Σελίδες

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Αργος - Τρίπολη – Καλαμάτα

Μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Αργος - Τρίπολη – Καλαμάτα

Ο ΟΣΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τη γραμμή Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο, ενώ για το τμήμα Αργος - Τρίπολη - Καλαμάτα που έχει πληγεί από καιρικά φαινόμενα, θα εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες ώστε να λειτουργήσει στο μέλλον.
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ενημερωτικό έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Σπηλιωτόπουλου.
Αναλυτικά το έγγραφο:
"Ο ΟΣΕ στο πλαίσιο στρατηγικού ανασχεδιασμού του σιδηροδρομικού δικτύου Κεντρικής Πελοποννήσου και σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει ήδη προχωρήσει σε προτάσεις για τμηματική επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, οι οποίες είναι σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση βρίσκεται σε ώριμο στάδιο μελέτης η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο. Η διαδρομή αυτή έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς συνδέει την πρωτεύουσα με ένα τουριστικό θέρετρο που χαρακτηρίζεται από επισκεψιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παρέχει πρόσβαση σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι Μυκήνες. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται με μετεπιβίβαση στο νέο σταθμό Κορίνθου, στον οποίο έχει προβλεφθεί υπό κατασκευή της ΝΣΓΥΤ ΣΚΑ - Κιάτο μετρικής γραμμής σύνδεσης με το δίκτυο της Πελοποννήσου. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει μελέτη επιδομής, μελέτη προμήθειας και εγκατάστασης αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων και μελέτη αναβάθμισης εγκαταστάσεων σταθμών και στάσεων (κτήρια, αποβάθρες κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία του τμήματος Αργος - Τρίπολη - Καλαμάτα απαιτείται, καταρχάς, να γίνει μία πλήρης αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής, καθώς σε πολλά σημεία έντονα καιρικά φαινόμενα του παρελθόντος δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης γεωτεχνικής μελέτης (εκτεταμένες κατολισθήσεις εδάφους, παράσυρση σιδηροδρομικού επιχώματος κ.λπ.). Επειτα πρέπει να προϋπολογιστεί το κόστος αποκατάστασης των ζημιών και συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου και κατόπιν να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας και μελέτη κόστους - οφέλους και να εξασφαλιστούν οι πόροι ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις.

Στόχος του ΟΣΕ είναι σε κάθε περίπτωση να διαφυλάξει στο σύνολό του το ενεργό δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Πελοποννήσου και όταν εξευρεθούν οι οικονομικοί πόροι με τη συμβολή και συνεργασία τοπικών φορέων ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, να το επαναφέρει στην ενεργή κατάσταση λειτουργίας".
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα