Σελίδες

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Στην 5ετία σχεδόν ο χρόνος αναμονής για τα υπερχρεωμένα

Φόρα… έχουν πάρει και πάλι οι αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται έντονα σε δικηγορικά γραφεία το ενδιαφέρον μικρών επιχειρηματιών για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η διαδικασία ρύθμισης όλων των οφειλών μια επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές) θα ενεργοποιηθεί την Πέμπτη 3 Αυγούστου και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31/12/2018, ενώ στις 4 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.
Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας, θα πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή, καθώς πλέον η ημερομηνία συζήτησης που ορίζεται έχει φτάσει στις 11 Νοεμβρίου του 2021.
Με καλό σχετικά ρυθμό, σε σχέση με τον όγκο και το διαθέσιμο προσωπικό, εκδίδονται οι αποφάσεις αυτό το χρόνο, ενώ πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν αποφάσεις με μηδενικές καταβολές ή ελάχιστες καταβολές.

Αιτήσεις
Στις αρχές του 2017, είχαν κατατεθεί λίγες αιτήσεις, όμως τώρα δείχνουν να αυξάνονται. Το δε 2016, οι καταθέσεις αιτήσεων ήταν πολύ λιγότερες, καθώς υπήρχε η απεργία των δικηγόρων.
Βέβαια, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, το 2017 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Το 2012 είχαν κατατεθεί συνολικά 307 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ το 2013 μειώθηκαν σε 283 αιτήσεις. Το 2014 παρατηρήθηκε αύξηση και τελικά κατατέθηκαν συνολικά 474 αιτήσεις, ενώ το 2015 κατατέθηκαν 488 αιτήσεις.
Φέτος, μέχρι προχθές, είχαν κατατεθεί 104 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016 ήταν μόλις 32, ενώ συνολικά το 2016 κατατέθηκαν 115 αιτήσεις.
Σε ότι αφορά στις αποφάσεις, φέτος μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 64 αποφάσεις, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν εκδοθεί 57 και συνολικά το 2016 εκδόθηκαν 110 αποφάσεις. Το 2015 είχαν εκδοθεί 151 αποφάσεις, ενώ το 2016 εκδόθηκαν 110 αποφάσεις.

Μηδενικές καταβολές
Πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο εκδόθηκαν δύο θετικές αποφάσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Η πρώτη περίπτωση αφορά συνταξιούχο ναυτικό, με μηνιαίο μισθό 925 ευρώ και 6 παιδιά. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας ανέρχονται στο ποσό των 1.200 ευρώ. Ο συνταξιούχος έχει ένα διαμέρισμα που είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας και η αντικειμενική αξία είχε υπολογισθεί στα 82.328,40 ευρώ.
Οφείλει ποσό 126.122,58 ευρώ από δύο στεγαστικά δάνεια και 1.203,02 ευρώ από πιστωτική κάρτα.
Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 2012 ο πολύτεκνος ανταποκρινόταν κανονικά στις υποχρεώσεις του, όμως μετά έμεινε άνεργος, ενώ στη συνέχεια η σύνταξή του ήταν μειωμένη σε σχέση με το μισθό που έπαιρνε.
Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε ότι ο συνταξιούχος ναυτικός έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών του, καθώς και ότι στο πρόσωπό του συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις. Γι’ αυτό όρισε μηδενικές καταβολές μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2018, όπου το δικαστήριο θα επανεξετάσει τα περιουσιακά δεδομένα της οικογένειας. Παράλληλα, δεν όρισε δόσεις για τη διάσωση της κύριας κατοικίας, εξαιρώντας την όμως από την εκποίηση. Αυτό, όπως σημειώνεται στην απόφαση, θα γίνει τη νέα δικάσιμο που προσδιορίσθηκε για να καθορισθεί το ακριβές ποσοστό για τη διάσωση του σπιτιού.

Μικρή δόση – μεγάλο κέρδος
Στη δεύτερη περίπτωση, συνταξιούχος του δημοσίου, λαμβάνει μηνιαία σύνταξη 811,76 ευρώ και διαμένει με τον γιό της που είναι άνεργος. Οι δαπάνες διαβίωσης για τα δύο άτομα υπολογίσθηκαν στα 770 ευρώ το μήνα και διαμένουν σε σπίτι του γιου.
Οι συνολικές οφειλές της γυναίκας από δάνεια ανέρχονται στο ποσό των 181.240,28 ευρώ. Το δικαστήριο αναγνώρισε πως όταν έλαβε τα δάνεια τα εισοδήματά της ήταν πολύ υψηλότερα και μπορούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, όμως αυτά πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά.
Το δικαστήριο όρισε τελικά μηνιαίες καταβολές επί 5 χρόνια το ποσό των 40 ευρώ και έτσι συνολικά θα πληρώσει μόνο 2.400 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα