Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πολιτική κόντρα για τον χαμένο βιολογικό καθαρισμό Γαργαλιάνων


Στον αέρα βρίσκεται το έργο του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων. Οπως είπε ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν μετά από σύσκεψη στη ΜΟΔ - Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Μάλιστα ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα ένταξης και ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση από τη ΜΟΔ, ενώ υπογράμμισε ότι οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές (απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα) αλλά και υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίες θα αναζητηθούν.
Οπως είναι φυσικό το συγκεκριμένο θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με τον Παν. Κατσίβελα να τονίζει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε το έργο. Μάλιστα ανέφερε πως τα εμπόδια λύνονται με μιας εβδομάδας δουλειά, καταλογίζοντας στον δήμαρχο ότι «πέταξε» από την Τεχνική Υπηρεσία τον πιο ικανό άνθρωπο που είχε ασχοληθεί με το, βιολογικό.
Την ανησυχία των πολιτών των Γαργαλιάνων εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασίλης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας πως ήδη με τα πρώτα δημοσιεύματα έχει δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα και επισκέψεις πολιτών που ανησυχούν. Από τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις τονίστηκε ότι πρέπει έστω και τώρα να δουν τι μπορεί να γίνει ώστε το έργο να μη χαθεί.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γ. Λεβεντάκης επισήμανε ότι στη ΜΟΔ τους είπαν ότι το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί και δεν έχει καμιά ελπίδα, και μίλησαν για σκανδαλώδη μελέτη με τεράστιες ευθύνες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως δεν μπορεί οι Γαργαλιάνοι με 5-6.000 πληθυσμό να ζητούν βιολογικό 12 χιλιάδων. Επίσης είπε ότι η μελέτη έχει 17 εκατ. για δίκτυο και αυτό μόλις το είδαν πετάχτηκαν από τις καρέκλες τους, καθώς συν τη μονάδα επεξεργασίας θα πάει 25 εκατομμύρια.
Σημείωσε πως πέρα από το γεγονός πως μια μονάδα δυναμικότητας για 12.000 πληθυσμό δεν μπορεί να λειτουργήσει με 6.000, επίσης υπάρχουν εκκρεμότητες ιδιοκτησιών με το Δασαρχείο: Αν αυτές δεν τελεσιδικήσουν δεν μπορεί να ενταχθεί. Από εκεί και πέρα αρνητικό στοιχείο είναι ότι δεν έχει παραδοθεί η μελέτη με ηλεκτρονική μορφή ώστε να γίνουν τροποποιήσεις. Σχετικά με τη μελέτη υπογράμμισε ακόμη πως στοίχισε 1 εκατ. τη στιγμή που, όπως του είπαν, θα μπορούσε να γίνει με 250.000 ευρώ.
Υπάρχει το περιθώριο υποβολής της πρότασης μέχρι τέλος Απριλίου, αλλά δεν προλαβαίνουμε, μας ζήτησαν είπε καινούργια μελέτη, είπε τέλος ο δήμαρχος.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, με βολές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των πρώην αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών, έβαλλε στην ουσία και κατά του δικού της συμβούλου Γιάννη Αδρακτά, ο οποίος είχε διατελέσει αντιδήμαρχος ΤΥ επί δημαρχοντίας Κατσίβελα. Η κ. Παναγιωτοπούλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι το έργο έχει σοβαρό έλλειμμα σε ό,τι αφορά τη μελέτη. Εχουν ευθύνη η προηγούμενη δημοτική αρχή και οι αντιδήμαρχοι ΤΥ, είπε, που δεν παρακολουθούσαν τη μελέτη. Επίσης τόνισε πως από τις 20 Δεκεμβρίου 2018 η δημοτική αρχή παρέλαβε την μελέτη, γνώριζε πού χώλαινε, είχε συστηθεί προσοχή, γνώριζαν ότι υπήρχε πρόβλημα και δεν έγινε τίποτα για να διορθωθούν τα προβλήματα. Οι παραλείψεις είναι σοβαρές, είπε, περιλαμβάνει οικισμούς που δεν μπορούν να ενταχθούν, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί η γη.
Η Μάγδα Καμπύλη τόνισε πως είναι λυπηρό το να μη γίνει ο βιολογικός και θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, ωστόσο θα πρέπει να παλέψουν μήπως σωθεί το έργο.
Ο Δημήτρης Δριμής σημείωσε πως δεν μπορούμε να λέμε ότι το έργο δεν εντάχθηκε και κόπηκε από τη στιγμή που ούτε πρόταση δεν έχει υποβάλει ο δήμος. Δεν απαγορεύεται να μελετήσουμε να ενταχθούν και άλλα διαμερίσματα στο βιολογικό, είπε - μπορούμε να κάνουμε ειδικό προϋπολογισμό, να στείλουμε μόνο την πόλη των Γαργαλιάνων, τα δίκτυα και το ΒΙΟΚΑ, καθώς για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο από το ΕΣΠΑ πρέπει να είναι λειτουργικό. Να κάνουμε πρόταση και ας κοπεί, είπε, μην παίρνετε την ευθύνη ότι θα κοπεί.
Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως πρέπει να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν, και πρέπει να καθίσουν όλοι κάτω να δουν πώς μπορούν να συνεισφέρουν ώστε το έργο να σωθεί. Υπογράμμισε ακόμη πως αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί, αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων (αποδεδειγμένα όμως και όχι στη λογική εκδικήσεων) να αναζητηθούν.
Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι έχουν περάσει 28 χρόνια και η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει πολιτική χροιά σε αυτό, σημείωσε, και είναι σκανδαλώδες.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσίβελας τόνισε πως λίγοι έχουν επαφή με τη μελέτη και τα πραγματικά γεγονότα, και λίγοι ξέρουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Η δική του δημοτική αρχή, είπε, έκανε προτάσεις έργων στο ΕΣΠΑ που εντάχθηκαν, και ξέρουν πώς να εντάξουν έργα. Εκανε μια ιστορική αναδρομή πως ξεκίνησε από την εποχή Κατρίτση, συνεχίστηκε επί Μπουντά και Καλοφωλιά, στη συνέχεια επί δημαρχίας Κόλλια είπε ότι δεν έγινε τίποτα, μόνο πληρώθηκε ένα ποσό 250.000 με δικαστική απόφαση. Εμείς είπε κάναμε αγώνα δρόμου, και ευχαρίστησε τους πρώην αντιδημάρχους Γιάννη Αδρακτά και Γιάννη Κατσούλα όπως και την Τεχνική Υπηρεσία για τον αγώνα που έκανε. Σημείωσε επίσης πως στη ΜΟΔ είχαν πάει 3 φορές και ότι αυτά που πρέπει να γίνουν λύνονται με δουλειά μιας εβδομάδας - αναφέροντας ότι η νυν δημοτική αρχή πέταξε από την Τεχνική Υπηρεσία τον πιο ικανό άνθρωπο (εννοώντας των πρώην προϊστάμενο). Μάλιστα για να δώσει έμφαση σε αυτό, λίγο αργότερα τόνισε πως δεσμεύεται ότι μπορεί να εντάξει το έργο σε συνεργασία με τον πρώην προϊστάμενο.
Ο Γιάννης Αδρακτάς, που είχε και έντονη αντιπαράθεση με τον δήμαρχο, τόνισε πως η ΜΟΔ έχει συμβουλευτικό ρόλο και δεν εγκρίνει έργα. Δεν υπάρχει μελέτη ακατάλληλη, ανέφερε, και όλες οι δημοτικές αρχές κάτι έκαναν, δεν μπορεί να ισοπεδωθεί η προσπάθεια κανενός.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Λεβεντάκης σημείωσε πως έχει ευθύνη ο κ. Αδρακτάς και η προηγούμενη δημοτική αρχή, και μεγάλη, λέγοντας πως αν είχατε κάνει κάτι, αν τρέχατε και είχατε δώσει λύση σήμερα δεν θα ήμαστε εδώ. Συνεχίζοντας ανέφερε πως οι μηχανικοί της ΤΥ δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι σε μελέτες.
Απαντώντας ο κ. Αδρακτάς σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν 2,5 χρόνια αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε «αν εσείς σε 2,5 χρόνια κάνετε 10% παραπάνω, εγώ δεν θα ξανασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση». Επίσης υπεραμύνθηκε της ΤΥ και τόνισε ότι κάνει χίλια πράγματα και δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση όταν κάνει όλα αυτά, πέντε άνθρωποι να κάνουν και μελέτες 5 εκατομμυρίων. «Αργομισθία παίρνατε» του απάντησε ο κ. Λεβεντάκης, με τον κ. Αδρακτά να τον καλεί να παρουσιάσει τι έργο έχουν αυτοί να παρουσιάσουν σε 5 μήνες.
Πάντως από εδώ και πέρα, με βάση πάντα όσα ειπώθηκαν, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και επίσημα, εγγράφως η άποψη της ΜΟΔ για το έργο, ενώ θα κατέβει υπάλληλός της προκειμένου να γίνει ενημέρωση, και η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα γίνει στους Γαργαλιάνους προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα οι πολίτες της περιοχής.  Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα