Σελίδες

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Αναταραχή σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Περισσότερο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας…

γράφει ο Δημήτρης Τζάνας
Ο αυξημένος αριθμός θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ιταλία αλλά και οι αναφορές για αυξημένα θύματα στην Ν. Κορέα και το Ιράν, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη. 
Με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να θεωρείται δεδομένη, ιδιαίτερα στην Κίνα, παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβατικές κινήσεις μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό είναι εύλογο με δεδομένη την αδράνεια μεγάλου μέρους των πολιτών τόσο σαν καταναλωτές όσο και σαν εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στο εμπόριο, στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Είναι επομένως αναμενόμενη η υποχώρηση των εταιρικών μεγεθών πολλών εταιρειών που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες (εξαγωγικού προσανατολισμού), με πιθανή εξαίρεση τον κλάδο διατροφής και ορισμένους ακόμη που συνδέονται με τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού (φάρμακα κ.α.).

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενο να πλήξουν τα χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά να σημειώνουν στο σύνολο έντονα αρνητικές επιδόσεις λόγω των εικόνων που αναμεταδόθηκαν από τη Β. Ιταλία εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν.
Η επενδυτική κοινότητα επέδειξε αυξημένη απροθυμία για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων και οι διαχειριστές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις (sell-off) μετοχικών τίτλων αλλά και ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις ψηλότερα, ενώ ο αυξημένος φόβος αναβαθμίζει την τιμή του χρυσού ως «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου».

Με την υπεραντίδραση της Δευτέρας («Μαύρη Δευτέρα») να συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα καθώς εκτιμάται ότι η αναιμική πρόβλεψη (+1,2%) για ανάπτυξη στην Ε.Ε. είναι πιθανό να διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα αν το απαισιόδοξο σενάριο έκβασης για τον κορωνοϊό που πιθανολογεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή η πανδημία, συντελεστεί στο εγγύς μέλλον.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η προχθεσινή βύθιση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά -8,36% ήταν ασφαλώς μια αρνητική υπερβολή (sentimentally driven), προϊόν αυξημένου φόβου, για την οποία ωστόσο υπάρχει εξήγηση.
Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τη γνωστή ρηχότητα της ελληνικής αγοράς, με αποτέλεσμα η αποεπένδυση ακόμη και από τις δεικτοβαρείς μετοχές να επιτυγχάνεται προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη φυσιογνωμία των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται, με τα περισσότερα να έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ συνεχίζουν να λείπουν τα κεφάλαια μακράς πνοής αφού η ελληνική αγορά συνεχίζει να κατατάσσεται στις αναδυόμενες. Με τους επενδυτικούς οίκους να εναλλάσσουν τις απόψεις τους για τους κλάδους και ιδιαίτερα τον τραπεζικό, με αδικαιολόγητα αυξημένη συχνότητα, χωρίς δηλαδή να έχουν συντελεστεί ουσιαστικές μεταβολές.
Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζει να έχει αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, για την φετινή πορεία του οποίου υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας. Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν να αποτελούν ζητούμενο ενώ η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι εμφανής, με τη διαδικασία προώθησης των τιτλοποιήσεων για τις τράπεζες να καθυστερεί εν αναμονή και των απόψεων του SSM για κρίσιμα τεχνικά θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια.

Ενόψει των παραπάνω, η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη για το Γενικό Δείκτη είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα. Η επάνοδος της αισιοδοξίας είναι συνυφασμένη με γρήγορη ανακατάληψη του οχυρού των 900 μονάδων που με χαρακτηριστική ευκολία υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή, με την περιοχή των 865 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο επίπεδο αντίστασης.

Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το απαισιόδοξο σενάριο υποχώρησης προς τις 800 μονάδες αν το αρνητικό σενάριο εξελίξεων περί τον κορωνοϊό συντελεστεί, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές!
{Ο κ. Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}
Πηγή:banks.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα