Σελίδες

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Υδατικό δυναμικό της Μεσσηνίας: Πάμισος, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Μάνη στο… κόκκινο

Σημαντικά και πολύτιμα ταυτόχρονα στοιχεία για το υδατικό δυναμικό της Μεσσηνίας παρουσιάστηκαν την Κυριακή το πρωί σε ημερίδα στην Καλαμάτα, την οποία διοργάνωσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ιάκωβος Γκανούλης, ο πρώην διευθυντής του Υδρεογεωλογικού Τμήματος του ΙΓΜΕ Παναγιώτης Σαμπατακάκης, ο υδρεογεωλόγος Βασίλης Περλελός και η γεωλόγος κα Μιχαλοπούλου, ενώ τη διοργάνωσαν το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, η Πελοπόννησος Πρώτα, η Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία, η Πελοποννησιακή Ένωση και η Πελοποννησιακή Οικολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα παρακολούθησαν και οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Κατρούγκαλος, Πέτρος Κωνσταντινέας και Παναγιώτα Κοζομπόλη), κάτι που θα πρέπει να εκλάβουμε ως θετικό, μια και άκουσαν από πρώτο χέρι τα

προβλήματα που υπάρχουν. Στοιχεία γνώσης που θα πρέπει να οδηγήσουν και σε ανάλογες αποφάσεις, μια και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το νομό, αφού άπτεται ζωτικών τομέων, όπως είναι ο πρωτογενής, το περιβάλλον, αλλά η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα προβλήματα του υδατικού δυναμικού της Μεσσηνίας εντοπίζονται σε 4 περιοχές. Η πρώτη αφορά στο υδατικό σύστημα του Παμίσου, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι σε κακή ποσοτική και ποιοτική κατάσταση. Προβλήματα, επίσης, εντοπίζονται στο υδατικό σύστημα των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, καθώς κι εκεί το υδατικό δυναμικό είναι σε κακή ποιοτική κατάσταση.
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται ακόμη στο υδατικό δυναμικό της Δυτικής Μάνης (Δυτικός Ταΰγετος) και στην περιοχή του Κυνηγού του Δήμου Πύλου – Νέστορος, καθώς έχουν εντοπιστεί ζητήματα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδατικού δυναμικού.

Αγροτική άρδευση
Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αφορούν στη γεωργική άρδευση στο νομό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να γίνει μείωση και εξορθολογισμός του νερού που κατευθύνεται προς γεωργική χρήση, καθώς υπολογίζεται ότι από τα 169.000.000 κυβικά μέτρα απολήψεων ανά έτος από την λεκάνη απορροής του Πάμισου – Νέδοντος – Νέδας, τα 140.000.000 κυβικά προορίζονται για άρδευση.
Η ανάγκη για μείωση και εξορθολογισμό των υδάτων που έχουν γεωργική χρήση έρχεται να επιτείνει την ανησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του νομού, ο οποίος είδε τη φετινή αγροτική παραγωγή βασικών προϊόντων (ελαιόλαδο, σύκα) να πλήττεται από την ανομβρία.
Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών (όλο και πιο συχνές περίοδοι ανομβρίας στο νομό), σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι απαιτείται μείωση του υδατικού δυναμικού άρδευσης, μετατρέπει την ορθή διαχείριση των υδάτων της Μεσσηνίας σε πρώτιστης σημασίας θέμα για το νομό και τον αγροτικό κόσμο του.
Προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως σημείωσε ο κ. Γκανούλης, προχωρά τις επόμενες μέρες στην υπογραφή των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων, τα οποία θα αποτελέσουν τον «οδικό χάρτη» των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν. Α.Π.  tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα