Σελίδες

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«Δια νόμου» 50% περισσότερες δαπάνες με πλαστικό χρήμα το 2019 για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο

Τι αλλάζει τον Ιανουάριο - Πρόστιμο για όσους δεν καλύψουν το όριο - Ποιοι πρέπει να μαζεύουν ακόμα χάρτινες αποδείξεις
Να δαπανούν περισσότερα, τουλάχιστον το 15% ή 25% όσων βγάζουν για πληρωμές με τραπεζικά μέσα (e-banking, κάρτες κλπ) θα αναγκαστούν από 1.1.2019 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα φόρους.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ελάχιστο όριο δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα επιβεβαίωσε επισήμως η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, αλλά η σχετική διάταξη νόμου θα ψηφιστεί όταν ανοίξει η Βουλή μετά τις γιορτές τον Ιανουάριο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετάσει διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στις δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος για το 2017 οι περισσότεροι φορολογούμενοι

εμφάνισαν περισσότερες δαπάνες με «πλαστικό χρήμα», από όσες ήταν αναγκαίο. Για το λόγο αυτό θεωρούν ότι τα ελάχιστα όρια δαπάνης μπορούν να αυξηθούν έως και 50% σε σχέση με ό,τι ίσχυε ως το 2018, απαιτώντας από τα νοικοκυριά να ξοδεύουν τουλάχιστον το 15% ή και 25% των εσόδων τους, μέσω τραπεζικών συναλλαγών.
Τι ίσχυε ως τώρα
Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται βάσει των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους. Συγκεκριμένα:
- Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 10% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.
- Όσοι έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking
- Όσοι έχουν εισόδημα από 30.000,01 και πάνω, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking
Τι αλλάζει το 2019
Με βάση τις εισηγήσεις, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι από του χρόνου όσοι θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει:
- Να έχουν κάνει δαπάνες τουλάχιστον ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
- Να έχουν δαπάνες ύψους τουλάχιστον 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
- Να κάνουν δαπάνες ύψους 25% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή e-banking για εισοδήματα πάνω από 30.000. Δεν αποκλείεται όμως και να επιβληθεί υποχρέωση για δαπάνες 30% στα πιο υψηλά εισοδήματα.
Παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έπρεπε να δαπανά με «πλαστικό χρήμα» τουλάχιστον 1.100 ευρώ. Με τις αλλαγές, θα πρέπει να ξοδέψει 1.650 ευρώ (διαφορά 550 ευρώ ή +50%) για να δικαιούται την έκπτωση φόρου.
Πρόστιμο για όσους δεν καλύψουν το όριο
Αν δεν συγκεντρώσουν τις δαπάνες που απαιτούνται, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν πρόστιμο του 22% για το ποσό που τους λείπει.
Παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά δαπάνες 1.500 ευρώ (10%). Αν οι δαπάνες του ήταν 1.300 ευρώ, τότε θα πληρώσει «πέναλτι».
Το ποσό που θα πληρώσει ως ποινή είναι το 22% των 200 ευρώ απέμενε για να φτάσει το όριο των 1.500 ευρώ, δηλαδή 44 ευρώ.
Ποιοι πρέπει να μαζεύουν ακόμη χάρτινες αποδείξεις
Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών, οφείλουν να συνεχίσουν φυλάνε τις χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να τις καταθέσουν εάν τους ζητηθεί σε ενδεχόμενο μελλοντικό έλεγχο της εφορίας.
Αυτοί είναι:
- μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι, ηλικίας 70 ετών και άνω
- τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
- όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
- οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Ποιες δαπάνες χτίζουν το αφορολόγητο
Στο ποσό που πρέπει να ξοδέψουμε για να κερδίσουμε την έκπτωση φόρου, όριο περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, ακόμη κι οι δαπάνες για να εξοφληθούν λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα και ασφάλιστρα.
Εξαιρούνται μόνο οι εξής δαπάνες:
• Τα ενοίκια.
• Τα τέλη κυκλοφορίας.
• Οι αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων).
• Οι αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
• Οι αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων.
• Οι πληρωμές φόρων.
• Οι πληρωμές δόσεων δανείων.
• Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα