Μπορεί η λαϊκή παροιμία να λέει πως το μήλο είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία, όμως και η μπανάνα δεν πάει πίσω και φαίνεται μάλιστα πως έχει σημαντικά οφέλη συγκεκριμένα για την καρδιά!
Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation Insight.
Μόλις μία μπανάνα, ένα αβοκάντο ή κάποιο άλλο τρόφιμο πλούσιο σε κάλιο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι το κάλιο προλαμβάνει τη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Οι ερευνητές θεωρούν πως το κάλιο έχει αυτή τη θετική επίδραση επειδή επηρεάζει τη δράση των γονιδίων που καθορίζουν την ευκαμψία των αρτηριών.
«Τα ευρήματά μας παρουσιάζουν τα οφέλη που έχει η επαρκής πρόσληψη καλίου για τη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης» σχολιάζει ο Δρ Πωλ Σάντερς, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από δοκιμή σε ποντίκια τα
οποία ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγο, αρκετό ή πολύ κάλιο. Έπειτα από μια περίοδο παρακολούθησης των πειραματόζωων, διαπιστώθηκε ότι όσα από τα ποντίκια λάμβαναν λίγο κάλιο από τη διατροφή τους είχαν πολύ πιο δύσκαμπτες αρτηρίες, σε αντίθεση με τα ποντίκια που λάμβαναν πολύ κάλιο, τα οποία φάνηκε να παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερο βαθμό αθηροσκλήρωσης. Να σημειωθεί ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν πολύ κάλιο παρουσίαζαν μικρότερο βαθμό σκλήρυνσης και στην αορτή, που είναι η κυριότερη αρτηρία του σώματος απ’ όπου ξεκινούν όλες οι άλλες βασικές αρτηρίες. onmed.gr
Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation Insight.
Μόλις μία μπανάνα, ένα αβοκάντο ή κάποιο άλλο τρόφιμο πλούσιο σε κάλιο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι το κάλιο προλαμβάνει τη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Οι ερευνητές θεωρούν πως το κάλιο έχει αυτή τη θετική επίδραση επειδή επηρεάζει τη δράση των γονιδίων που καθορίζουν την ευκαμψία των αρτηριών.
«Τα ευρήματά μας παρουσιάζουν τα οφέλη που έχει η επαρκής πρόσληψη καλίου για τη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης» σχολιάζει ο Δρ Πωλ Σάντερς, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από δοκιμή σε ποντίκια τα
οποία ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγο, αρκετό ή πολύ κάλιο. Έπειτα από μια περίοδο παρακολούθησης των πειραματόζωων, διαπιστώθηκε ότι όσα από τα ποντίκια λάμβαναν λίγο κάλιο από τη διατροφή τους είχαν πολύ πιο δύσκαμπτες αρτηρίες, σε αντίθεση με τα ποντίκια που λάμβαναν πολύ κάλιο, τα οποία φάνηκε να παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερο βαθμό αθηροσκλήρωσης. Να σημειωθεί ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν πολύ κάλιο παρουσίαζαν μικρότερο βαθμό σκλήρυνσης και στην αορτή, που είναι η κυριότερη αρτηρία του σώματος απ’ όπου ξεκινούν όλες οι άλλες βασικές αρτηρίες. onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα