Σελίδες

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Σύνδεση Δασαρχείων με ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος


Δασικοί Χάρτες και Σκουπίδια κυριάρχησαν στην επίσκεψη του Υπουργού
Σ. Φάμελλος: «Με τη συμφωνία του Ιουνίου οι Ευρωπαίοι εταίροι για πρώτη φορά συναίνεσαν στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα»
«Οι δασικοί χάρτες αποδεικνύουν το σύστημα εξαπάτησης της χώρας – Δημιουργούμε κανονικότητα και ασφάλεια στην ύπαιθρο»
Επίσκεψη στην Καλαμάτα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Επίσκεψη στην Καλαμάτα, προερχόμενος από τη Σπάρτη, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Νωρίς το απόγευμα, ξεκινώντας την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ο υπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κ. Φάμελλο καλωσόρισε ο υπεύθυνος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία κ. Πολυχρονόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η επίσκεψη του υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της άμεσης επικοινωνίας των στελεχών της κυβέρνησης με τους πολίτες. Παράλληλα, σημείωσε ότι την περιοχή μας απασχολούν πολλά θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, οπότε η επίσκεψη του κ. Φάμελλου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.
Ο κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι προετοιμαζόταν για πολύ καιρό αυτή η επίσκεψη στην Καλαμάτα, καθώς συνδέεται με τους δασικούς χάρτες και γίνεται τώρα που έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη δασική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο υπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος αρχικά σε ζητήματα της κεντρικής

πολιτικής σκηνής και εν συνεχεία στα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο κλείσιμο της αξιολόγησης, τόνισε ότι η χώρα έχει πλέον έναν καθαρό δρόμο να διανύσει μπροστά της. Πρόσθεσε, δε, ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη απ’ αυτή που οι δανειστές πρότειναν πριν από λίγο καιρό, ενώ «υπογράμμισε» ότι για πρώτη φορά οι εταίροι συναίνεσαν στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα. Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η χώρα αποτελεί πλέον έναν ασφαλή προορισμό για επενδύσεις, ενώ το «επιμύθιο» της τελευταίας συμφωνίας είναι η δέσμευση για έξοδο από το πρόγραμμα στα τέλη του ’18. «Μια έξοδος από το πρόγραμμα, η οποία αξίζει στην κοινωνία που δεν τα έφαγε μαζί με το σύστημα διαφθοράς που λυμαινόταν τη χώρα» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας την αναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή τόνισε ότι η κυβέρνηση από εδώ και πέρα θα προχωρήσει με γνώμονα την εργασία και την ισονομία γι’ όλους, κάνοντας πράξη όλα όσα χρειάζεται και δεν είχε η χώρα μέχρι σήμερα και έχοντας απέναντι όσους θέλουν να διατηρήσουν το σύστημα διαφθοράς που καθημερινά αποκαλύπτεται, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης, το οποίο δε βρίσκεται στα «παράθυρα» της «τηλετρομοκρατίας»



«Κινδύνεψαν να χαθούν πόροι ύψους 100.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ – Δε θέλω να πιστεύω ότι ο ΦΟΣΔΑ δε θα πάρει απόφαση»
Περνώντας στα «φλέγοντα» περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τη Μεσσηνία αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ Φάμελλος υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος είχε μείνει πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή συνέβη, όπως είπε, και λόγω της αδυναμίας επιτυχούς συνεννόησης μεταξύ του 1ου και 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης. Λόγω αυτής της υπερβολικής καθυστέρησης χρειάστηκε παρέμβαση στο ΣΔΙΤ για να είναι πιο δίκαιο, να είναι πιο φθηνό, πιο περιβαλλοντικό και να δίνει ό,τι χρειαζόμαστε στον εθνικό σχεδιασμό, συμπλήρωσε ο υπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι η νέα πρόταση δίνει στην κεντρική διαχείριση για επεξεργασία το 37% των απορριμμάτων και, επίσης, τη δυνατότητα το 63% να το ανακυκλώνουμε και να το διαχειριζόμαστε τοπικά. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος κατά 5 εκ. ευρώ για τον πολίτη και δίνει και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταποδοτικά στην κοινωνία και στους Δήμους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ακόμα μικρότερο κόστος μεταφοράς και μικρότερο κόστος για τους πολίτες. Έχουμε 6 μήνες καθυστέρησης, επειδή στον περιφερειακό σχεδιασμό της Πελοποννήσου οι Δήμοι δεν αποφάσιζαν, σημείωσε. Ο ΦΟΣΔΑ ζήτησε να προηγηθεί η πρόταση της Πολιτείας, κάτι που δεν επιθυμούσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, που ήθελε τον πρώτο λόγο να έχει ο 1ος βαθμός της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να περιμένουν άλλο ούτε και να επιτρέψουν η Πελοπόννησος να είναι η τελευταία Περιφέρεια στο σχεδιασμό για τα απορρίμματα και πρώτη σε καταλογισμό προστίμων για παράνομες χωματερές. Έτσι, πήραν την πρωτοβουλία και εγκρίθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι στο νέο νόμο της ανακύκλωσης που κατατίθεται στη Βουλή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, προβλέπεται ότι τα τέλη διαχείρισης των απορριμμάτων και το κόστος για τον πολίτη θα εξαρτάται από την απόδοση ανακύκλωσης κάθε Δήμου. Παράλληλα, υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 200 εκ. ευρώ προς τους Δήμους, για τη διαλογή στην πηγή οργανικού και την κατασκευή μονάδων κομποστοποίησης. Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι δεν περνάει από το μυαλό του ο ΦΟΣΔΑ να μην πάρει απόφαση την επόμενη εβδομάδα, επανέλαβε τις ενέργειες που έχουν γίνει στο τροποποιημένο σχέδιο για να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Δήμοι θα έχουν και τη δυνατότητα να εμπορεύονται «υλικό», έχοντας και οικονομικό όφελος.
Κλείνοντας το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημείωσε ότι εξαιτίας αιρεσιμότητας υπήρξε κίνδυνος να χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ που αγγίζουν τα 100.000.000 ευρώ και αφορούν έργα για τη διαχείριση των σκουπιδιών σε όλη τη χώρα.
«Θέλουμε οι δασικοί χάρτες να λύσουν προβλήματα – Δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις επιδοτήσεις, θα ενημερωθεί προσωπικά όποιος αγρότης αντιμετωπίζει πρόβλημα»
Αναφορικά με το ζήτημα που «καίει» ειδικά την περιοχή της Μεσσηνίας, τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ζήτησε τη συμβολή των Δήμων ώστε να ολοκληρωθεί η σπουδαία αυτή τομή στην ελληνική κοινωνία, που σκοπό έχει να επιφέρει κανονικότητα στην ύπαιθρο και να επιλύσει και όχι να δημιουργήσει προβλήματα.
Συγκεκριμένα, ο κ. υπουργός έκανε γνωστό ότι 40 Δήμοι σ’ όλη τη χώρα δεν έχουν ακόμα υποβάλει τα σχέδια των οικισμών τους και των οικιστικών πυκνώσεων στο κτηματολόγιο. Ανάμεσά τους και 4 Δήμοι στη Μεσσηνία. Ο Δήμος Μεσσήνης, ο Δήμος Οιχαλίας, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
Επίσης, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας οι Δήμοι δε διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στο δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δε θα ήταν αναγκαία. Παράλληλα, σημείωσε πως δυσχεραίνεται και το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης.
Σχετικά με τις αγωνίες των αγροτών για τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η ηλεκτρονική βάση δεδομένων των Δασαρχείων θα συμβληθεί με τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ κι έτσι όποιος αγρότης διαπιστωθεί ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα ειδοποιηθεί το συντομότερο προσωπικά, έτσι ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και να μην κινδυνεύει να χάσει την επιδότηση.
«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό»
Απαντώντας σε ερώτηση για το Διάταγμα του Κυπαρισσιακού, ο κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι έχει υπογραφεί από το υπουργείο εδώ και 3 μήνες και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα περάσει από το ΣτΕ, αλλά από την πλευρά του μπορεί να εγγυηθεί ότι με το που θα περάσει, άμεσα να δημοσιευθεί στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.
Τροποποιείται η περιβαλλοντική μελέτη για τις ανεμογεννήτριες στη Μάνη
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτήθηκε και για το αιολικό πάρκο που δημιουργείται στην περιοχή της Μάνης και το οποίο έχει φέρει αντιδράσεις στην περιοχή. Ο κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι αυτή την περίοδο υπάρχει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, ενώ ειδικοί μελετούν και την ορνιθοπανίδα της περιοχής και συγκεκριμένα την ύπαρξη του φιδαετού και της αετογερακίνας. Τόνισε ότι κατανοεί και γνωρίζει τις ανησυχίες κατοίκων της περιοχής, αλλά και διαφόρων περιβαλλοντικών μονάδων, και δεσμεύεται ότι θα μελετήσει προσεκτικά την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, που έχουν ήδη κατατεθεί.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα