«Το έργο μου απέναντι στο “απόλυτο τίποτα” Κατσίβελα»
«Έργα έγιναν! Και μάλιστα – και αυτό δεν τολμάει κανείς να το αμφισβητήσει – με απόλυτα έντιμη διαχείριση. Κι επειδή ο δήμαρχος σ’ ένα τελευταίο Δ.Σ. έθεσε το ερώτημα “πείτε μας τι έργα κάνατε και τι προετοιμασίες έγιναν”, σας έχω ετοιμάσει έναν κατάλογο με τα έργα που έκανε η τότε Δημοτική Αρχή, με τις μελέτες που έκανε, απ’ τα οποία προκύπτει ότι δεν ήμαστε εκεί για να ήμαστε, όπως είπε ο δήμαρχος, αλλά ήμαστε εκεί με συλλογικό τρόπο, με τις αδυναμίες μας, με δημοκρατικό τρόπο και σε σχέση ακόμα και με την αντιπολίτευση, καταφέραμε αυτά που καταφέραμε», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, με την οποία έδωσε, όπως είπε, μια οφειλόμενη απάντηση στη λοιδορία και τη συκοφάντηση, αποδομώντας πλήρως τη ρητορική του σημερινού δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα, σε βάρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Ο κ. Κόλλιας παρουσίασε έναν κατάλογο έργων, με τα σημαντικότερα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, τα οποία έχουν ως εξής:
Ι. Έργα που έγιναν και μελέτες που υπεβλήθησαν σε διάφορα προγράμματα:
A. ΠΕΠ Πελοποννήσου:
1) Αποχέτευση Κοπανακίου (Β’ φάση): Επικαιροποίηση μελέτης, σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Ύδρευση Φιλιατρών: Σύνταξη μελετών,
υποβολή φακέλου. Το έργο υλοποιήθηκε. 3) Δρόμος Γαργαλιάνων – Βάλτας: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαλλοτριώσεων. Πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις με χρήματα του Δήμου. Έγινε ανασύνταξη τεχνικών μελετών και σύνταξη μελέτης νέας γέφυρας. Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ αλλά δεν υλοποιήθηκε, καθώς – χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου – δε δόθηκε άδεια δημοπράτησης από την Περιφέρεια. 4) Βιολογικός Χριστιάνων: Συντάχθηκε μελέτη, κατατέθηκε πλήρης φάκελος. Το έργο όμως δεν εντάχθηκε στο Πρόγραμμα χωρίς υπαιτιότητα του δήμου. 5) Βιολογικός Γαργαλιάνων: Ο Δήμος επανεκκίνησε τις διαδικασίες επικαιροποίησης και συμπλήρωσης της μελέτης, αλλά ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προγραμματική σύμβαση, την όλη διαδικασία ανέλαβε η Περιφέρεια. Το έργο δεν υλοποιήθηκε.
Β. Πρόγραμμα LEADER: 1) Σχολείο Βάλτας: Σύνταξη μελέτης, υποβολή πρότασης. Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Παραλιακή Μαράθου: Σύνταξη μελέτης, υποβολή πρότασης. Το έργο υλοποιήθηκε. 3) Δημοτικό Κατάστημα Πύργου: Σύνταξη μελέτης, υποβολή πρότασης. Το έργο δεν εντάχθηκε.
Γ. Πράσινο Ταμείο: 1) Παιδική χαρά Γαργαλιάνων: Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Παιδική χαρά Κυπαρισσίας: Tο έργο υλοποιήθηκε. 3) Εξοπλισμός διαχείρισης απορριμμάτων: Υποβλήθηκε φάκελος. Το έργο δεν εντάχθηκε.
Δ. Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ: Συντάχθηκαν μελέτες, υποβλήθηκε πλήρης φάκελος για το έργο «Οδοποιία Φιλιατρών». Το έργο δεν εντάχθηκε.
Ε. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Μπαλταντζής»: 1) Ανάπλαση Περδικονερίου: Επικαιροποίηση της μελέτης. Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Αγροτική Οδοποιία Αετού (Πολυθέα – Μοναστήρι): Ανασύνταξη – επικαιροποίηση μελετών. Το έργο υλοποιήθηκε. 3) Αγροτική Οδοποιία Αετού (Κοπανάκι – Πολυθέα): Ανασύνταξη μελέτης, σύνταξη φακέλου, υποβολή πρότασης. 4) Αγροτική Οδοποιία Αυλώνος – Νεκροταφείου: Ανασύνταξη μελέτης, σύνταξη φακέλου υποβολή πρότασης. 5) Κέντρο Ενημέρωσης Καρυών Δ.Ε. Αυλώνος: Σύνταξη φακέλου, υποβολή πρότασης. 6) Ανάπλαση χώρου Σκλαβέικα – Πτέρη: Σύνταξη φακέλου, υποβολή πρότασης.
«Στην ενότητα αυτή αξία έχουν τα έργα που υλοποιήθηκαν. Αλλά αξία έχουν και οι μελέτες που συντάχθηκαν και οι φάκελοι που υπεβλήθησαν και που αποτελούν προίκα για το Δήμο. Θα είχε ενδιαφέρον αν και η παρούσα Δημοτική Αρχή, με την τριετή θητεία, μπορούσε ν’ αντιπαραθέσει έναν αντίστοιχο δικό της πίνακα!», επισήμανε ο κ. Κόλλιας.
ΙΙ. Έργα του Δήμου από άλλες πηγές χρηματοδότησης και ίδιους πόρους. 1) Ολοκληρώθηκε ο Βιολογικός Κυπαρισσίας. 2) Ολοκληρώθηκε η Ζωαγορά Κοπανακίου. 3) Υλοποιήθηκαν έργα οδοποιίας στους Γαργαλιάνους ύψους 170.000 ευρώ, από ΣΑΤΑ. 4) Έγιναν ευρείας κλίμακας αντιπλημμυρικά έργα με πρόσθετη κρατική οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ. 5) Έγιναν παρεμβάσεις στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο Γαργαλιάνων. 6) Στην ίδια ενότητα θα μπορούσαν να αναφερθούν τα δεκάδες χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, μικρής και μεσαίας κλίμακας, ασφαλτοστρώσεις, επεμβάσεις σε σχολικά κτήρια και έργα καλλωπισμού.Κι ακόμη: 1) Ολοκληρώθηκε το Λύκειο Φιλιατρών, όπου με παρεμβάσεις του Δήμου έγιναν ουσιαστικές διορθωτικές επεμβάσεις στο εσωτερικού του κτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο. 2) Κατασκευάστηκε νέο γιοφύρι στο Λαγκούβαρδο, από την Περιφέρεια με την ενεργό συνδρομή του Δήμου. 3) Έγινε ανασύνταξη μελετών, ελήφθησαν οι αναγκαίες εγκρίσεις για το λιμάνι της Μαράθου, έργο της Περιφέρειας που δεν υλοποιήθηκε.Ύδρευση Γαργαλιάνων
«Κάναμε κάτι, μπροστά στο απόλυτο τίποτα της σημερινής δημοτικής Αρχής»
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας αναφέρθηκε και στο θέμα της ύδρευσης των Γαργαλιάνων, τονίζοντας: «Θα κάνω μικρό σχόλιο για την ύδρευση των Γαργαλιάνων, που έχει μια επικαιρότητα. Το ζήτημα βέβαια είναι βεβαρημένο ιστορικά, αλλά κι εδώ ο δήμαρχος με κάποια από τα “εξαπτέρυγά” του – και συγγνώμη που χρησιμοποιώ αυτό τον όρο – για το φετινό εφιαλτικό καλοκαίρι των Γαργαλιάνων, προσέξτε, τρία χρόνια δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αναζήτησαν άλλοθι στη συκοφάντηση και πάλι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία κατά τη συνήθη τους “διαπίστωση” “δεν έκανε τίποτα”. Και το λένε αυτό για να δικαιολογήσουν το απόλυτο δικό τους τίποτα, όπως το ομολογεί το στέλεχος “αυτής της Δημοτικής Αρχής”. Από την αρχή της θητείας, λέει, αυτής της Δημοτικής Αρχής με δήμαρχο Κατσίβελα υπήρξε προβληματισμός. Δηλαδή, πριν από τρία χρόνια υπήρξε προβληματισμός. “Και υπήρχε προσδοκία ότι θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει πριν από το καλοκαίρι…”. Δε λέει, όμως, ποιο καλοκαίρι! Στην αρχή της θητείας ο προβληματισμός, ποιο καλοκαίρι; Του ’15; Του ’16; Του ’17; Το ερχόμενο; Και στο τέλος ομολογεί “χωρίς αποτέλεσμα”! Το ίδιο, μάλιστα, στέλεχος – και μου ’κανε μεγάλη εντύπωση αυτό – χαρακτηρίζει “ανεύθυνους” όσους τολμούν ν’ ασκούν κριτική στη Δημοτική Αρχή για την ομολογημένη αδράνειά της και το μηδενικό αποτέλεσμά της και τους συνιστά – την ίδια άλλωστε σύσταση απευθύνει και στους διψασμένους πολίτες των Γαργαλιάνων; – να μη “βιάζονται”! Η προηγούμενη όμως Δημοτική Αρχή “βιάστηκε”! Κι επειδή το ζήτημα των γεωτρήσεων ήταν αμφιλεγόμενο και ως προς την ποιότητα του νερού και ως προς το αποτέλεσμα – κατά την εκτίμηση των ίδιων των αυτοδιοικητικών παραγόντων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων –, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έστρεψε το ενδιαφέρον της στη βασική πηγή υδροδότησης της περιοχής, που είναι οι πηγές Αλικοντουζίου και στο Σύνδεσμο “Τέλλος Άγρας”, που τις διαχειρίζεται. Τι κάναμε; Ανασυντάξαμε το καταστατικό που δεν υπήρχε, συστήσαμε σαφή κανονισμό που δεν υπήρχε, πληρώθηκαν οι προμηθευτές, ανέλαβαν και οι άλλοι εταίροι, οι γειτονικοί Δήμοι, τις υποχρεώσεις τους, χρηματοδοτήθηκε ο Σύνδεσμος. Το αποτέλεσμα ήταν να περιφρουρείται καλύτερα το δίκτυο ώστε να μη γίνονται υδροκλοπές, να επισκευάζονται αμέσως οι βλάβες ώστε να μην έχουμε διαρροές. Μ’ αυτές τις παρεμβάσεις ελαχιστοποιήθηκαν τα προβλήματα και όπως μου θύμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου “Τέλλος Άγρας”, τα τελευταία καλοκαίρια της θητείας μας έντονο πρόβλημα δίψας στους Γαργαλιάνους δεν είχαμε! Κι ήθελα να προσθέσω ότι “ξεθάψαμε” και μία παλιά μελέτη που υπήρχε στο Σύνδεσμο για βελτίωση και των πηγών και του δικτύου, η οποία θα έδινε μεγαλύτερη ανακούφιση και η οποία, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε. Αυτά που λέω δεν έδωσαν οριστική λύση στο πρόβλημα. Αλλά δεν είναι “τίποτα”! Είναι κάτι, μπροστά στο απόλυτο τίποτα αυτής της Δημοτικής Αρχής!».
Για πολιτιστικό τέλος και πολιτιστικές εκδηλώσεις
«Παραμένει αναπάντητο το ζήτημα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο θέμα, τουλάχιστον στη δική μου συνείδηση που δε λειτουργώ μόνο πολιτικά αλλά και ως πολιτιστικός παράγων με την ιδιότητά μου τη λογοτεχνική και όχι μόνο, θα έχουμε την ευκαιρία κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον να μιλήσουμε για να δούμε ποια ήταν η ανταποδοτικότητα του πολιτιστικού τέλους που επικαλέστηκε ο δήμαρχος. Ανταποδοτικότητα εννοώ κατά Δημοτική Ενότητα. Και να αναλύσουμε ποιος ήταν ο σκοπός του πολιτιστικού τέλους. Ήταν για να πληρώνονται μεσάζουσες εταιρείες; Ήταν για να μεταφέρουμε από το γυαλί της τηλεόρασης φιέστες στις πλατείες; Ή ήταν για να στηρίζουμε το εγχώρια παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν; Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σ’ αυτή την κατεύθυνση είχε εργαστεί!».
Για δίωξη σε βάρος Ανδρινόπουλου και άρνηση νομικής υποστήριξης από το Δήμο
«Το ζήτημα των ΧΑΔΑ είναι γνωστό, όχι μόνο στο Δήμο Τριφυλίας, σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παντού. Πολλές φορές όλοι οι δήμαρχοι Μεσσηνίας περάσαμε από διάφορα εδώλια του κατηγορουμένου, γιατί οι ΧΑΔΑ δεν είχαν άδειες. Και στη διαδικασία αυτή, τη δικαστική, πάντα υπήρχε μία υπερασπιστική τακτική των Δήμων. Όχι μόνο του δικού μας Δήμου. Ξαφνικά ακούω ότι δεν παρέχεται υπεράσπιση στον πρώην αντιδήμαρχο Γαργαλιάνων, διότι δόθηκε μία τελείως αβάσιμη ερμηνεία μια εγκυκλίου ή μιας διάταξης νόμου, ότι όταν, λέει, προέρχεται τάχα η καταγγελία όχι από ιδιώτη, δεν τυγχάνει υπεράσπισης ο αιρετός. Είναι αβάσιμη η άποψη αυτή. Ο νόμος που προβλέπει αυτό, έχει στο μυαλό του εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιος αιρετός ή κάποιος υπάλληλος αδικοπράγησε σε βάρος του Δήμου και αυτό το ανέδειξε η υπηρεσία…», προσθέτοντας ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν ξέρω σε ποια λογική εντάσσονται».
Του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews
«Έργα έγιναν! Και μάλιστα – και αυτό δεν τολμάει κανείς να το αμφισβητήσει – με απόλυτα έντιμη διαχείριση. Κι επειδή ο δήμαρχος σ’ ένα τελευταίο Δ.Σ. έθεσε το ερώτημα “πείτε μας τι έργα κάνατε και τι προετοιμασίες έγιναν”, σας έχω ετοιμάσει έναν κατάλογο με τα έργα που έκανε η τότε Δημοτική Αρχή, με τις μελέτες που έκανε, απ’ τα οποία προκύπτει ότι δεν ήμαστε εκεί για να ήμαστε, όπως είπε ο δήμαρχος, αλλά ήμαστε εκεί με συλλογικό τρόπο, με τις αδυναμίες μας, με δημοκρατικό τρόπο και σε σχέση ακόμα και με την αντιπολίτευση, καταφέραμε αυτά που καταφέραμε», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, με την οποία έδωσε, όπως είπε, μια οφειλόμενη απάντηση στη λοιδορία και τη συκοφάντηση, αποδομώντας πλήρως τη ρητορική του σημερινού δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα, σε βάρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Ο κ. Κόλλιας παρουσίασε έναν κατάλογο έργων, με τα σημαντικότερα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, τα οποία έχουν ως εξής:
Ι. Έργα που έγιναν και μελέτες που υπεβλήθησαν σε διάφορα προγράμματα:
A. ΠΕΠ Πελοποννήσου:
1) Αποχέτευση Κοπανακίου (Β’ φάση): Επικαιροποίηση μελέτης, σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Ύδρευση Φιλιατρών: Σύνταξη μελετών,
υποβολή φακέλου. Το έργο υλοποιήθηκε. 3) Δρόμος Γαργαλιάνων – Βάλτας: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαλλοτριώσεων. Πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις με χρήματα του Δήμου. Έγινε ανασύνταξη τεχνικών μελετών και σύνταξη μελέτης νέας γέφυρας. Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ αλλά δεν υλοποιήθηκε, καθώς – χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου – δε δόθηκε άδεια δημοπράτησης από την Περιφέρεια. 4) Βιολογικός Χριστιάνων: Συντάχθηκε μελέτη, κατατέθηκε πλήρης φάκελος. Το έργο όμως δεν εντάχθηκε στο Πρόγραμμα χωρίς υπαιτιότητα του δήμου. 5) Βιολογικός Γαργαλιάνων: Ο Δήμος επανεκκίνησε τις διαδικασίες επικαιροποίησης και συμπλήρωσης της μελέτης, αλλά ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προγραμματική σύμβαση, την όλη διαδικασία ανέλαβε η Περιφέρεια. Το έργο δεν υλοποιήθηκε.
Β. Πρόγραμμα LEADER: 1) Σχολείο Βάλτας: Σύνταξη μελέτης, υποβολή πρότασης. Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Παραλιακή Μαράθου: Σύνταξη μελέτης, υποβολή πρότασης. Το έργο υλοποιήθηκε. 3) Δημοτικό Κατάστημα Πύργου: Σύνταξη μελέτης, υποβολή πρότασης. Το έργο δεν εντάχθηκε.
Γ. Πράσινο Ταμείο: 1) Παιδική χαρά Γαργαλιάνων: Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Παιδική χαρά Κυπαρισσίας: Tο έργο υλοποιήθηκε. 3) Εξοπλισμός διαχείρισης απορριμμάτων: Υποβλήθηκε φάκελος. Το έργο δεν εντάχθηκε.
Δ. Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ: Συντάχθηκαν μελέτες, υποβλήθηκε πλήρης φάκελος για το έργο «Οδοποιία Φιλιατρών». Το έργο δεν εντάχθηκε.
Ε. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Μπαλταντζής»: 1) Ανάπλαση Περδικονερίου: Επικαιροποίηση της μελέτης. Το έργο υλοποιήθηκε. 2) Αγροτική Οδοποιία Αετού (Πολυθέα – Μοναστήρι): Ανασύνταξη – επικαιροποίηση μελετών. Το έργο υλοποιήθηκε. 3) Αγροτική Οδοποιία Αετού (Κοπανάκι – Πολυθέα): Ανασύνταξη μελέτης, σύνταξη φακέλου, υποβολή πρότασης. 4) Αγροτική Οδοποιία Αυλώνος – Νεκροταφείου: Ανασύνταξη μελέτης, σύνταξη φακέλου υποβολή πρότασης. 5) Κέντρο Ενημέρωσης Καρυών Δ.Ε. Αυλώνος: Σύνταξη φακέλου, υποβολή πρότασης. 6) Ανάπλαση χώρου Σκλαβέικα – Πτέρη: Σύνταξη φακέλου, υποβολή πρότασης.
«Στην ενότητα αυτή αξία έχουν τα έργα που υλοποιήθηκαν. Αλλά αξία έχουν και οι μελέτες που συντάχθηκαν και οι φάκελοι που υπεβλήθησαν και που αποτελούν προίκα για το Δήμο. Θα είχε ενδιαφέρον αν και η παρούσα Δημοτική Αρχή, με την τριετή θητεία, μπορούσε ν’ αντιπαραθέσει έναν αντίστοιχο δικό της πίνακα!», επισήμανε ο κ. Κόλλιας.
ΙΙ. Έργα του Δήμου από άλλες πηγές χρηματοδότησης και ίδιους πόρους. 1) Ολοκληρώθηκε ο Βιολογικός Κυπαρισσίας. 2) Ολοκληρώθηκε η Ζωαγορά Κοπανακίου. 3) Υλοποιήθηκαν έργα οδοποιίας στους Γαργαλιάνους ύψους 170.000 ευρώ, από ΣΑΤΑ. 4) Έγιναν ευρείας κλίμακας αντιπλημμυρικά έργα με πρόσθετη κρατική οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ. 5) Έγιναν παρεμβάσεις στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο Γαργαλιάνων. 6) Στην ίδια ενότητα θα μπορούσαν να αναφερθούν τα δεκάδες χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, μικρής και μεσαίας κλίμακας, ασφαλτοστρώσεις, επεμβάσεις σε σχολικά κτήρια και έργα καλλωπισμού.Κι ακόμη: 1) Ολοκληρώθηκε το Λύκειο Φιλιατρών, όπου με παρεμβάσεις του Δήμου έγιναν ουσιαστικές διορθωτικές επεμβάσεις στο εσωτερικού του κτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο. 2) Κατασκευάστηκε νέο γιοφύρι στο Λαγκούβαρδο, από την Περιφέρεια με την ενεργό συνδρομή του Δήμου. 3) Έγινε ανασύνταξη μελετών, ελήφθησαν οι αναγκαίες εγκρίσεις για το λιμάνι της Μαράθου, έργο της Περιφέρειας που δεν υλοποιήθηκε.Ύδρευση Γαργαλιάνων
«Κάναμε κάτι, μπροστά στο απόλυτο τίποτα της σημερινής δημοτικής Αρχής»
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας αναφέρθηκε και στο θέμα της ύδρευσης των Γαργαλιάνων, τονίζοντας: «Θα κάνω μικρό σχόλιο για την ύδρευση των Γαργαλιάνων, που έχει μια επικαιρότητα. Το ζήτημα βέβαια είναι βεβαρημένο ιστορικά, αλλά κι εδώ ο δήμαρχος με κάποια από τα “εξαπτέρυγά” του – και συγγνώμη που χρησιμοποιώ αυτό τον όρο – για το φετινό εφιαλτικό καλοκαίρι των Γαργαλιάνων, προσέξτε, τρία χρόνια δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αναζήτησαν άλλοθι στη συκοφάντηση και πάλι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία κατά τη συνήθη τους “διαπίστωση” “δεν έκανε τίποτα”. Και το λένε αυτό για να δικαιολογήσουν το απόλυτο δικό τους τίποτα, όπως το ομολογεί το στέλεχος “αυτής της Δημοτικής Αρχής”. Από την αρχή της θητείας, λέει, αυτής της Δημοτικής Αρχής με δήμαρχο Κατσίβελα υπήρξε προβληματισμός. Δηλαδή, πριν από τρία χρόνια υπήρξε προβληματισμός. “Και υπήρχε προσδοκία ότι θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει πριν από το καλοκαίρι…”. Δε λέει, όμως, ποιο καλοκαίρι! Στην αρχή της θητείας ο προβληματισμός, ποιο καλοκαίρι; Του ’15; Του ’16; Του ’17; Το ερχόμενο; Και στο τέλος ομολογεί “χωρίς αποτέλεσμα”! Το ίδιο, μάλιστα, στέλεχος – και μου ’κανε μεγάλη εντύπωση αυτό – χαρακτηρίζει “ανεύθυνους” όσους τολμούν ν’ ασκούν κριτική στη Δημοτική Αρχή για την ομολογημένη αδράνειά της και το μηδενικό αποτέλεσμά της και τους συνιστά – την ίδια άλλωστε σύσταση απευθύνει και στους διψασμένους πολίτες των Γαργαλιάνων; – να μη “βιάζονται”! Η προηγούμενη όμως Δημοτική Αρχή “βιάστηκε”! Κι επειδή το ζήτημα των γεωτρήσεων ήταν αμφιλεγόμενο και ως προς την ποιότητα του νερού και ως προς το αποτέλεσμα – κατά την εκτίμηση των ίδιων των αυτοδιοικητικών παραγόντων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων –, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έστρεψε το ενδιαφέρον της στη βασική πηγή υδροδότησης της περιοχής, που είναι οι πηγές Αλικοντουζίου και στο Σύνδεσμο “Τέλλος Άγρας”, που τις διαχειρίζεται. Τι κάναμε; Ανασυντάξαμε το καταστατικό που δεν υπήρχε, συστήσαμε σαφή κανονισμό που δεν υπήρχε, πληρώθηκαν οι προμηθευτές, ανέλαβαν και οι άλλοι εταίροι, οι γειτονικοί Δήμοι, τις υποχρεώσεις τους, χρηματοδοτήθηκε ο Σύνδεσμος. Το αποτέλεσμα ήταν να περιφρουρείται καλύτερα το δίκτυο ώστε να μη γίνονται υδροκλοπές, να επισκευάζονται αμέσως οι βλάβες ώστε να μην έχουμε διαρροές. Μ’ αυτές τις παρεμβάσεις ελαχιστοποιήθηκαν τα προβλήματα και όπως μου θύμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου “Τέλλος Άγρας”, τα τελευταία καλοκαίρια της θητείας μας έντονο πρόβλημα δίψας στους Γαργαλιάνους δεν είχαμε! Κι ήθελα να προσθέσω ότι “ξεθάψαμε” και μία παλιά μελέτη που υπήρχε στο Σύνδεσμο για βελτίωση και των πηγών και του δικτύου, η οποία θα έδινε μεγαλύτερη ανακούφιση και η οποία, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε. Αυτά που λέω δεν έδωσαν οριστική λύση στο πρόβλημα. Αλλά δεν είναι “τίποτα”! Είναι κάτι, μπροστά στο απόλυτο τίποτα αυτής της Δημοτικής Αρχής!».
Για πολιτιστικό τέλος και πολιτιστικές εκδηλώσεις
«Παραμένει αναπάντητο το ζήτημα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο θέμα, τουλάχιστον στη δική μου συνείδηση που δε λειτουργώ μόνο πολιτικά αλλά και ως πολιτιστικός παράγων με την ιδιότητά μου τη λογοτεχνική και όχι μόνο, θα έχουμε την ευκαιρία κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον να μιλήσουμε για να δούμε ποια ήταν η ανταποδοτικότητα του πολιτιστικού τέλους που επικαλέστηκε ο δήμαρχος. Ανταποδοτικότητα εννοώ κατά Δημοτική Ενότητα. Και να αναλύσουμε ποιος ήταν ο σκοπός του πολιτιστικού τέλους. Ήταν για να πληρώνονται μεσάζουσες εταιρείες; Ήταν για να μεταφέρουμε από το γυαλί της τηλεόρασης φιέστες στις πλατείες; Ή ήταν για να στηρίζουμε το εγχώρια παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν; Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σ’ αυτή την κατεύθυνση είχε εργαστεί!».
Για δίωξη σε βάρος Ανδρινόπουλου και άρνηση νομικής υποστήριξης από το Δήμο
«Το ζήτημα των ΧΑΔΑ είναι γνωστό, όχι μόνο στο Δήμο Τριφυλίας, σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παντού. Πολλές φορές όλοι οι δήμαρχοι Μεσσηνίας περάσαμε από διάφορα εδώλια του κατηγορουμένου, γιατί οι ΧΑΔΑ δεν είχαν άδειες. Και στη διαδικασία αυτή, τη δικαστική, πάντα υπήρχε μία υπερασπιστική τακτική των Δήμων. Όχι μόνο του δικού μας Δήμου. Ξαφνικά ακούω ότι δεν παρέχεται υπεράσπιση στον πρώην αντιδήμαρχο Γαργαλιάνων, διότι δόθηκε μία τελείως αβάσιμη ερμηνεία μια εγκυκλίου ή μιας διάταξης νόμου, ότι όταν, λέει, προέρχεται τάχα η καταγγελία όχι από ιδιώτη, δεν τυγχάνει υπεράσπισης ο αιρετός. Είναι αβάσιμη η άποψη αυτή. Ο νόμος που προβλέπει αυτό, έχει στο μυαλό του εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιος αιρετός ή κάποιος υπάλληλος αδικοπράγησε σε βάρος του Δήμου και αυτό το ανέδειξε η υπηρεσία…», προσθέτοντας ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν ξέρω σε ποια λογική εντάσσονται».
Του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα