Ειδικότερα παρα την αντισυνταγματικοτητα των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, των ποσοστών αναπλήρωσης και των εισφορών των μη μισθωτών δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει εντός εξαμήνου για να διορθώσει τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά του νόμου Κατρούγκαλου οτι πλεον είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης αν θέλει να διορθώσει τα ποσά των συντάξεων τους. Για όσους ωστόσο έχουν προσφύγει κατά του νόμου Κατρούγκαλου δικαιώνονται με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ και έτσι είναι οι μόνοι που μπορούν να πάρουν χρήματα αναδρομικά.
Ειδικότερα αντισυνταγματικοί κριθήκαν ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και ο υπολογισμός των 260.000 επικουρικών συντάξεων, παλιών και νέων. Έτσι ο επανυπολογισμός 260.000 συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου κρίνεται άκυρος και μέσα σε 6 μήνες η κυβέρνηση πρέπει να φέρει νέα διάταξη. Παράλληλα αντισυνταγματικη κρίθηκε και η περικοπή επικουρικών
συντάξεων για τους συνταξιούχους που είχαν μεικτά σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.
Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ διότι αντίκειται στην αρχή αναλογικότητας και ισότητας.
Tα 1.300 υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά. Kαι εδώ μετά την απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.
Επίσης μέσα στο ίδιο διάστημα οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.
Συνταγματικό πάντως κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι υπάγονται στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα ΕΦΚΑ. Συνταγματικό κρίθηκε επίσης ότι η βάση επανυπολογισμού των συντάξεων είναι το έτος 2014, όποτε είχαν γίνει περικοπές με βάση τα πρώτα μνημόνια, όποτε αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη κρίθηκε συνταγματική με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων.
Δήλωση Βρούτση:
«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένοντας την δημοσίευση των τελικών κειμένων" υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Τονίζοντας ότι από τα κείμενα που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα σημείωσε οτι οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν.4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση καθώς επίσης, και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.
"Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης. dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα