Τη διαγραφή των χρεών κάτω των 6.000 ευρώ για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Αυτό αφορά όλους τους δανειολήπτες που έχουν χρέος από 0,1 ευρώ μέχρι 5.999,99 ευρώ, το οποίο διαγράφεται. Θεωρείται δηλαδή ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους και τελειώνει. Αυτοί είναι 35.000 οικογένειες δανειοληπτών» ανέφερε.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το σύνολο των ρυθμίσεων αφορά 81.815 οικογένειες δανειοληπτών που αντιστοιχούν σε 240.000 ανθρώπους, αν υπολογίσει κανείς ότι μια οικογένεια έχει τρία άτομα κατά μέσο όρο.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανειοληπτών επισήμανε ότι «οι τόκοι υπερημερίας που
έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες μέχρι τώρα, θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό δανεισμού και επίσης οι κεφαλοποιημένοι τόκοι διαγράφονται και το δάνειο επανέρχεται στο αρχικό ποσό του».
Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις στο ποσό χορήγησης διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών» και πρόσθεσε: «Στις εργατικές κατοικίες αφού εφαρμόσαμε με βάση αντικειμενικούς όρους την τελική τιμή για την κτήση του ακινήτου που πήραν με κλήρωση οι εργαζόμενοι, αξιοποιήσαμε μια ρύθμιση του νόμου που έλεγε ότι ο υπουργός με βάση έκτακτες οικονομικές συνθήκες μπορεί να προβεί σε μια μείωση της τελικής τιμής. Αυτή η μείωση υπεισέρχεται και εδώ για να είμαστε δίκαιοι».
Για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι, όπως έγινε και στην περίπτωση των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών, θα δημιουργηθεί σύντομα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο ενδιαφερόμενος και θα κάνει τις σχετικές αιτήσεις.
Για τους άνεργους διευκρίνισε ότι υπάρχει ρύθμιση που εφαρμόστηκε και για τις εργατικές κατοικίες. Σύμφωνα με αυτήν, ο χρόνος της ανεργίας δεν θα μετράει σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων χρεών προς τον ΟΑΕΔ για διάστημα τριών χρόνων.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ο κ. Νεφελούδης επισήμανε ότι η διαδικασία αδειοδότησης στις αρχές του 2017 ήταν έωλη και το θέμα είναι υπό διερεύνηση από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα σχολίασε ότι «ήταν σαφές το πολιτικό περιβάλλον που λειτούργησε και έπαιξε πάνω από το πτώμα των λιπασμάτων εκείνη την περίοδο» και πρόσθεσε: «Οι απολύσεις των εργαζομένων ήταν υπό την έγκριση του πολιτικού χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης». ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα