Σημαντική αύξηση μέχρι και 40% στις επικουρικές συντάξεις προκύπτουν με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει διάφορα σενάρια όπως το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και οι παλιότεροι ασφαλισμένοι εφόσον το επιθυμούν.
Οι εισφορές, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους εργοδότες θα κεφαλαιοποιούνται και θα διατηρούνται σε έναν ατομικό λογαριασμό, κάτι σαν ατομικό κουμπαρά, ο οποίος θα ανήκει στον ασφαλισμένο και ο οποίος ουσιαστικά θα 'αυγατίζει', εξασφαλίζοντας στον εργαζόμενο όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, σημαντικές οικονομικές αποδόσεις. Με την υπάρχουσα οικονομική κρίση για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι η μοναδική αποταμίευση που θα μπορέσουν να κάνουν στη ζωή τους, επομένως οι καλύτερες αποδόσεις είναι πολύ σημαντικές.
Έτσι σταδιακά, η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης ενώ σήμερα, η μέση επικουρική δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ.
Ο δεύτερος πυλώνας θα έχει εξίσου υποχρεωτικό χαρακτήρα ενώ θα εξασφαλίζει στους ασφαλισμένους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας: ηλικία λήψης προϊόντος, μείγμα
εφάπαξ και μηνιαίων καταβολών και επενδυτική στρατηγική αλλά και εναλλακτικό επενδυτικό φορέα πέραν του κρατικού. Οι εναλλακτικοί φορείς ασφάλισης θα μπορούν να είναι επαγγελματικά ταμεία ή επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το ΕΤΕΑΕΠ, αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται σε διαχειριστή της νέας επικουρικής, ενώ βασικό ρόλο θα έχει και η σημερινή εταιρεία διαχείρισης των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.
Το νέο επικουρικό σύστημα εξετάζεται να εφαρμοσθεί στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021. Βάσει των μέχρι τώρα υπολογισμών, το σωρευτικό κόστος της σαρανταετούς πλήρους μετάβασης στο νέο επικουρικό σύστημα δεν θα ξεπερνά το 0.5% του σωρευτικού ΑΕΠ, επομένως θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Επιπλέον, εκτιμάται ότι με την πλήρη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ.
Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού του λογαριασμού ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.
Ουσιαστικά ένας ασφαλισμένος με ατομική του δήλωση θα επιλέξει τον επενδυτικό φορέα μεταξύ των αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων.
Στην συνέχεια θα επιλέγει σε ποια ηλικία επιθυμεί να πάρει το ποσό που του αναλογεί, εφάπαξ ή κάθε μήνα ενώ σε ότι αφορά την επένδυση θα έχει το δικαίωμα να την παρακολουθεί και να την αλλάζει όποτε θέλει. Το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει κάποιος και ο χρόνος παραμονής του στο σύστημα θα προσφέρουν και μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Να σημειωθεί ότι ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής στο σύστημα θα είναι τα 15 χρόνια.
Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί επεξεργαζεται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων είναι και το κατά πόσο μπορεί κάποιος ασφαλισμένος, με ασφάλιση μετά την 1.1.93 να μπορέσει να μπει στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης εφόσον το επιλέξει.
Μάλιστα η ομάδα εκτιμά ότι με βάση τις εισφορές που καταβάλλει κάποιος σήμερα, 6,5%του εισοδήματος του θα μπορέσει με αυτό το ποσοστό να πάρει επικουρική σύνταξη με το νέο σύστημα αυξημένη μέχρι και κατά 40%. dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα