«Αισθάνθηκα σοκ όταν είδα το παιδί μου να γυρίζει μεθυσμένο Σάββατο βράδυ. Δε γύρισε αργά, αλλά ήταν σε άθλια κατάσταση. Είχαν πάει σε κλαμπ και ήπιαν μπίρες και σφηνάκια! Αμάθητοι καθώς είναι, μέθυσαν. Μα καλά, είναι δυνατόν να σερβίρουν σε έφηβους αλκοόλ;».
Ο πατέρας που μας τηλεφώνησε χθες δεν περιγράφει κάτι σπάνιο. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που, ειδικά το Σάββατο το βράδυ, περιμένουν με αγωνία να κάνουν... αλκοτέστ στα παιδιά τους. Κι όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι αυτό, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με εφήβους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων που καταλήγουν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας για πλύση στομάχου και ό,τι άλλο ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Κι αν είναι μόνο αυτό, πάλι καλά. Τι να πει κάποιος για τους νεαρούς και νεαρές που μετά
το μπαρ παίρνουν ένα μηχανάκι ή αυτοκίνητο για να πάνε σπίτι τους ή όπου αλλού;
Με την μπίρα στο χέρι
«Περπατάς στις πλατείες και βλέπεις εφήβους με ένα κουτάκι μπίρας στο χέρι. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος έλεγχος; Όποιο παιδί επιθυμεί, μπορεί να πάει σε ένα περίπτερο ή μίνι μάρκετ και να αγοράσει μπίρα ή άλλο ποτό με αλκοόλ. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;», αναρωτιέται ο συνομιλητής μας, που ανησυχεί ιδιαίτερα για την ευκολία πρόσβασης των νέων στο αλκοόλ.
Βεβαίως, απαγορεύεται από το νόμο η πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικα άτομα, δηλαδή μικρότερα των 18 ετών, είτε σε περίπτερο, σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα, είτε σε μπαρ, καφετέρια και κλαμπ, ενώ σε καταστήματα που υπάρχει πώληση αλκοόλ (μπαρ, κλαμπ κ.λπ.) δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή ανηλίκου.
Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν τηρούνται με την αυστηρότητα που πρέπει, ούτε υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα παιδιά πέφτουν θύμα ακόμα και από τα ποτά-μπόμπες, δηλαδή αλλοιωμένα ποτά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα στην υγεία τους. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές αυτή είναι η… προσφορότερη "λύση", αφού είναι και πιο φτηνά.
Η κατανάλωση αλκοόλ και στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων, ακολουθώντας σε σημαντικό βαθμό την ευρύτερη διάδοση στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια.
Πέραν, βέβαια, της καταγραφής του προβλήματος, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε, από τη μια πλευρά, το φαινόμενο να μη γενικευτεί και, από την άλλη, να καταλάβουν τα παιδιά ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι… μαγκιά.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη tharrosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα