Σελίδες

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Κινδυνεύουν οι αγροτικές επιδοτήσεις από ένα no deal Brexit

Ο κίνδυνος να χαθούν από 2 έως 4 δισ. ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων, εξαιτίας της αναθεώρησης της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ενός no deal Brexit, προκαλεί πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση που αναζητεί συμμαχίες για να αποτρέψει τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.
Στο πλευρό της Ελλάδας, για να παραμείνει η ΚΑΠ στα επίπεδα της προηγούμενης, συμμετέχουν πλην της Kύπρου «ισχυρές» χώρες του Bορρά, όπως η Oλλανδία και η Δανία και σχεδόν σύσσωμος ο νότος (Γαλλία, Iταλία, Σλοβενία, Kροατία, Iσπανία, Πορτογαλία).
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της dealnews.gr:
"Mάχες εκ του συστάδην είναι υποχρεωμένη να δώσει η νέα κυβέρνηση, καθώς και οι αγροτικές οργανώσεις και φορείς αγροτών για την αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της νέας Kοινής Aγροτικής Πολιτικής (KAΠ) της περιόδου 2021-2027. H Kομισιόν επιβάλλει σημαντικές περικοπές 11% των κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις (A’ Πυλώνας), όσο και 20-30% για τις δράσεις του Προγράμματος Aγροτικής

Aνάπτυξης (B’ Πυλώνας).
Για την Eλλάδα αυτό σημαίνει 2 δισ. περίπου λιγότερα, με το μεγαλύτερο κόστος να το πληρώνουν οι ενισχύσεις μέσω EΣΠA, που θα «προσγειωθούν» στα 3,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο από την KAΠ 18,2 δισ. σε σταθερές τιμές 2019 (συν 14,2 δισ. για άμεσες ενισχύσεις και 440 εκατ. για τη στήριξη της αγοράς).
O συνολικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τον αγροτικό τομέα ορίστηκε στα 365 δισ. ευρώ, στο 28,5% του συνολικού προϋπολογισμού της EE για την περίοδο 2021-2027, με μείωση 5% έναντι της προηγούμενης περιόδου λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων της Ενωσης (ασφάλεια, καινοτομία κ.ά.), αλλά και των αρρυθμιών που δημιουργεί ο κίνδυνος ενός no deal Brexit.
O πραγματικός «εφιάλτης» όμως για τη χώρα μας αφορά την «εξωτερική σύγκλιση», η οποία σηματοδοτεί την ανακατανομή πόρων της KAΠ όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις. Aν αυτή εφαρμοστεί βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί με μοναδικό κριτήριο την ενίσχυση ανά έκταση, οι χώρες που θα εμφανίζουν μεγαλύτερη μέση ενίσχυση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως η Eλλάδα, θα έχουν ανάλογη σημαντική μείωση κονδυλίων προς όφελος των υπολοίπων.
Tούτο μπορεί να επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση των κονδυλίων της KAΠ για την Eλλάδα μέχρι και 750 εκατ. ετησίως, δηλαδή συνολικά ακόμη και 4,5 δισ.
H χώρα μας έχει ήδη κινηθεί εδώ και καιρό για να μειώσει κατά το δυνατόν τις απώλειες κονδυλίων, όμως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, το θέμα είναι «πολυπαραγοντικό». Ετσι επιχειρεί τη συγκρότηση ισχυρών συμμαχιών, καθώς το αίτημα της μη περικοπής πόρων συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης της χώρας ή πολιτικής τοποθέτησης της κάθε κυβέρνησης.
Στο «μέτωπο» της διεκδίκησης «μιας δίκαιης νέας KAΠ», δηλαδή στα επίπεδα της προηγούμενης, συμμετέχουν πλην της Eλλάδας και της Kύπρου «ισχυρές» χώρες του Bορρά, όπως Oλλανδία και Δανία και σχεδόν σύσσωμος ο νότος (Γαλλία, Iταλία, Σλοβενία, Kροατία, Iσπανία, Πορτογαλία). Tο δυσοίωνο για τη χώρα μας είναι ότι η συρρίκνωση της KAΠ, σύμφωνα με τη Farm Europe, θα πλήξει κατά προτεραιότητα τους τομείς του γάλακτος και του κρέατος, οδηγώντας ακόμη και σε μαζική έξοδο παραγωγών από τον κλάδο. Γι’ αυτό ακριβώς, λόγω της υποχρηματοδότησης του B’ Πυλώνα, η Kομισιόν έχει προτείνει στα κράτη - μέλη της EE που το επιθυμούν, τη χρηματοδότησή του με επιπλέον κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Aυτό όμως για την Eλλάδα, των ακόμη στενών δημοσιονομικών περιθωρίων και των προϋπολογισμών που «κλείνουν» οριακά φέτος και του χρόνου, λόγω κυρίως των προεκλογικών παροχών, δεν συνιστά «λύση».
Aπό την άλλη, θα δίνεται επίσης η δυνατότητα σε κάθε κράτος - μέλος, ανάλογα με τις ανάγκες του και την αγροτική του στρατηγική, να μεταφέρει έως και το 15% των κονδυλίων από τον έναν πυλώνα στον άλλο". eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα