Σελίδες
▼
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019
Πέρασε το ψήφισμα “για να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης το 2028” στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Με την ψήφο της Ελληνικής Αυγής (παράταξης της Χρυσής Αυγής) το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε την εισήγηση του επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάση Πετράκου ζητώντας "να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης το 2028, αλλά να λειτουργήσουν μέχρι το 2038".
Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 18 ψήφους από τις παρατάξεις “Νέα Πελοπόννησος” του Πέτρου Τατούλη, “Νέοι Δρόμοι” του Γιώργου Δέδε και από τον Δημήτρη Τζεμπετζή της Ελληνικής Αυγής. Η εισήγηση της παράταξης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ψηφίστηκε από 17 συμβούλους. Η πρόταση του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκου Γόντικα ψηφίστηκε από τους δύο συμβούλους της παράταξης, ενώ η εκπρόσωπος των Οικολόγων Δήμητρα Λυμπερόπουλου καταψήφισε και τις τρεις προτάσεις.
Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του "λουκέτου" στις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης: "α) Η Μεγαλόπολη θα γίνει βιομηχανικό νεκροταφείο. β) Θα αυξηθεί η ανεργία. γ) Θα μειωθεί το ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα. Σημειώνω ότι μόνο οι μισθοί είναι περίπου 85-90 εκ. € το χρόνο. δ) Θα ερημώσει η Μεγαλόπολη από νέο κόσμο και θα μείνουν μόνο συνταξιούχοι. ε) Το κλείσιμο της μονάδας 3 τον Ιούνιο του 2020 αφήνει τη Μεγαλόπολη χωρίς θέρμανση διότι η μονάδα 3 συνδέεται με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης. στ) Δεν υπάρχει, ούτε προλαβαίνει να υπάρξει υλοποίηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη μεταλιγνιτική εποχή".
Ο κ. Πετράκος ζήτησε να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική συντονιστική επιτροπή αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων, τα σωματεία των εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ να προχωρήσει:
"Α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη).
Β) Σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Γ) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας".
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστοφιλόπουλος είπε ότι η Μεγαλόπολη βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της. Στη συνέχεια διάβασε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης το οποίο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ολέθριο λάθος το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ο κ. Χριστοφιλόπουλος είπε ότι στη Μεγαλόπολη σήμερα απασχολούνται στη ΔΕΗ περίπου 1.300 εργαζόμενοι και εξήγησε ότι 2.500 άτομα εξαρτώνται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης είπε ότι αν διακοπεί η λειτουργία της μονάδας ΙΙΙ, θα σταματήσει άμεσα τόσο η υδροδότηση 10 χωριών όσο και η τηλεθέρμανση. Για να συνεχιστεί η τηλεθέρμανση θα πρέπει να συνδεθεί το δίκτυο με τη μονάδα V που θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι το θέμα της διακοπής της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων είναι εθνικό, καθώς ξεπερνά τα στενά τοπικά όρια. Τόνισε επίσης ότι στο θέμα της ενέργειας συγκρούονται τεράστια συμφέροντα και ότι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ. Μιλώντας για την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είπε ότι αυτή αιφνιδίασε ακόμα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. "Σημασία έχει ότι τα συμφέροντα του φυσικού αερίου τρίβουν τα χέρια τους" είπε ο κ. Αδαμίδης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Αντώνης Καρράς είπε ότι η Λιγνιτική Μεγαλόπολης είναι ξεχωριστή εταιρεία και αποδείχτηκε ότι δεν πουλιέται. Είπε επίσης ότι η Μεγαλόπολη έχει ζημιές προ φόρων 77 εκ. ευρώ και μετά φόρων 66 εκ. ευρώ. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να παραμείνουν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ σημείωσε ότι μετά τη σύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου θα κλείσει η μονάδα στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και ότι η ΓΕΝΟΠ δεν συμφωνεί με το λουκέτο.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Νίκος Φωτόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός βιάστηκε να μιλήσει και ότι ο λιγνίτης μας έσωσε στην ενεργειακή κρίση του φυσικού αερίου τη διετία 2016 - 2017.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Παντελής Καραλευθέρης είπε ότι η ΔΕΗ σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση επειδή απελευθερώθηκε από τις ΝΟΜΕ ((Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité). Σημείωσε ότι οι ιδιώτες έβγαζαν υπερκέρδη από τις ΝΟΜΕ και ότι έχει χαθεί το επικοινωνιακό παιχνίδι καθώς υπερπροβάλλονται οι οικολογικές ιδέες σε βάρος των εθνικών ενεργειακών ιδεών. Ο κ. Καραλευθέρης είπε ότι την ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να την καλύπτει ο λιγνίτης και όχι το φυσικό αέριο. "Θα πρέπει οι μονάδες να κάθονται και να πληρώνονται γιατί διαφορετικά θα κλείσουν. Πρέπει να αναδείξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του φυσικού αερίου" είπε χαρακτηριστικά θέτοντας παράλληλα το δίλημμα: "Με τους οικολόγους ή με τους λιγνιτωρύχους;". Επίσης ζήτησε τη θέσπιση τέλους υπέρ των περιοχών που θα πληγούν από τη μετάβαση στο φυσικό αέριο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι οι πόροι του ΕΑΠ και του ΕΣΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα έχει πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ τόνισε ότι η λιγνιτική περίοδος τελειώνει και για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί σύντομα ένα μάστερ πλαν για την επόμενη μέρα.
Ο επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου” Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε τον λιγνίτη εθνικό ορυκτό και ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι εθνικό. "Η ενεργειακή ασφάλεια στο σύγχρονο κόσμο είναι ταυτισμένη με την εθνική ασφάλεια" δήλωσε ο κ. Τατούλης. Στη συνέχεια χαρακτήρισε μεγάλο ατόπημα την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, τονίζοντας ότι η εθνική οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα από τη διακοπή της παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη. Δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την εισήγηση του κ. Πετράκου, ο επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου” ζήτησε κοινή συνεδρίαση των Περιφερειακών Συμβουλίων Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας.
Ο επικεφαλής των “Νέων Δρόμων” Γιώργος Δέδες είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της μονάδας ΙΙΙ μέχρι το 2025 και της μονάδας ΙV μέχρι το 2035. Και σημείωσε ότι η εισήγηση του κ. Λαμπρόπουλου θα μπορούσε να είναι βάσιμη μόνο αν είχε διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων.
Ο εκπρόσωπος της “Πελοποννησιακής Συμμαχίας” Νίκος Γκιλίτσης ζήτησε να συνεχιστεί η λειτουργία των μονάδων μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων του λιγνίτη.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας είπε ότι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς οδήγησε σε αύξηση 150% της τιμής του ρεύματος, με συνέπεια να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας το 30% του πληθυσμού. "Οι διάφοροι Φωτόπουλοι συμφώνησαν το 2010 στην τριχοτόμηση της ΔΕΗ και οι διάφοροι Αδαμίδηδες σήμερα καλούν σε στάση αναμονής", είπε ο κ. Γόντικας καταγγέλλοντας τον "κυβερνητικό συνδικαλισμό".
Ο επικεφαλής της Ελληνική Αυγής Δημήτρης Τζεμπετζής εξέφρασε την αντίθεσή του στο φιλελεύθερο σχέδιο απογύμνωσης του ελληνικού κράτους από τις βιομηχανίες.
Η επικεφαλής της "Πράσινης Πελοποννήσου" Δήμητρα Λυμπεροπούλου είπε ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν πόροι για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και ότι ο λιγνίτης ευθύνεται για 550 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είπε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία όσων έφαγαν και τρώνε ψωμί από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Και πρόσθεσε ότι "είτε το αποδεχόμαστε είτε όχι δεν έχουμε λιγνίτη για να λειτουργήσουν οι μονάδες. Οταν είπαμε να φέρουμε λιγνίτη από άλλες περιοχές ξεσηκώθηκε το σύμπαν", αφήνοντας υπονοούμενα σε βάρος όσων διαδήλωσαν κατά της εξόρυξης λιγνίτη από το Ακριτοχώρι. Ο περιφερειάρχης είπε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης ώστε να διεκδικηθούν τα 26 εκ. που οφείλει η ΔΕΗ και ότι η Μεγαλόπολη θα πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο με την κατασκευή ίσως και νέας μονάδας φυσικού αερίου. Ο περιφερειάρχης είπε ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός μάστερ πλαν για την επόμενη μέρα.
Στη δευτερολογία του επανέλαβε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα οφειλόμενα 26 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ και ότι πρέπει να εκπονηθεί μάστερ πλαν για την επόμενη μέρα στη Μεγαλόπολη. Είπε επίσης ότι πρέπει να θεσπιστεί πόρος για τη Μεγαλόπολη και κλείνοντας δήλωσε ότι η παράταξη της περιφερειακής αρχής δεν θα ψηφίσει το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο κ. Πετράκος γιατί έχει ιδεολογικό περιεχόμενο και προβάλλει τη δημόσια ΔΕΗ, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η κρατική οικονομία οδήγησε στην κατάρρευση της σοβιετικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς είπε ότι η ΔΕΗ με συντηρητική κυβέρνηση εξηλέκτρισε την Ελλάδα και ότι κατά την προεκλογική περίοδο αν και είναι ψηφοφόρος του κυβερνώντος κόμματος δεν άκουσε κανέναν να μιλάει για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Καταλήγοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν το κλείσιμο των μονάδων. Ρεπορτάζ Θανάσης Λαγός eleftheriaonlin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα