Πηγή: facebook.com/FBI |
Για κλοπή πνευματικής περιουσίας και πανεπιστημιακής έρευνας σε τεράστια κλίμακα κατηγορούν το Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον απήγγειλε βαριές κατηγορίες για ηλεκτρονικές απάτες εναντίον εννέα Ιρανών, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν διαπράξει κυβερνο-επιθέσεις εναντίον 320 πανεπιστημίων σε 22 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας την τελευταία τετραετία. Στους γνωστούς στόχους δεν περιλαμβάνονται ελληνικά ιδρύματα.
Οι κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι κατόρθωσαν να αποσπάσουν δεδομένα όγκου περίπου 31,5 τεραμπάιτ, κλέβοντας κυρίως ακαδημαϊκές έρευνες, εισερχόμενα email μελετητών και πληροφορίες για τα πανεπιστήμια όπου διείσδυσαν. Τα κλοπιμαία αντιστοιχούν σε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια σελίδες με κείμενο και στις δύο πλευρές.
Στο στόχαστρο των χάκερ είχαν επίσης βρεθεί 47 ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους οίκοι που εκδίδουν ακαδημαϊκά συγγράμματα και εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες ή διεθνείς οργανισμοί, όπως το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας και τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι κατηγορούμενοι εργάζονταν για το Ινστιτούτο Μάμπνα, το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λειτουργούσε πρωτίστως για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν – το ιδιαίτερα ισχυρό σώμα που είναι επιφορτισμένο με την προστασία του ισλαμικού καθεστώτος.
Οι κυβερνο-επιθέσεις υπολογίζεται πως άρχισαν το 2013 και συνεχίστηκαν τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Πέραν της συνεργασίας τους με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι κατηγορούμενοι πιστεύεται ότι πουλούσαν τη λεία τους σε ιρανικά δημόσια πανεπιστήμια και άλλους πελάτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αγοραστές χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία χακαρισμένων καθηγητών ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε online αρχεία ξένων πανεπιστημίων.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις εναντίον των εννέα κατηγορούμενων και του Ινστιτούτου Μάμπνα ταυτόχρονα με τη δημοσίευση του κατηγορητηρίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με τις κυρώσεις δεσμεύονται τυχόν περιουσιακά στοιχεία των κατηγορούμενων σε αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύεται σε αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μαζί τους.
Προάγγελος μίας πιο σκληρής πολιτικής;
Οι βαριές καταγγελίες για ιρανική εκστρατεία κακόβουλων κυβερνο-επιθέσεων ήλθαν στο φως στον απόηχο της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τον Τζον Μπόλτον, ένα από τα επιφανέστερα «γεράκια» στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής, ως Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.
Ο κ. Μπόλτον, όπως και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είναι υπέρμαχοι μίας σκληρής πολιτικής έναντι του Ιράν. Ο πρώτος μάλιστα έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της ένοπλης σύρραξης με στόχο την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει επίσης τουλάχιστον την αναθεώρηση της πολυεθνικής συμφωνίας του 2015 που ρύθμισε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τις νέες αποκαλύψεις ως εργαλείο ώστε να δρομολογήσει νέες ποινές εναντίον της Τεχεράνης ή να πιέσει τους Ευρωπαίους να σκληρύνουν τη στάση τους.
Πηγή:skai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα