Μερικές ώρες αφότου επαναπατρίσθηκαν απελευθερωθέντες οι Έλληνες στρατιωτικοί, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του πάστορα Μπράνσον και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν σχεδόν διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ακριβώς επειδή κλιμακώνεται η σύγκρουση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ο Ερντογάν έχει απελπιστικά ανάγκη τώρα από «ειρήνη» στο δυτικό μέτωπο, στο Αιγαίο δηλαδή.
Ο Τούρκος ηγέτης απευθύνει προς την Ελλάδα, με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, ανήμερα της Παναγιάς, κλάδο ελαίας, ζητώντας να μη συμμαχήσουν οι Έλληνες με τις δυνάμεις που του επιτίθενται. Οι κορυφαίοι άλλωστε σύμβουλοί του δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Αμερική και το Ισραήλ να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο κατά της Τουρκίας.
Κάνοντας μια τέτοια χειρονομία καλής θέλησης προς τον ελληνικό λαό και την Αθήνα, ο Ερντογάν δυσκολεύει επιπλέον ενδεχόμενα σχέδια νεοσυντηρητικών εξτρεμιστών, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας για δικούς τους λόγους, στρατηγικές και συμφέροντα.
Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τη θεωρία που προβάλλεται από ορισμένους ότι υπήρξε ανταλλαγή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για το θέμα των Μουφτήδων. Ακόμη όμως κι αν υπήρξε, έχει τελείως τριτεύουσα σημασία. Ο Ερντογάν δίνει τώρα τη μάχη της ζωής του για το κεφάλι του και για το μέλλον της χώρας του. Το θέμα της Θράκης έχει απολύτως τριτεύουσα σημασία και ασφαλώς υποτάσσεται στις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Τουρκία τώρα είναι μια σύγκρουση στο Αιγαίο και θα κάνει πάρα πολλά για να την αποφύγει. Αν τώρα μπορεί παράλληλα, με την ευκαιρία, να κερδίσει και κάτι, θα το κάνει ασφαλώς.
Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το πως θα εξελιχθούν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Αυτό όμως που διαπιστώνουμε ακόμα και εμπειρικά είναι ότι κάθε νέο επεισόδιο της κρίσης φέρνει την κατάσταση, όλο και πιο κοντά στο σημείο μιας ανοιχτής ρήξης.
Το μόνο που έως τώρα την έχει αποτρέψει, είναι το τεράστιο διακύβευμα μιας τέτοιας σύγκρουσης και για τις δύο πλευρές. Αλλά ένας συμβιβασμός, αν υποθέσουμε ότι είναι επιθυμητός και από τις δύο πλευρές, φαίνεται όλο και πιο δύσκολος.
Πριν από τέσσερις μήνες, ο Μαρκ Ρούμπιν, «λαγός» των νεοσυντηρητικών, έγραφε στην ιστοσελίδα του ΑΕΙ ένα άρθρο με τον προκλητικό τίτλο «Είναι δυνατός ένας αμερικανο-τουρκικός πόλεμος;». Χωρίς να αποκλείει εντελώς έναν τέτοιο πόλεμο, ο Ρούμπιν, στο ίδιο το κείμενό του, τον θεωρεί απίθανο, αν και όχι εντελώς αδύνατο και αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη ενίσχυσης ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, υποθέτει κανείς για να κάνουν αυτοί τη δουλειά. Πρώτες πρώτες φιγουράρουν στο άρθρο του η Ελλάδα και η Κύπρος.
Θα μου πείτε έχει σημασία αυτό το άρθρο; Ναι, θα σας απαντήσω, για τους εξής λόγους.
Πρώτον, γιατί το ΑΕΙ, το American Enterprise Institute είναι ο πατέρας του δυτικού οικονομικού δόγματος, του Νεοφιλελευθερισμού, αλλά και του Νεοσυντηρητισμού και εκ των βασικών αρχιτεκτόνων του πολέμου στο Ιράκ, πρώτου σε μια αλυσίδα πολέμων που γκρέμισαν κυριολεκτικά τα μισά και πιο προοδευμένα κράτη της περιοχής.
Δεύτερο, γιατί την τελευταία φορά που ο Ρούμπιν έγραψε ένα προκλητικό και «προφητικό» άρθρο ήταν τον Μάρτιο του 2016, πάλι στο ΑΕΙ. Προέβλεπε το πραξικόπημα στην Τουρκία και προέτρεπε ουσιαστικά τους αξιωματικούς να το κάνουν χωρίς να φοβούνται αντιδράσεις του ΝΑΤΟ. Το πραξικόπημα αυτό έγινε τον Ιούλιο, τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση του άρθρου.
Τρίτο, γιατί το άρθρο αυτό δεν είναι παρά μία μόνο από μια πληθώρα ενδείξεων, στις οποίες έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί και θα επανέλθουμε σύντομα.
Ελπίζουμε ότι παραμένουν, στο μυαλό των Ελλήνων ιθυνόντων, εναργείς οι αναμνήσεις και από την Μικρασιατική Εκστρατεία των Έξι, που κατέληξε στη Μικρασιατική Καταστροφή και από την Κυπριακή «Εκστρατεία» του Δημητρίου Ιωαννίδη που κατέληξε στην Κυπριακή Καταστροφή.
Ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να καταστραφεί ολοκληρωτικά η Ελλάδα είναι η εμπλοκή της στο μεσανατολικό ηφαίστειο και ειδικά μια ελληνοτουρκική σύρραξη.
ΤΟΥ ΔΗΜΉΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΌΠΟΥΛΟΥ, info-war.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα