Σελίδες

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

«Λουκέτα» βλέπει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

«Χθες» θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός, για να λειτουργήσει η οικονομία και να εισπράττει χρήματα το κράτος:
Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, και συμπληρώνει ότι μέρα με τη μέρα η παραοικονομία γιγαντώνεται εξαιτίας του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και στη Μεσσηνία, ανήμποροι να αντεπεξέλθουν στην υψηλή φορολογία που τους επιβάλλει το κράτος.
Ο Δημήτρης Μανιάτης μιλώντας στην "Ε" περιέγραψε τα αδιέξοδα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων από την ευρεία χρήση POS, καθώς και τον κίνδυνο για νέα λουκέτα στην αγορά. Τόνισε δε ότι η υψηλή φορολόγηση και οι αυξημένες προμήθειες των τραπεζών δρουν ως αντικίνητρα για να δουλέψει κανείς παραπάνω και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην επιχείρησή του. Οσο για φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές, όπου επαγγελματίες δεν εκδίδουν αποδείξεις ή συνδέουν τα POS με τράπεζες του εξωτερικού, ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει ακούσει κάτι ανάλογο στην αγορά της Μεσσηνίας - αλλά δεν αποκλείει να συμβεί και εδώ, εξαιτίας της ασφυξίας που προκαλείται στην αγορά από την υψηλότατη φορολογία και το πρόβλημα με τις συναλλαγές μέσω τραπεζών, από τη στιγμή που δεν θεσπίζεται ο ακατάσχετος λογαριασμός.
Ο ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Ο Δημήτρης Μανιάτης πιστεύει ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία με τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν, χωρίς να υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός - ο

οποίος θα χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους (απόδοση ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, λειτουργικά έξοδα επιχείρησης - ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.). Προσθέτει ότι με αυτή τη λογική που τώρα επικρατεί «το κράτος δεν πρόκειται να εισπράξει χρήματα, γιατί με το να κλείσεις το λογαριασμό ενός επαγγελματία, του κλείσεις και την επιχείρηση». Αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην αγορά, όπου προβλέπει νέα λουκέτα να έρχονται, αλλά «επηρεάζει και την απασχόληση». Τονίζει πως «με αυτή την λογική δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, όταν όλοι είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να έχουμε POS αλλά δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός· διότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των επιχειρήσεων και επαγγελματιών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου και έναντι των ασφαλιστικών ταμείων».
ΛΟΥΚΕΤΑ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου προβλέπει επίσης ότι «πηγαίνουμε σε πάρα πολλά λουκέτα». Κι αυτό γιατί «με την πάροδο του χρόνου, και αυτοί που μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους θα σταματήσουν, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον καταναλωτές και συνεργάτες για να συναλλάσσονται».
ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Επανειλημμένα -λέει στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης- έχουν γίνει παρεμβάσεις από τα Επιμελητήρια για να ισχύσει στο θέμα των προμηθειών ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι τράπεζες «έχουν τρομερά έσοδα», αντίθετα με τους μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες που δεν κάνουν τους... τρομερούς τζίρους για να επιτύχουν ένα καλό επιτόκιο όπως οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Έτσι, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν επιτόκια 0,2% και 0,3%, στην Ελλάδα «οι επιχειρήσεις το διαπραγματεύονται με την τράπεζα ανάλογα με τους τζίρους τους - και τα ποσοστά κυμαίνονται από 2,3% ως 1,8%, με εξαίρεση τις μεγάλες ή πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θα πετύχουν ένα ποσοστό 1% ή 0,9%».
ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όσο για το τι ισχύει στην αγορά; «Τώρα λειτουργεί η παραοικονομία και αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Πλέον είναι εμφανέστατο και γίνεται κατά κόρον», παραδέχεται ο Δημ. Μανιάτης. Και προσθέτει ότι «το κακό στην όλη ιστορία είναι ότι το κράτος δεν συμβουλεύεται τους θεσμούς (Επιμελητήρια κ.λπ.)».
Κι επειδή, όπως λέει, το κράτος χάνει από παντού, αφού με τη λογική της υψηλής φορολόγησης δεν εισπράττει χρήματα, «αν άκουγε τους θεσμικούς εταίρους και μείωνε τη φορολογία, η οικονομία και η απασχόληση σίγουρα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα».
Επισημαίνει ακόμα ότι είναι σημαντικό κάποιος να μπορεί να πληρώνει και να αντεπεξέρχεται στα έξοδά του, αλλά γι' αυτό θα πρέπει να έχει το κίνητρο να δουλέψει παραπάνω. Όμως, το υπάρχον φορολογικό καθεστώς «μου το αποκλείει, γιατί θα πληρώσω παραπάνω στην Εφορία και ΦΠΑ - οπότε δεν θα το κάνω και έτσι δεν θα συμβάλω στην εθνική οικονομία, ούτε θα ενισχυθεί η απασχόληση με νέες προσλήψεις». Αντίθετα, «αν η φορολογία ήταν μικρότερη όσο ανέβαινε το εισόδημα θα υπήρχε το κίνητρο να δουλεύει κανείς παραπάνω και να είναι νομοταγής».


Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη - eleftheriaonline 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα