photo: Eurokinissi |
Στο έγγραφο αυτό με ημερομηνία 31 Μαϊου 2019 που αποκαλύπτουν τα dikaiologitika news , οι πρόεδροι του ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIFG και ΣΑΦΕΕ απευθύνουν δραματική έκκληση στον κ. Ξανθό να μην προχωρήσει , λίγες μόνο μέρες προ των εκλογών στο νέο μοντέλο αποζημίωσης του φαρμάκου. Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του φαρμάκου , η πρόθεση αυτή του υπουργείου «αντιβαίνει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα επιφέρει επιπλέον σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην φαρμακοβιομηχανία, που θα οδηγήσουν σε αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά, μη είσοδο νέων φαρμάκων και απώλειες στις θέσεις εργασίας. Απόρροια όλων αυτών, θα είναι ο αρνητικός τελικά αντίκτυπος του μέτρου αυτού στον Έλληνα ασθενή».Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε έννοια της διαβούλευσης που προηγούταν πάντα πριν από κάθε σοβαρή απόφαση στον ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου επιχειρεί μία παρέμβαση στην αποζημίωση με τέτοιο τρόπο ώστε η επιρροή κυρίως στα πρωτότυπα φάρμακα και σε πολλά με συχνή συνταγογράφηση θα αποβεί εις βάρος των ασθενών. Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι αν προχωρήσει στις παρεμβάσεις αυτές θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στην τιμή εφόσον το φάρμακο θα καταστεί ακριβό.
Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι πολλές εταιρίες θα αναγκαστούν να αποσύρουν γνωστά και απαραίτητα φάρμακα από την αγορά λόγω μη συμφέρουσας αποζημίωσης εφόσον γίνει χρήση του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών στην ευρωζώνη.
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης με την αποζημίωση του φαρμάκου είναι ότι οι τέσερρις Ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την διακίνηση του φαρμάκου στην Ελλάδα υπέγραψαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους κοινή δήλωση προς τον υπουργό Υγείας.
Όπως μάλιστα γράφουν, εκφράζοντας και μία απορία για τους λόγους που γίνονται τέτοιες μυστικές κινήσεις χωρίς διαβούλευση προεκλογικά «σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου, δεν εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης και ευρείας συναίνεσης που απαιτείται σε μείζονα θέματα όπως η Δημόσια Υγεία και ο Έλληνας ασθενής. Συνεπώς, λόγοι πολιτικής και ηθικής τάξης επιβάλλουν να ανασταλεί η έκδοση οποιονδήποτε αποφάσεων ή/και νομοθετημάτων την περίοδο αυτή. Κάθε μεμονωμένη απόφαση που θα ληφθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή υπό πίεση και θα δεσμεύσει το Σύστημα Υγείας για τα επόμενα χρόνια, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς και στους εργαζομένους του Κλάδου, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους
Είμαστε στην διάθεσή σας για συνάντηση εντός των αμέσως επόμενων ημερών».
Γιάννης Χρηστάκος, dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα