Ενα μήνα μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι με 96 νεκρούς οι αποκαλύψεις για το τι συνέβη το απόγευμα της 23ης Ιουλίου συνεχίζονται. Η περιοχή παραμένει «μαύρο τοπίο» με τους κατοίκους να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Η εκδήλωση μνήμης στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς το βράδυ του Σαββάτου έγινε σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα .
Η «Κ» της Κυριακής αποκαλύπτει ότι στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ για τα γεγονότα το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου, έχει καταγραφεί η ύπαρξη νεκρού από 9.33 μμ. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας είχε ενημερωθεί λίγο μετά τις 7 το απόγευμα για την ύπαρξη τριών εγκαυματιών στην περιοχή της Ν. Μάκρης και άλλων τριών στο Ν. Βουτζά.
Τριάντα λεπτά αργότερα, στις 7.45 μ.μ., ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Γιάννης Καπάκης τηλεφωνεί στον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και του ζητεί να στείλει έξι-επτά ασθενοφόρα στην περιοχή του Νέου Βουτζά για να παραλάβουν τραυματίες.
Στις 8.25 μ.μ., Ευαγγελισμός, Αττικό και Σισμανόγλειο ενημερώνονται από τη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ότι η εφημερία τους θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί εξαιτίας εκτάκτων αναγκών λόγω της πυρκαγιάς. Στις 8.50 μ.μ., ο υποδιοικητής του Σισμανογλείου ζητεί να προσέλθουν στο νοσοκομείο όσοι γιατροί μπορούν.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 9.33 μ.μ., το ΕΚΕΠΥ ειδοποιείται από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στον Νέο Βουτζά και 45 λεπτά αργότερα για δεύτερο νεκρό στην ίδια περιοχή. Στις 11.15 μ.μ., το ΕΚΑΒ ενημερώνει ότι δύο ακόμα νεκροί, πιθανότατα αλλοδαποί υπήκοοι, μεταφέρονται από τη Ραφήνα στον Ευαγγελισμό.
Το ΕΚΕΠΥ ενημερώνεται για την ύπαρξη του πρώτου νεκρού στις 9.33 μ.μ., ενώ στις 11.15 μ.μ. έχει πλέον επισήμως ενημερωθεί για τέσσερις νεκρούς.
Οπως επισημαίνεται στο δελτίο συμβάντων, πλήρη γνώση των δεδομένων είχαν από την πρώτη στιγμή ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΚΕΠΥ και επομένως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση. Επιπλέον, στις 11.49 μ.μ. και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ουδεμία αναφορά –δημόσια τουλάχιστον– έγινε σε νεκρούς, το ΕΚΕΠΥ ειδοποιεί τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να παραλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ σάκους για τη περισυλλογή των νεκρών
Νέα Δημοκρατία: Καθησύχαζαν τους πολίτες ενώ γνώριζαν για νεκρούς
«Ένα ακόμα δημοσίευμα, αυτή τη φορά της “Καθημερινής”, επιβεβαιώνει, με αδιάψευστα πλέον στοιχεία, ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας, οι υπουργοί του και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθησύχαζαν τους πολίτες ότι η κατάσταση στο Μάτι είναι υπό έλεγχο, γνώριζαν ήδη την ύπαρξη τουλάχιστον 4 νεκρών, όπως και ότι σε εξέλιξη βρισκόταν μια πρωτοφανής καταστροφή. Αποδεικνύεται και με δημόσια πλέον στοιχεία ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες. Θα το ξαναπούμε: Ανίκανους πολιτικούς έχουμε ξαναδεί σε αυτήν τη χώρα. Τόσο κυνικούς, αδίστακτους, ανεύθυνους και χωρίς ίχνος ντροπής, ποτέ».
Γνώριζαν από τον Απρίλιο ότι δεν υπήρχε πολιτική προστασία
Την ίδια ώρα τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απαντήσεις. «Σας παραδίδω τη μήνυσή μου. Εμμένω σε όλα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και κακουργηματική έκθεση. Για όλα τα άλλα να κάνετε ότι μπορείτε για να τα βρείτε. Δείτε ποιοι φταίνε και ποιοι όχι. Θεωρώ ότι συνυπεύθυνοι και συνυπαίτιοι αποκλειστικά είναι αυτοί τους οποίους κατήγγειλα με τη μήνυσή μου». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην κατάθεσή της, στον Εισαγγελέα την θέση της σχετικά με τη φονική πυρκαγιά, η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία το απόγευμα της «Μαύρης Δευτέρας» της 23ης Ιουλίου, έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά στο Μάτι.
Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» φέρνει στο φως της δημοσιότητας μέρος των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Μαραθώνα που είχε γίνει τον Απρίλιο και όπου γινόταν λόγος για τα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική προστασία του δήμου. Όπως καταγγέλλει ο συνήγορος της κ. Φύτρου, Βασίλης Καπερνάρος, είχε ενημερωθεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, πως δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά το σχέδιο πολιτικής προστασίας αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έκανε τίποτα απολύτως. «Ο τομέας Πολιτικής προστασίας στον Δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας από τον Δήμο», ανέφεραν χαρακτηριστικά από τον Απρίλιο στο Δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα.
Στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο επρόκειτο να εγκριθεί ο στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Μαραθώνα για το 2018, κάτι το οποίο σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 185 διάταγμα από το 2007, έπρεπε να είχε γίνει στους πρώτους έξι μήνες της θητείας του Ηλία Ψινάκη. Η έγκριση του σχεδιασμού- στον οποίο περιλαμβανόταν και η πολιτική προστασία- ήρθε με καθυστέρηση... τριών ετών: «Η πολιτική προστασία στον Δήμο θα πρέπει να οργανωθεί και να αποκτήσει δυνατότητες και εργαλεία αντίδρασης», σημείωναν. Σε ένα άλλο σημείο του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητείτο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αναφέρονταν το θέμα της προσβασιμότητας στις ακτές, το οποίο όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, συνδέεται με την καταστροφική πυρκαγιά, καθώς γίνεται μνεία στην πρόσβαση στη θάλασσα. «Η προσβασιμότητα των ακτών θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά από το ΣΒΑΚ αλλά και να υιοθετήσει προτάσεις και λύσεις μέσα από τη διαβούλευση. Θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο πρόταση για την πρόσβαση στο Παράκτιο άλσος, το οποίο θα αποτελεί μετά από διαβούλευση τη θέση του Δήμου και θα έχει και τη σύμφωνη άποψη των Δημοτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον στρατηγικό σχεδιασμό.
Με πληροφορίες από Καθημερινή και Ελεύθερο Τύπο
Φωτο Εurokinissi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα