Σελίδες
▼
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη”: Πολλοί σε αναμονή στο Δήμο Τριφυλίας
Με σκηνικό που θυμίζει το “φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη” μοιάζει το τοπίο στην Τριφυλία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο του 2019.
Οπου “Γιάννης” οι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι και “θεριό” η αναμέτρηση με τις επιλογές των ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαίο που 9 μήνες πριν τις εκλογές εκτός από συζητήσεις, φημολογίες, λόγια του καφενείου και κάποιες βολιδοσκοπήσεις, δεν έχουμε κάποια κίνηση, πέρα από αυτή του Γιώργου Λεβεντάκη από τα Φιλιατρά, που ήδη σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την υποψηφιότητά του ως δήμαρχος Τριφυλίας με τον συνδυασμό ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ.
Η στασιμότητα και η αναμονή από κάποιους έχει σίγουρα την εξήγησή της. Αρχικά είναι το νέο εκλογικό σύστημα που φέρνει ο “Κλεισθένης” με τις ριζικές του αλλαγές -δηλαδή την απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών συμβούλων από την πρώτη Κυριακή- και πλέον κανένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την εκλογή του, καθώς θα υπάρχει πολυδιάσπαση εδρών ανάμεσα στους συνδυασμούς, με το εκλογικό μέτρο σύμφωνα με τις προηγούμενες εκλογές να είναι στους 625+1 για την εκλογή δημοτικού συμβούλου. Επίσης κάποιος που θέλει να σιγουρέψει την εκλογή του ως σύμβουλος μπορεί κάλλιστα να βάλει για υποψήφιος δήμαρχος και εφόσον ο συνδυασμός του περάσει το παραπάνω εκλογικό μέτρο -όχι δύσκολο- να βγει απευθείας σύμβουλος. Ακόμη το διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες από αυτό για την εκλογή δημάρχου ανακατεύει την τράπουλα, αφού πλέον αποδεσμεύονται οι ψηφοφόροι στην εκλογή τοπικού προέδρου και δημάρχου από τον ίδιο συνδυασμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εν δυνάμει υποψηφίους δημάρχους.
Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, υπάρχει μια ακόμη σημαντική παράμετρος, που συντηρεί το σκηνικό αναμονής. Είναι το ασταθές πολιτικό τοπίο στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς ενδεχόμενες εθνικές εκλογές πριν τις αυτοδιοικητικές και νίκη της Ν.Δ. -που έχει μιλήσει για άμεση κατάργηση του “Κλεισθένη”- κάνει πολλούς να μην μπορούν ακόμη να διαμορφώσουν στρατηγική, καθώς δεν είναι σίγουροι για το πώς θα πάμε τελικά σε αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα πρόσωπα, όλα μοιάζουν να είναι ανοικτά, ακόμη και το σενάριο να μην έχουμε κανέναν υποψήφιο δήμαρχο από αυτούς που είχαμε στις εκλογές του 2014 -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Οσον αφορά το νυν δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, είναι σίγουρο ότι κάνει επαφές με πρόσωπα και βολιδοσκοπεί καταστάσεις, όμως ακόμη δεν έχει βγει ανοιχτά και ξεκάθαρα να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ΔΗΜ.Τ.Ο. της ΝΔ, την οποία ο ίδιος κάλεσε και μετά τα όσα έγιναν γνωστά -καθώς έγινε με κλειστές τις πόρτες- φάνηκε ότι οι σχέσεις τους δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο. Αυτό εξάλλου φαίνεται να ισχύει και με το κόμμα της ΝΔ σε κεντρικό επίπεδο αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι έχει «στραβώσει», πρώτον με την επιλογή του δημάρχου να κάνει επίτιμο δημότη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τις ημέρες μάλιστα που είχαμε τις εξελίξεις για το Μακεδονικό και δεύτερον για το «λιβάνισμα» που κάνει ο δήμαρχος με κάθε ευκαιρία στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Πάντως η μη αποκάλυψη των προθέσεων του νυν δημάρχου βάζει φρένο σε άλλους εν δυνάμει υποψηφίους, είτε προέρχονται από τον ίδιο του το συνδυασμό είτε όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες φιλοδοξίες έχουν αρκετοί, όπως οι σύμβουλοι Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Μερκούρης, Γιάννης Αδρακτάς, Μαρία Πανουσιοπούλου, αλλά και οι εκτός συνδυασμού όπως ο Περικλής Μαντάς, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα στην περιοχή, που όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να έρθει σε σύγκρουση με τον Παναγιώτη Κατσίβελα. Γι’ αυτό η αποσαφήνιση των θέσεων του κ. Κατσίβελα θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να προκύψει υποψήφιος νυν δημοτικός σύμβουλος άσχετα με το τι θα κάνει ο κ. Κατσίβελας, με επικρατέστερο τον Παναγιώτη Τσίγγανο που μην ξεχνάμε ότι στις πρώτες καλλικρατικές εκλογές κατέβηκε με τον Κώστα Κόλλια ως συνεργαζόμενος μαζί του.
Πάντως σε αυτό το κομμάτι καταλυτικός παράγοντας είναι σε ποιον θα δοθεί το χρίσμα από τη ΝΔ ή αν δεν δοθεί χρίσμα σε ποιον θα κλείσει το μάτι και θα τον πλαισιώσει με στελέχη της -μιας και η σύντομη ιστορική διαδρομή του καλλικρατικού δήμου έχει δείξει πως και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις αυτόν που στήριξε η ΝΔ, αυτός και επικράτησε.
Από τις αντιπολιτεύσεις ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος σίγουρα δεν έχει τη δυναμική της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και ήδη σύμβουλοί του αποστασιοποιούνται από τις θέσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο -ένας έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Στις προηγούμενες εκλογές μάλιστα η συγκρότηση του συνδυασμού του βασίστηκε στη συνεργασία του με τον Σωτήρη Μπακούρο που ήταν επίδοξος υποψήφιος και είναι μάλλον απίθανο να συμπορευτούν. Οπότε τίποτα δεν είναι σίγουρο για την κάθοδό του αν και βολιδοσκοπεί πρόσωπα και καταστάσεις.
Ο Γιώργος Θεοδωρακόπουλος που παραιτήθηκε από τη ΡΑΚΙ σίγουρα δεν θα είναι πάλι υποψήφιος, ενώ και οι συχνές αλλαγές προσώπων στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων έχουν μπερδέψει αρκετά την κατάσταση. Φυσικά ούτε εδώ τα πράγματα είναι όπως στις προηγούμενες εκλογές, καθώς υπάρχει διάσπαση δυνάμεων (βλέπε διαχωρισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ).
Ακόμη και ο Σαράντος Κουκούμης ενδέχεται να μην είναι υποψήφιος με τη ΛΑ.ΣΥ. αν και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι αρνητικό, καθώς με τις δυνάμεις που είχε κρατάει μια σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και μάλιστα πολλές φορές πιο ισχυρή από συνδυασμούς της αντιπολίτευσης με περισσότερους συμβούλους. Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρχει άλλος υποψήφιος, εφόσον ο ίδιος το θελήσει, καθώς υπάρχει και ο παράγοντας της κόπωσης.
Για τα νέα ονόματα που ακούγονται και κυκλοφορούν, στην κορυφή της λίστας είναι αυτό του πρώην αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, χωρίς ο ίδιος να έχει πει ακόμη τίποτα και του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου, όπως αναφέραμε πιο πάνω, καθώς και του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν διεργασίες στην Κεντροαριστερά για την επιλογή προσώπου που θα μπορέσει να συσπειρώσει όλο το χώρο με διείσδυση και σε άλλους πολιτικούς χώρους και σ’ αυτό το πλαίσιο ακούγεται και το όνομα του γιατρού Γιάννη Κωνσταντόπουλου.
Κινητικότητα παρατηρείται και στους εκπροσώπους εμπορικών και παραγωγικών τάξεων που κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει τη βούληση ότι οι ίδιοι πρέπει να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους, έτσι δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να δούμε μια τέτοια κίνηση στις ερχόμενες εκλογές.
Τέλος σε ό,τι αφορά την περιοχή της Τριφυλίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια ακόμη παράμετρος, οι τοπικιστικές διαφοροποιήσεις και προτιμήσεις των ψηφοφόρων ανάμεσα στις τρεις μεγάλες πόλεις, Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους. Η καταγωγή ενός υποψηφίου από κάποια εκ των παραπάνω πόλεων του δίνει σίγουρα ένα αβαντάζ για την περιοχή του.
Ολα αυτά συνεκτιμώνται και διαμορφώνουν το κλίμα στην περιοχή που ακόμη παραμένει ασαφές, με μόνη επίσημη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής αυτή του Γιώργου Λεβεντάκη.
Κ.Μπ. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα