Σελίδες

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκό καμπανάκι για αύξηση των κατώτατων μισθών

Ευρωπαϊκό καμπανάκι για αύξηση των κατώτατων μισθώνΤην ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί στις χώρες της ΕΕ υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε ενημερωτικό έγγραφο σήμερα η ETUC, oι κατώτατοι μισθοί σε πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλότεροι από το αποδεκτό όριο με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.
Ειδικότερα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου (median) μισθού και επομένως θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να φθάσει σε επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το κατώτατο όριο μισθών που θέτει ο ΟΟΣΑ (στα 2/3 του εθνικού ενδιάμεσου μισθού).
Αντίστοιχα, στην Ισπανία πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 62% και στη Γερμανία κατά 28%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ETUC, ενώ συνολικά σε δέκα χώρες στην ΕΕ ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 50% του εθνικού ενδιάμεσου μισθού.
«Οι κατώτατοι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε η Έσθερ Λιντς, Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της ETUC. «Η ΕΕ πρέπει να θέσει μια προθεσμία για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών, ώστε να φτάσει τουλάχιστον το 60% του μεσαίου μισθού και άρα ένα βιώσιμο μισθό. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει μια μέρα στην άλλη, αλλά ο στόχος πρέπει να τεθεί σε ολόκληρη την ΕΕ» συνέχισε η ίδια, καλώντας τις κυβερνήσεις να

διαβουλευθούν με τα εθνικά συνδικάτα και τους εργοδότες προκειμένου να υπάρξει λύση.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου ή του ενδιάμεσου μισθού σε κάθε χώρα θα μειώσει σημαντικά τη φτώχεια των εργαζομένων και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.
Σύμφωνα με την ETUC, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ οι κατώτατοι μισθοί προσεγγίζουν μεν τα 2/3 του εθνικού μεσαίου μισθού, χωρίς όμως να είναι σε βιώσιμα επίπεδα, όπως, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η ETUC δεσμεύτηκε σήμερα να ασκήσει πιέσεις για την αύξηση των κατώτατων μισθών στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα