Σελίδες
▼
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020
Ειρωνίες Βορίδη σε Τσίπρα για ελαιοπαραγωγούς: “Θα δώσω ό,τι έδωσε και αυτός... μηδέν”
«Εχω πει να μην προκαλείτε, γιατί θα απαντάω στα ερωτήματα. Οσα λεφτά έδωσε ο Τσίπρας στους ελαιοπαραγωγούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, τόσα θα δώσω κι εγώ ακριβώς. Να μην δώσω αυτή την απάντηση, γιατί αυτά που έδωσε είναι μηδέν».
Με αυτά τα λόγια απάντησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος περιοδεύοντας στη Λακωνία ζήτησε οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.
Ο κ. Τσίπρας είπε προχθές από τη Λακωνία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς. Απαντώντας την ίδια μέρα από τη Βουλή ο κ. Βορίδης αμφισβήτησε την εξασφάλιση αυτής της πίστωσης και είπε ότι υπάρχει μόνο μία δισέλιδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εξιστορεί τα προβλήματα του ελαιόλαδου.
Χθες το απόγευμα ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης υποστήριξε, με γραπτή δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξασφαλίσει 110 εκατ. ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς.
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη naftemporiki.gr:
"Το ζήτημα της χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ελαιοπαραγωγούς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ διατύπωσε πρόταση για δημιουργία εθνικού συμβουλίου για την ελαιοκομία. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σε συνδυασμό με θεσμικές αλλαγές και να τεθεί στο επίκεντρο η συνεταιριστική συνεργασία. Είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει πακέτο περίπου 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών και έθεσε το ερώτημα, μετά την αλλαγή κυβέρνησης, «πού πήγαν τα χρήματα». «Να κάτσουν κάτω και να βρουν λύσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι δεν την αφορά το ζήτημα», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στον συνεταιρισμό, τον πρώτο στην Ελλάδα από το 1915 και με πολλές διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα του λαδιού, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Καπασούρη, να του επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται τον συνεταιρισμό. «Δεν εισπράττουμε στην τιμή την υπεραξία του προϊόντος», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ενώ άλλοι αγρότες εξέφρασαν το παράπονο ότι «η τιμή του λαδιού είναι ίδια με την τιμή του νερού».
Αφού εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε τον αρχαιότερο ελαιουργικό συνεταιρισμό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρέθηκε εκεί «με αφορμή ένα αρνητικό γεγονός. Η εικόνα στην αγορά δεν είναι καλή, με την πτώση στην τιμή του ελαιόλαδου να φτάνει στο 15% περίπου». Επισήμανε ότι η χώρα μας είναι συνδεδεμένη με την ελιά, ένα προϊόν εξαιρετικά ανταγωνιστικό, τον «χρυσό της Ελλάδας», και ότι «πρέπει να δούμε τι φταίει για το γεγονός ότι άλλες μεσογειακές χώρες με χαμηλότερη ποιότητα έχουν απλωθεί στις αγορές». Eκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα και για δύσκολη κατάσταση, για να σχολιάσει πως «δεν μπορεί η απάντηση να είναι ότι τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει η αγορά, όπως είπε ο κ. Βορίδης».
Πρόσθεσε ότι πέρυσι, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, είχε ζητήσει έκτακτη ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής. και έθεσε το ερώτημα αν υπήρξε συνέχεια σε αυτό το αίτημα, προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει εκ νέου το ερώτημα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης".
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σήκωσε το γάντι που πέταξε ο κ. Τσίπρας και -σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής- είπε τα εξής:
"Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λακωνία, και στη Λακωνία έχει, όπως ξέρετε, ελαιοπαραγωγούς και προφανώς του έθεσαν το ζήτημα της τιμής του ελαιόλαδου. Υποθέτω, δηλαδή, ότι του είπαν ότι κάτι πρέπει να πει για το ελαιόλαδο. Και τι είπε ο κ. Τσίπρας για το ελαιόλαδο; «Τι έχει κάνει» λέει «ο κ. Βορίδης; Διότι ο κ. Αραχωβίτης είχε εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια για τους ελαιοπαραγωγούς Λακωνίας. Τι απέγιναν αυτά τα εκατομμύρια;».
Κύριε Αποστόλου, είχατε εξασφαλίσει κάτι εκατομμύρια για τους ελαιοπαραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Είχατε; Είχατε ή δεν είχατε;
Ευάγγελος Αποστόλου: Οταν τελειώσετε…
Μαυρουδής Βορίδης (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τι να τελειώσω; Εδώ είναι μία ωραία ερώτηση με ευθεία απάντηση «ναι, είχαμε», «όχι, δεν είχαμε».
Ευάγγελος Αποστόλου: Αυτά με την απάντηση «ναι ή όχι» όχι σε μένα.
Μαυρουδής Βορίδης (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ωραία. Ο κ. Αποστόλου σ’ αυτή την εύκολη ερώτηση, στην οποία κάποιος προφανώς έδωσε στον αρχηγό του να πει για τα εκατομμύρια που εξασφάλισε ο Αραχωβίτης, δεν θέλει να μας απαντήσει.
Ομως, επειδή ξέρετε πόσο καλός άνθρωπος είμαι και πόσο ήπιος και πόσο χαλαρά θέλω να είναι όλα και να είμαστε άνετοι, θα δώσω στη δημοσιότητα και την επιστολή Αραχωβίτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο περίφημος φάκελος! Είχαν φτιάξει φάκελο. Είναι μία δισέλιδη επιστολή που εξιστορεί τα προβλήματα του ελαιόλαδου. Αυτός είναι ο φάκελος.
Εμείς, για να καταλάβετε, για να τεκμηριώσουμε τις αντίστοιχες νομικές προϋποθέσεις του σχετικού άρθρου του κανονισμού, έχουμε κάνει ειδική επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον βασικό ειδικό γνώστη στα θέματα ελαιολάδου καθηγητή, τον κ. Αυγουλά. Τονίζω ότι προσπαθούμε να θεμελιώσουμε επιχείρημα. Γιατί αυτό έχει πολλά ζητήματα.
Το πιο ωραίο όμως είναι ότι μετά την επιστολή ο κ. Αραχωβίτης έλαβε απάντηση επί της επιστολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ του λέει ο κ. Χόγκαν: «Μα δεν ξέρετε ότι έχετε μια σειρά από εργαλεία» -και τα μνημονεύει εκεί, όλα του προϋπολογισμού, κανένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να είμαστε συνεννοημένοι- «για να κάνετε ό,τι νομίζετε επ’ αυτών;». Και του λέει όμως και το καλύτερο: «Μα είχατε τη δυνατότητα να προβλέψετε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να έχετε μέτρο, προκειμένου να αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής!».
Ερώτηση: Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μέτρο; Βεβαίως και είχε μέτρο. Τι κάνατε, κύριε Αποστόλου, και δεν λέτε στον κ. Τσίπρα; Το βγάλατε το μέτρο! Το βγάλατε το μέτρο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης!
Ωραία, όλα αυτά τα κάνατε. Στον κ. Τσίπρα γιατί λέτε αναληθείς ιστορίες και εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο; «Τα εκατομμύρια που έχουν περισσέψει», λέει. Πήρατε, κύριε Στρατάκο, κι εσείς κάποια από τα εκατομμύρια του κ. Τσίπρα, φαντάζομαι στον συνεταιρισμό, θα τα έχετε καβατζώσει τώρα. Είναι τα λεφτά του Τσίπρα και του Αραχωβίτη, αυτά που έβγαλαν για τους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας.
Εχω πει να μην προκαλείτε, γιατί θα απαντάω στα ερωτήματα. Οσα λεφτά έδωσε ο Τσίπρας στους ελαιοπαραγωγούς Λακωνίας και Μεσσηνίας τόσα θα δώσω κι εγώ ακριβώς. Να μην δώσω αυτή την απάντηση, γιατί αυτά που έδωσε είναι μηδέν.
Αρα, προσπαθούμε με μια συγκροτημένη διαδικασία να δούμε τι μπορούμε να θεμελιώσουμε σε μια δύσκολη και απαιτητική ευρωπαϊκή διαδικασία, με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά όχι όμως να ακούμε και ψέματα, γιατί πιέζεται ο κ. Τσίπρας απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς!".
ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
Ο κ. Βορίδης εξήγησε τα αίτια μείωση της τιμής του ελαιόλαδου:
"Ακούω κριτική, παραδείγματος χάριν, για την τιμή του ελαιόλαδου. Πρώτη ερώτηση και απλή: Αν φταίει η κυβέρνηση για την τιμή του ελαιόλαδου, τότε προφανώς πρέπει να της δώσετε τα εύσημα για την τιμή στο μανταρίνι, στο πορτοκάλι, στο ακτινίδιο και άλλα προϊόντα που έχουν υψηλή τιμή. Δεν γίνεται να φταίμε για το ελαιόλαδο που πάει άσχημα, αλλά για τα υπόλοιπα που πάνε καλά να μη φταίμε. Ή και τα δύο ή κανένα, και η σωστή απάντηση είναι κανένα.
«Είχαμε μειωμένη παραγωγή, έχουμε αυξημένες τιμές». Στην πραγματικότητα, στο ελαιόλαδο έχει συμβεί ακριβώς το αντίστροφο. Εχουμε αυξημένη παραγωγή στην Ισπανία, έχουμε αυξημένη παραγωγή στην Τυνησία, έχουμε επιβολή δασμών στην Ισπανία, και στην πραγματικότητα έχουμε διοχέτευση του ισπανικού ελαιολάδου σε σκοτωμένες τιμές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό δημιουργεί, πράγματι, την πολύ χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου. Το λέω με απόλυτη κατανόηση στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας.
Ερχομαι τώρα στο ελαιόλαδο. Συναντήθηκα με τον Ισπανό ομόλογό μου για να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε λύσεις. Εκαναν ένα μέτρο. Ενα μέτρο έχουμε στα χέρια μας.
Καταλαβαίνω την πίεση που δέχεστε από τους παραγωγούς. Την καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω την αγωνία τους. Καταλαβαίνω ότι τη μεταφέρετε. Δεν σας κακίζω γι’ αυτό. Σας επαινώ γι’ αυτό. Ομως, τώρα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό. Πρέπει να εξηγήσουμε κιόλας και πρέπει να εξηγήσουμε ειλικρινά, όχι αντιπολιτευόμενοι στείρα, αλλά δημιουργικά. Και πρέπει να λειτουργήσουν οι βουλευτές, όλοι οι βουλευτές, εξηγητικά απέναντι σ’ αυτό.
Διότι, τι έχουμε στα χέρια μας; Εχουμε στα χέρια μας γενικές πολιτικές. Ποιες είναι οι γενικές πολιτικές; Πολιτική προώθησης του ελαιόλαδου, πολιτική προώθησης της τυποποίησης, πολιτική προώθησης της ενίσχυσης των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Αυτές γίνονται. Υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια που κάνουμε. Θα τις κάνουμε περισσότερες, αλλά πρώτα είναι αυτό".
ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης περιέγραψε το στρατηγικό αδιέξοδο των Ελλήνων εμπόρων:
"Ακουσα μια ερώτηση: «Μα, γιατί πουλάνε στους Ιταλούς χύμα και δεν πουλάνε τυποποιημένα;» Ο γενικός γραμματέας κ. Στρατάκος έχει μακροτάτη εμπειρία στα ζητήματα αυτά, γιατί υπήρξε επικεφαλής ενός από τους μεγάλους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του τόπου μας, στη Λακωνία. Του έκανα αυτήν την ερώτηση: «Γιατί πουλάτε εκεί πέρα; Γιατί πουλάτε στον Ιταλό έμπορο και δεν πουλάτε στον Ελληνα τυποποιητή;» Η απάντηση είναι εύκολη, απλή και λογική: «Γιατί μας δίνουν καλύτερες τιμές».
Φώναξα τους Ελληνες τυποποιητές και ρώτησα: «Γιατί δίνουν καλύτερες τιμές οι Ιταλοί από εσάς; Γιατί δεν δίνουμε εμείς καλύτερες τιμές;» Η απάντηση ήταν απλή: «Γιατί εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στο εμπορικό δίκτυο, γιατί δεν έχουμε την εμπορική δυνατότητα που έχουν οι εμπορικά προωθημένες αλυσίδες των Ισπανών και των Ιταλών».
Επόμενη ερώτηση: «Και γιατί να μην έχουμε; Να έχουμε κι εμείς. Να το διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε». Μάλιστα. «Εχουμε τις απαραίτητες ποσότητες για να μπει στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που διακινούν το ελαιόλαδο στην Ευρώπη και το φτάνουν στην αγορά;» Η απάντηση είναι: «Δεν έχουμε τις ποσότητες».
Και μετά ρώτησα εγώ ο αφελής: «Δεν πειράζει, δεν έχουμε όλες οι ποσότητες. Γιατί δεν παίρνετε την ποσότητα που έχουμε, να πουλήσετε την ποσότητα που έχουμε και μετά τελείωσε, να πουλήσετε τα άλλα». Δεν πάει έτσι, γιατί εδώ ακριβώς η υψηλή ποιότητα και η τυποποίηση του ελαιόλαδου στην πραγματικότητα θα οδηγήσει τον καταναλωτή του σούπερ μάρκετ να το ξαναζητήσει. Οταν το ξαναζητήσει και δεν θα το βρίσκει, τότε αυτό αποτελεί εμπορικό πρόβλημα για την υπεραγορά, για το σούπερ μάρκετ. Δεν μπαίνει, λοιπόν, σε αυτή τη διαδικασία.
Μας χαράσσει αυτό στρατηγική για το ελαιόλαδό μας; Βέβαια. Και ποια είναι η στρατηγική που χαράσσει; Υψηλές ποιότητες, αυξημένη τυποποίηση, και να απευθυνθούμε σε αγορές οι οποίες είναι μικρότερες και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν ακριβότερα. Αυτή είναι η στρατηγική για το ελαιόλαδο.
Ομως, αν μου πείτε: «Ναι, εντάξει, ωραία είναι αυτά, είναι πιο στρατηγικά και ευρύτερα, αλλά ο άνθρωπος σήμερα δεν έβγαλε την παραγωγή του. Τι είναι εκείνο που μπορούμε να κάνουμε;». Τότε ένα μέτρο έχουμε στην πραγματικότητα στη διάθεσή μας -αυτό συζητούσαμε με τον Ισπανό ομόλογό μου- την αποθεματοποίηση. Την έκανε.
Η αποθεματοποίηση είναι ένα μέτρο (γιατί ενδεχομένως δεν το ξέρουν αυτοί που δεν μας παρακολουθούν), που παίρνεις μία άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου το πιο χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο να αποτραβηχτεί από την αγορά, να δημιουργήσεις μία τεχνητή έλλειψη. Μετά ενισχύεις με ένα μικρό ποσό γι’ αυτή την αποθεματοποίηση τον παραγωγό, δημιουργείς τεχνητή έλλειψη στην αγορά και αυτή η τεχνητή έλλειψη οδηγεί σε κάποια αύξηση τιμής. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία.
Αυτό για να δουλέψει εξαρτάται από τις ποσότητες και εξαρτάται και από την επιθυμία του ίδιου του αποθεματοποιούντος παραγωγού, εάν θέλει να κάνει το μέτρο αυτό. Το εξετάζουμε αυτό το μέτρο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο. Ομως, θέλω να είμαστε και προσγειωμένοι ως προς τα αποτελέσματα.
Αρα, παρακολουθούμε το πρόβλημα, κατανοούμε το ζήτημα, παρά ταύτα να ξέρουμε και να λέμε στους ανθρώπους ότι οι δυνατότητες που έχουμε για την παρέμβαση σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι συγκεκριμένες. Δεν λέω για το στρατηγικό, δεν λέω για το ευρύτερο, δεν λέω για αυτό που πρέπει να αποτελέσει πράγματι στόχο να αλλάξει, αλλά ελπίζω να μην μέμφεστε αυτήν την κυβέρνηση γιατί μέσα σε έξι μήνες δεν έχει αλλάξει το στρατηγικό αποτέλεσμα, για το ό,τι έχει γίνει πάρα πολλά χρόνια πριν στο ελαιόλαδο".
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ
Ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης με επιστολή του απαντά στον κ. Βορίδη:
"Η ανικανότητα στη διαχείριση των διαρκών συσσωρευόμενων προβλημάτων και η αδιαφορία για την εξεύρεση λύσεων έχουν και τα όριά τους. Οπως άλλωστε και η επιλεκτική πληροφόρηση και η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Ο πρ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λακωνία αναφέρθηκε στο πλήρες ιστορικό της προσπάθειας ανεύρεσης πόρων για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών και της ελαιοκαλλιέργειας. Αναφέρθηκε στη διαδικασία κατά την οποία ο πρώην επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan δεσμεύτηκε να εξετάσει ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ που είχαμε διασφαλίσει από τα de minimis επί υπουργίας μου.
Ολο το ιστορικό της προσπάθειας αυτής υπάρχει, τόσο στις επιστολές που ανταλλάχτηκαν μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των ευρωπαϊκών αρχών όσο και στα επίσημα δελτία Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Για να καταδειχτεί η αδιαφορία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας θα σταθώ μόνο στην συνάντησή μου με τον πρ. επίτροπο Phil Hogan στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες:
Το σχετικό δελτίο Τύπου καταλήγει ως εξής: «Ο επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση, σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)».
Οι προτάσεις τις οποίες είχε καταθέσει τότε η ελληνική πλευρά και συζητήθηκαν με τον επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI ήταν:
Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, βάσει του κανονισμού 702/2014. Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), βάσει του κανονισμού 1408/2013. Αλλες λύσεις ή συνδυασμός λύσεων.
Το επίδικο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρ. επίτροπος απάντησε, όπως είχε δεσμευτεί, και ποιες ήταν οι προτάσεις τις οποίες προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού de minimis, και ζητούσε τρόπο χρήσης άλλων 60 εκατ. ευρώ βάσει της πρότασης που θα προέκρινε ο πρ. επίτροπος. Συνολικά θα διέθετε για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών 110 εκατ. ευρώ.
Απάντηση μέχρι τις 5 Ιουλίου 2019 που είχα την ευθύνη του υπουργείου δεν έλαβα. Αν τέτοια επιστολή από τον πρ. επίτροπο έχει έρθει στο ΥπΑΑΤ, αυτή θα πρέπει άμεσα να δημοσιοποιηθεί για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πάντα σε μια τέτοια -εφόσον υπάρχει- επιστολή, θα αναφέρει διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Αρα, το ερώτημα εντέλει είναι, ποιο από αυτά έχει έστω στοιχειωδώς δρομολογηθεί από την σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ". Θ.Λ. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα