοήθεια.

Η ιταλική κυβέρνηση δίνει πλέον αγώνα με το χρόνο ώστε να ετοιμάσει έως τα μεσάνυχτα νομοθετική ρύθμιση που θα διέπει τα επόμενα βήματα για τα δύο ιδρύματα και θα επιτρέψει στα υποκαταστήματά τους να ανοίξουν αύριο Δευτέρα.Σε πρώτη φάση το κράτος θα δαπανήσει 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την εκκαθάριση των δύο τραπεζών. Εάν όμως συνυπολογιστούν διάφορες εγγυήσεις και εκροές το συνολικό τίμημα για τους φορολογούμενους μπορεί να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως κύριοι στόχοι είναι να διασφαλιστεί η συνέχιση των τραπεζικών λειτουργιών και να προστατευθούν όλοι οι καταθέτες και οι ανώτεροι ομολογιούχοι.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ρώμη επιδιώκει να προστατεύσει τους χιλιάδες κατοίκους της βόρειας Ιταλίας που είχαν επενδύσει σε τίτλους της Veneto Banca και της Banca Popolare di Vicenza, οι οποίοι θα κινδύνευαν με «κούρεμα» σε περίπτωση ευρωπαϊκής λύσης.

Ένα πιθανό σενάριο για τη συνέχεια είναι η πώληση των «καλών» στοιχείων των δύο τραπεζών στην Intesa Sanpaolo, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, έναντι συμβολικού αντιτίμου. Τα κακά στοιχεία, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, θα ενταχθούν στην ακριβή διαδικασία εκκαθάρισης.

Επισήμως άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα οδηγούνται στην ανεργία.

Η κατάρρευση της Veneto Banca και της Banca Popolare di Vicenza, που δραστηριοποιούνταν πρωτίστως στον εύπορο και βιομηχανοποιημένο βορρά, αποτελεί ένα ακόμα κεφάλαιο στην προσπάθεια της Ιταλίας να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, που είναι φορτωμένο με πλήθος «κόκκινων» δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα