Σελίδες

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

10 πράγματα που κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας

Η παγκόσμια πανδημία και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο πρωτοφανείς αλλά και οδυνηρές.
Όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και αναπολούμε το πώς ήμασταν πριν. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την καθημερινή μας ζωή φροντίζοντας τα παιδιά μας, τους γονείς μας, αντιμετωπίζοντας οικονομικές πιέσεις και έναν νέο τρόπο ζωής.
Οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ενδέχεται να οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα όπως κατάθλιψη, άγχος και ακόμη και μετατραυματική διαταραχή. Αυτή η κατάσταση που βιώνουμε μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά δεν είναι η πρώτη κρίση στην ιστορία μας. Μάλιστα έρευνες που έχουν γίνει εν καιρώ κρίσεων όπως στις τρομοκρατικές επιθέσεις, στον Έμπολα και τον SARS αποκαλύπτουν πως τα άτομα ανταποκρίνονται τόσο με προσαρμοστικό όσο και με μη προσαρμοστικό τρόπο.

Έτσι οι ερευνητές έχουν μελετήσει πώς μπορεί να συμπεριφέρεται ο ψυχικά δυνατός άνθρωπος εν μέσω δυσμενών συνθηκών. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την πιθανότητα προβλημάτων ψυχικής υγείας που προκύπτουν από τη νόσο COVID-19. Αν και βρισκόμαστε στη μέση αυτής της κρίσης, τα άτομα μπορούν να ανέλθουν σε υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας όταν τελειώσει η πανδημία.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά: είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργούμε καθημερινές συνήθειες, να ασκούμαστε και να ερχόμαστε σε επαφή με τους κοντινούς μας ανθρώπους μέσω των social media. Ωστόσο μερικές προτάσεις που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία μπορεί να σας βοηθήσουν όχι μόνο να διαχειριστείτε την πανδημία, αλλά να μειώσετε την πιθανότητα μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πώς αντιμετωπίζουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι αυτή την περίοδο της πανδημίας.



Περιορίζουν την έκθεσή τους στις ειδήσεις.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες πρόβλεψης για το πόσο καλά θα ανταποκριθεί ένα άτομο σε μια κρίση / πανδημία. Το πρώτο είναι πόσο ευάλωτο ήταν στη ζωή του πριν από την κρίση. Το δεύτερο είναι πόσες ειδήσεις βλέπει ή ακούει κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η χρόνια έκθεση ειδήσεων μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο άγχος και κατάθλιψη.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις, αρκετές ώρες έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης συσχετίστηκαν με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και προβλήματα σωματικής υγείας. Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα το 2014, η καθημερινή έκθεση στα μέσα ενημέρωσης συσχετίστηκε με αυξημένη δυσφορία μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με εκείνους που περιόρισαν την προβολή των ειδήσεων. Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι επιλέγουν αξιόπιστα και υπεύθυνα έντυπα / μέσα ενημέρωσης και περιορίζουν την έκθεση σε ενοχλητικές εικόνες που εμφανίζονται στις ειδήσεις.


Αποδέχονται τα συναισθήματά τους ως φυσιολογικά.


Ένα ψυχικά δυνατό άτομο καταλαβαίνει ότι συναισθήματα όπως ο φόβος , το άγχος, η απελπισία, ο θυμός και η θλίψη είναι φυσιολογικά, επειδή οι πληροφορίες είναι πολλές και δυσάρεστες για να επεξεργαστούν ταυτόχρονα. Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση το αποδέχεται επίσης από διαγνωστική σκοπιά.

Επιλέγουν προσεκτικά τους ηγέτες που ακολουθούν.

Οι ψυχικά ισχυροί άνθρωποι ακολουθούν εκείνους που εμφανίζουν υγιείς ηγετικές ικανότητες και ψυχική υγεία. Είναι ψυχολογικά βλαβερό να ακολουθείτε ηγέτες που διαφωνούν δημόσια και παρανοούν τα γεγονότα και την έρευνα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι επειδή δεν υπάρχουν δραστικές αλλαγές από ώρα σε ώρα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.



Περιορίζουν την έκθεσή τους στα social media.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν social media και περιορίζουν την έκθεσή τους. Γνωρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, είναι ανεπίσημα κανάλια ειδήσεων και πολλές φορές μεταδίδουν ψεύτικες ειδήσεις. Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για να δώσουν ειδήσεις που πιθανότατα θα διαβάσουν οι περισσότεροι και προσαρμόζονται στις προτιμήσεις τους.

Δεν είναι αυστηροί με τον εαυτό τους.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι το εξής: «είναι λογικό να είμαστε παραγωγικοί, όταν είμαστε σε πόλεμο»; Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η έλλειψη εστίασης, η συγκέντρωση και τα άσκημα συναισθήματα είναι κοινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Γι αυτό και οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, δεν χρειάζεται να ασκήσουν πίεση στον εαυτό τους για να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί.

Διαλογίζονται.

Τα οφέλη του διαλογισμού περιλαμβάνουν μειωμένο άγχος, αυξημένο εύρος προσοχής, μειωμένη κατάθλιψη και βελτιωμένη συναισθηματική υγεία και ευεξία. Μελέτες έχουν πως όσοι διαλογίζονται μπορούν να επιστρέψου πολύ γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίες, σε σχέση με εκείνους που δεν διαλογίζονται.

Περιορίζουν τα τοξικά άτομα.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι καταλαβαίνουν τα τοξικά άτομα και περιορίζουν τον χρόνο τους μαζί τους. Συμπεριφορές όπως κουτσομπολιά, ψέματα και ο εγωκεντρισμός, είναι αρκετά αρνητικά και επηρεάζουν την ευημερία τους. Ενώ μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε κάποια τοξικότητα από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους κατά τη διάρκεια μη πανδημικών ημερών, από την άλλη μεριά η εξάλειψη της τοξικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας όταν βρίσκεστε σε κατάσταση πανδημίας.

Επικεντρώνονται στην αυτο-φροντίδα.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι προσπαθούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να είναι ευέλικτοι στις αλλαγές. Για παράδειγμα καθώς τα γυμναστήρια είναι κλειστά, μπορούν να επιλέξουν άλλες μορφές άσκησης. Επίσης δίνουν προτεραιότητα σε πράγματα που θα τους βοηθήσουν μέσω της πανδημίας, όπως η συναναστροφή με την οικογένεια και τους φίλους τους, σε συνδυασμό με ξεκούραση και καλή διατροφή.

Γνωρίζουν τις ανάγκες τους.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι γνωρίζουν τον εαυτό τους και τι χρειάζονται για να αισθάνονται καλά. Εκείνοι που είναι εσωστρεφείς εστιάζουν στις εσωτερικές καταστάσεις και στις μικρές συγκεντρώσεις, έναντι της κοινωνικοποίησης. Οι εσωστρεφείς συχνά αισθάνονται εξαντλημένοι μετά από έντονη κοινωνικοποίηση και πρέπει να επαναφορτίσουν την ενέργειά τους μένοντας μόνοι. Αντίθετα, οι εξωστρεφείς κερδίζουν ενέργεια από άλλους ανθρώπους και απολαμβάνουν τις πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. Και οι δύο προσωπικότητες μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες για την προώθηση της ευημερίας.
gazzetta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα