Σελίδες

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Η διατροφή που βάζει «φρένο» στην οστεοπόρωση

Ευρύτερα γνωστό για τη συμβολή του στη σκελετική υγεία και την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι το ασβέστιο, συστατικό που βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, φαίνεται όμως ότι μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει επαρκή προστασία των οστών.
Μια διατροφή υγιεινή και ισορροπημένη που παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια οστικής πυκνότητας που τυπικά παρατηρείται στην οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς, μια διατροφή που βασίζεται στο μεσογειακό πρότυπο, είναι δηλαδή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και ψάρι, μπορεί να μειώσει τον ρυθμό απώλειας της οστικής πυκνότητας και κατ’ επέκταση να επιβραδύνει

την εξέλιξη της οστεοπόρωσης.
Μάλιστα, η ευεργετική επίδραση της σωστής διατροφής στη σκελετική υγεία είναι εμφανής σε διάστημα μόλις 12 μηνών.
Στη νέα μελέτη, την πρώτη μακρόχρονη πανευρωπαϊκή κλινική δοκιμή με θέμα την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία των οστών, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ηλικίας 65 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ακολούθησε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, ενώ η άλλη όχι (ομάδα ελέγχου). Η οστική πυκνότητα των συμμετεχόντων μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και ξανά μετά από 12 μήνες.
Στους συμμετέχοντες που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα οστά τους δεν παρατηρήθηκε κάποια μεταβολή, ωστόσο σε όσους παρουσίαζαν εμφανή σημάδια οστεοπορωτικών αλλοιώσεων η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον ρυθμό απώλειας της οστικής πυκνότητας, βάζοντας κατά κάποιο τρόπο «φρένο» στη συχνή πάθηση των οστών.
Αξιοσημείωτη ήταν η διαφορά που διαπιστώθηκε μεταξύ των δύο ομάδων στον ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού, ο οποίος συνδέει το μηριαίο οστό με την κεφαλή του που «κουμπώνει» στην άρθρωση του ισχίου. Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις οστεοπορωτικές βλάβες και η απώλεια οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου αποτελεί συχνή αιτία των καταγμάτων του ισχίου στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση.
«Ο σχηματισμός των οστών είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολύ χρόνο, επομένως η 12μηνη δοκιμή, αν και μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα, είναι σχετικά σύντομη για να διαπιστωθούν αξιοσημείωτες αλλαγές. Το γεγονός ότι παρατηρήσαμε μεγάλη αλλαγή μεταξύ των δύο ομάδων σε αυτή τη μικρή περιοχή του αυχένα του μηριαίου είναι λοιπόν πολύ σημαντικό» σχολιάζει η Σούζαν Φεργουέδερ-Τέιτ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.
«Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί ότι έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» προσθέτει η καθηγήτρια «επομένως δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα αν ακολουθεί κάποιος τη συγκεκριμένη διατροφή, είτε πάσχει από οστεοπόρωση είτε όχι».
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα