Αγροτικοί και δασικοί δρόμοι στα όρια του Δήμου Καλαμάτας έχουν υποστεί κατολισθήσεις από τις συνεχείς βροχές του χειμώνα και δεν είναι προσπελάσιμοι, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, υπό την προεδρία του αρμοδίου αντιδημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου. Στο Συντονιστικό ανακοινώθηκε ότι αρχές Ιουνίου θα είναι στο αεροδρόμιο Καλαμάτας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και αργότερα θα έρθει κι ένα ελικόπτερο.
Σημειώθηκε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα με φωτιές παρουσιάζονται στην περιοχή από Αγιο Φλώρο μέχρι Θουρία, ιδιαίτερα σε Πλατύ, Αριοχώρι και Αλώνια, ενώ επισημάνθηκαν η ανάγκη να καθαριστούν τα οικόπεδα με πυκνή βλάστηση και η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα σκουπίδια και τα μπάζα, που είναι γεμάτα τα ρέματα σε όλους τους δήμους απ’ όταν έκλεισαν οι χωματερές.
Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι στις 2 Μαΐου θα βρίσκονται στις θέσεις τους τα 8 πυροσβεστικά οχήματα του δήμου και πως την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν
οι 40 πυροφύλακες που θα δουλέψουν για 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα μήνα.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Δημήτρης Γεωργανάς παρατήρησε ότι από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η οποιαδήποτε καύση. Ανέφερε πως αρκετές μεταλλικές υδατοδεξαμενές θέλουν πλήρωση, που ξεκίνησε να γίνεται, ενώ ζήτησε συνεχή έλεγχο από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για να είναι πάντα γεμάτες. Επεσήμανε ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους, ιδιαίτερα στον Ταΰγετο και σημείωσε πως πρέπει να καθαριστούν τα οικόπεδα στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες. Προέτρεψε οι τοπικές κοινότητες να συγκροτήσουν ομάδες πυρασφάλειας και παρατήρησε ότι “οι πρόεδροι είναι τα μάτια και τα αυτιά της υπηρεσίας μας”. Ανέφερε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι εθελοντικές ομάδες και προσδιόρισε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα με φωτιές παρουσιάζονται στην περιοχή από Αγιο Φλώρο μέχρι Θουρία, ιδιαίτερα σε Πλατύ, Αριοχώρι και Αλώνια. Σημείωσε πως “τα πάντα είναι πρόληψη”, επέμεινε σε καθαρισμούς και όχι φωτιά για κανένα λόγο κι ενημέρωσε ότι στους παραβάτες γίνονται αρχικά συστάσεις και μετά επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα που φθάνουν τα 2.700 ευρώ.
Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας ενημέρωσε ότι υπάρχουν αρκετές ζημιές φέτος στους δασικούς δρόμους, είναι κλειστοί δρόμοι από κατολισθήσεις. Είπε ότι έχουν μόνο μία μπουλντόζα και πως θα έρθει κι ένα JCB από το Δασαρχείο Βυτίνας, τα οποία θα δουλέψουν οι 2 χειριστές που έχουν. Ενημέρωσε ότι ήρθε χρηματοδότηση 18.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και πως στην καλύτερη περίπτωση θα μπει εργολάβος στα μέσα Ιουνίου. Διευκρίνισε ότι με τις αντιπυρικές ζώνες δεν έχουν πρόβλημα, καθώς καθαρίστηκαν πέρυσι, αλλά έχουν με τους δρόμους. Μίλησε για ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα σκουπίδια και τα μπάζα και παρατήρησε πως είναι γεμάτα τα ρέματα σε όλους τους δήμους απ’ όταν έκλεισαν οι χωματερές. Ζήτησε τα μηχανήματα του Δήμου Καλαμάτας να ανέβουν πιο πάνω στον Ταΰγετο απ’ ό,τι συνήθως παρεμβαίνουν, γιατί έχουν ζημιές οι δρόμοι και ξεκαθάρισε ότι το Δασαρχείο δεν απαγορεύει τη συντήρηση των δρόμων, αλλά τις διανοίξεις, καθώς θέλουν αδειοδοτήσεις.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης ζήτησε ενημέρωση για το τι γίνεται με τους κοινόχρηστους χώρους με την αυτοφυή βλάστηση, όπως στην Πλάκα Λεΐκων, στη Μαραθόλακκα και στη Θουρία με τα δέματα των σκουπιδιών.
Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Γιάννης Λιοντήρης ενημέρωσε ότι έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός του αστικού ιστού για να τα καθαρίσουν, ενώ στις τοπικές κοινότητες δεν έχουν ονόματα ιδιοκτητών για να στείλουν. Για την Πλάκα είπε ότι πρέπει να γίνει ζώνη και περιμετρικά και ενδιάμεσα.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας ζήτησε οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να ελέγχουν και να περιορίσουν τις απορρίψεις μπάζων σε ρέματα.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αριος Γιάννης Νάσιος επεσήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει σε ανεξέλεγκτο χώρο - χωματερή που υπάρχει στο χωριό, όπου, όπως είπε, “ο καθένας πετάει οτιδήποτε, κι εύφλεκτα υλικά και πιάνει φωτιά”.
Ο πρόεδρος των Λεΐκων Θανάσης Τσαούσης αναφέρθηκε στον κίνδυνο από τα καλώδια της ΔΕΗ που έρχονται σ’ επαφή με κλαριά. Γ.Σ. eleftheriaonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα