Σελίδες
▼
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019
Πού το πάει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός; Δυσφορία στη ΝΔ για ομιλία Σαμαρά
Η δεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά προκάλεσε προβληματισμό όχι μόνο στους κόλπους της ηγεσίας του κόμματος, που αναρωτιέται για τις μεσομακροπρόθεσμες στοχεύσεις του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και στους κεντρώους ψηφοφόρους που χάρισαν την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και ανησυχούν για τυχόν στροφή προς υπερδεξιές πολιτικές θέσεις.
Ανεξάρτητα από την ανησυχία που προκάλεσε η ομιλία του κ. Σαμαρά, αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ενόψει της εκλογής του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας -θέση για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από τον πρώην πρωθυπουργό- ή στο πλαίσιο μιας θεωρητικής προσέγγισης που θα ανοίξει το δρόμο για δημιουργία νέου κόμματος, δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, όχι απλώς δεν βλέπει με καλό μάτι την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, αλλά πιστεύει κιόλας ότι η όξυνση του προβλήματος θα προκαλέσει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, μεγαλύτερου μάλιστα μεγέθους από αυτές που προκάλεσε η οικονομική κρίση και τα μνημόνια για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας από τη χρεοκοπία.
ΤΟ «ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ»
Σε κάθε περίπτωση, το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Σαμαρά που αναμένεται να προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις αφορά το "λαθρομεταναστευτικό", όπως χαρακτήρισε το πρόβλημα με τους μετανάστες ο πρώην πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:
«Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό. Εγώ, συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι.
Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια, δεν θα πείσουμε τον κόσμο, που ξέρει πια την αλήθεια. Εκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Αρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες. Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες.
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, τους οφείλουμε φιλοξενία, σεβασμό και προστασία. Ομως, αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι. Εμείς, άλλωστε, οι Ελληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών… Κι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά. Αλλά οι Μικρασιάτες Ελληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν "εισβολή" στην Ελλάδα. Και οι Ελληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως "εισβολείς" στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν.
Μην τα μπερδεύουμε λοιπόν. Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες. Που, όμως, είναι πια ελάχιστοι. Αλλά εδώ μιλάμε για την συντριπτική πλειονότητα όσων μπαίνουν πλέον, που είναι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες.
Και βέβαια, η ευρω-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες "ασυνόδευτα παιδιά", καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις. Μαθήματα από "ανεύθυνους παρατηρητές", που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε. Και πάλι είχε δίκιο ο πρωθυπουργός, που μίλησε για το μεγάλο έλλειμμα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Κλειστά κέντρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, διαχωρισμό των παρανόμων κι όσων παρανομούν, από τα γυναικόπαιδα, και πολύ πιο γρήγορες αποφάσεις για χορήγηση ασύλου και επαναπατρισμό. Οσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Συνθήκης της Γενεύης, δεν δικαιούνται άσυλο. Οσοι παρανόμησαν, έδωσαν ψευδή στοιχεία ή διπλά και τριπλά ονόματα, δεν δικαιούνται άσυλο. Οσοι βιαιοπράγησαν δεν δικαιούνται άσυλο. Κλειστά κέντρα - και πίσω στις χώρες τους».
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Αποστάσεις από τη μετριοπαθή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα θέματα της μετανάστευσης, της συμφωνίας των Πρεσπών και των σχέσεων με την Τουρκία, πήρε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σαμαράς είπε:
«Φάνηκε πια πως είναι μια πολύ επιζήμια, μια απαράδεκτη Συμφωνία, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή. Κι εμείς και άλλα κόμματα. Οτι η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή –και όνομα και αναγνώριση εθνότητας και αναγνώριση γλώσσας– ενώ τα Σκόπια υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, αν και εφ’ όσον προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη! Που δεν εξαρτάται όμως, ούτε από μας, ούτε από τα Σκόπια. Αλλωστε μπορεί άλλες χώρες να θέσουν βέτο. Κι αυτό έγινε! Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία άσκησαν βέτο. Ενώ και η Βουλγαρία θέτει σοβαρά προβλήματα για την αναγνώριση της λεγόμενης "μακεδονικής γλώσσας".
Κι έτσι παρέμειναν μόνον οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις, που είχαν γίνει εξ αρχής. Ενώ οι σκοπιανές μελλοντικές δεσμεύσεις είναι στον αέρα. Κάποιοι μας έλεγαν πως, αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα τα "σταθεροποιήσουμε". Εδώ, όμως, αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, άρχισαν οι αμφιβολίες… για το ίδιο το ΝΑΤΟ!
Προσέξτε: Η Αμερική θέτει σοβαρό θέμα για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Η κρίση στην Συρία κατέδειξε τη δυσλειτουργία του ΝΑΤΟ. Και φτάσαμε στο σημείο ο Μακρόν να θεωρεί "κλινικά νεκρό" το ΝΑΤΟ! Εγώ δεν θα τα σχολιάσω αυτά σήμερα… Ας το δούμε, όμως, απλά:
Υποτίθεται, λοιπόν, ότι το ΝΑΤΟ θα "σταθεροποιούσε" τα Σκόπια. Αλλά φτάσαμε πια στο σημείο, εμείς οι φιλο-ατλαντιστές, να αναρωτιόμαστε: Το… ίδιο το ΝΑΤΟ, ποιος θα το σταθεροποιήσει; Δεχθήκαμε λοιπόν στις Πρέσπες ένα ψέμα! Αναγνωρίσαμε έναν αλυτρωτισμό που δημιουργεί προβλήματα τόσο με μας όσο και με άλλα κράτη της περιοχής. Που προκαλεί ήδη τριβές, μέσα στα κράτη και ανάμεσα στα κράτη - τριβές που δεν υπήρχαν πριν! Και που μέσα στα ίδια τα Σκόπια προκαλεί πλέον σοβαρούς τριγμούς.
Αυτό, φίλες και φίλοι, δεν είναι πολιτική σταθερότητας… Είναι το ακριβώς αντίθετο: Πολιτική από-σταθεροποίησης. Το είχαμε πει καθαρά από πριν! Τώρα επαληθεύεται. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής.
Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Οταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που –το ξέρεις– έχει τη μεγάλη αξία της… Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη. Κατανοώ αυτό που λέει ο πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω… Ομως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως "επιζήμια" και "απαράδεκτη". Και που επί πλέον, δεν περπατάει.
Για την ώρα οφείλουμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εκμεταλλευτούμε όλα τα προβλήματα που δημιουργεί κι όλες τις αδυναμίες της και –κυρίως– να δυναμώσουμε την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική θέση της. Ωστε μετά να μπορούμε να επιτύχουμε τη δικαίωση της χώρας μας. Την πλήρη δικαίωση της Μακεδονίας και της ελληνικότητάς της. Από την οποία δεν παραιτούμαστε. Και δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε… Και βεβαίως, αυτοί που υπέγραψαν τις Πρέσπες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο».
«ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ευθεία απειλή από την Αγκυρα:
«Δεν είναι "φαιδρότητες" οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι ευθεία απειλή!Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Εβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μια σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης - που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΗΣΕ ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΓΗ»
Μιλώντας για την κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς είπε: «Δεν δικαιούμαστε να εφησυχάζουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας άφησε πίσω του "καμένη γη". Μας άφησε "ναρκοθετημένη γη"».
Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε κατά οποιασδήποτε ενδεχόμενης «συναίνεσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας:
«Οχι "συναίνεση" με τους υποστηρικτές του μπάχαλου! Οχι "συναίνεση" με όσους στηρίζουν τα "τάγματα εφόδου"! Είτε της Χρυσής Αυγής είτε της ακροαριστερής τρομοκρατίας…
Οχι "συναίνεση" με όσους ανοίγουν τα σύνορα σε λαθρομετανάστες!
Οχι "συναίνεση" με όσους κατασκεύασαν σκευωρίες, που σήμερα σαν βόμβες γυρνάνε πάνω στα κεφάλια τους.
Οχι "συναίνεση" με όσους εχθρεύονται την ανταγωνιστικότητα και υπονομεύουν κάθε φιλελεύθερη μεταρρύθμιση.
Οχι "συναίνεση" με όσους υπερφορολογούν τα πάντα και αναδιανέμουν τη φτώχεια.
Οσο "λαϊκισμός" είναι τα απίστευτα ψέματα του Τσίπρα, άλλο τόσο λαϊκιστές θα είχαμε γίνει κι εμείς αν ξαφνικά δίναμε συγχωροχάρτι και κάναμε "συναίνεση" με τέτοιες ακρότητες.
Για να συσπειρώσεις τον λαό, πρέπει πριν να συγκρουστείς με ό,τι τον έχει φέρει στα αδιέξοδα. Για να ενώσεις το λαό στο όραμα του καινούργιου, πρέπει πριν να του δείξεις, ότι μπορείς να συγκρουστείς με το παλιό. Κι όταν έχεις τόσο δίκιο, "το πείσμα είναι υγεία", όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης.
Ξέρω τι σας λέω. Γιατί ανάμεσα στο 2012 και το 2014 εμείς κάναμε τη συναίνεση πραγματικότητα! Σχηματίσαμε κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε τρία διαφορετικά κόμματα, από την κεντροδεξιά ως την δημοκρατική αριστερά. Ακόμα κι όταν ένα από αυτά, το μικρότερο, έφυγε, τα περισσότερα στελέχη του έμειναν δίπλα μας. Και μέχρι το τέλος συνεργαστήκαμε - και εφαρμόσαμε το πιο τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής. Με συναίνεση! Απέναντι σε λαϊκιστές που κραύγαζαν "ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν"».
«ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΡΥΦΤΗΚΑ»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν κρύφτηκε ποτέ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να λέει ανοιχτά τις απόψεις ακόμα κι αν αυτές δεν είναι αρεστές:
«Δεν ασκώ κριτική μόνο στις ακραίες θέσεις της Αριστεράς. Πολέμησα κάθε ακραία θέση! Και αισθάνομαι υπερήφανος γιατί κι εγώ συνέβαλα στο να καταλάβει ο απλός Ελληνας ότι όποιοι οργανωμένα διχάζουν το λαό, τραυματίζουν βαθιά και την ίδια τη δημοκρατία.
Γι’ αυτό και επέμενα συνεχώς, όπως έγινε και με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, που την πολέμησα αποφασιστικά - ότι είναι άλλο η άδολη αγάπη για την πατρίδα και άλλο η δολερή πατριδοκαπηλία. Κι ότι τη σημαία μας δεν θα την αφήσουμε να γίνει μονοπώλιο ενός κόμματος, γιατί η σημαία μας είναι σύμβολο ταυτότητας του έθνους και του λαού μας…
Συμμαχητές και συμμαχήτριες, αυτές είναι οι απόψεις μου. Οι ιδέες μου. Με αυτές πολιτεύομαι πάντα. Δεν τις διαπραγματεύθηκα ποτέ! Για οποιοδήποτε αξίωμα. Ποτέ! Ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος. Στα εύκολα και –κυρίως– στα δύσκολα. Γιατί πάντα σας μίλησα με ανοικτά χαρτιά. Αυτός είμαι. Με ξέρουν φίλοι και αντίπαλοι. Αλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν με τις απόψεις μου. Αλλά ποτέ δεν κρύφτηκα. Δεν κρύφτηκα, δεν κρυβόμαστε… Γιατί η χώρα μας το απαιτεί. Γιατί η Ιστορία μας το προστάζει. Γιατί το καθήκον μάς το επιβάλλει. Γιατί καμιά θυσία δεν είναι μεγάλη για την πατρίδα. Γιατί, στο κάτω-κάτω, "αν δεν σου λείψει ένα κομμάτι ζωής, όνειρα μην περιμένεις". Γιατί υπηρετούμε την παράταξη που βάζει την πατρίδα πάνω απ’ όλα! Χωρίς ενοχικά συμπλέγματα. Γιατί μάθαμε να υπηρετούμε την προκοπή των Ελλήνων, από οποιαδήποτε θέση, σε κάθε στιγμή. Γιατί άλλο τρόπο εμείς δεν ξέρουμε – και μόνον αυτός ο τρόπος αξίζει. Τον λένε Αξιοπρέπεια, τον λένε Φιλοπατρία, τον λένε Αίσθηση Καθήκοντος, τον λένε Φιλελεύθερα Ιδανικά. Και δεν είναι απλώς μια "πολιτική επιλογή". Είναι τρόπος ζωής.
Εγώ αυτό έκανα! Εσείς αυτό κάνατε. Εμείς αυτό κάνουμε. Δεν απολογούμαστε σε κανέναν! Είμαστε φιλελεύθεροι – κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Είμαστε πατριώτες – κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Είμαστε ενωμένοι, είμαστε όρθιοι και είμαστε μάχιμοι. Και θα νικήσουμε. Ως το τέλος!». eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα