Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, την ανάγκη συνεργασίας και τον εποικοδομητικό ρόλο της ΕΕ και τη σημασία του τομέα της υγείας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού.
Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
Ο κορονοϊός ανέδειξε το πόσο εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο. Κανένα τείχος δεν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση ενός ιού. Το ίδιο ισχύει και με την κλιματική αλλαγή. Οι ρυπογόνες χώρες επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης κλείνοντας τα σύνορά μας. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό. Υπάρχουν πράγματι πολλά προβλήματα, όπως αυτό της ανισότητας, γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Το ζήτημα δεν είναι αυτή καθαυτή η παγκοσμιοποίηση, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση, ώστε να είναι ανθρώπινη. Πρέπει να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση. Δεν μπορούμε όμως, να την αντιστρέψουμε.
Αυτό σημαίνει επίσης, ότι πρέπει να αναδιοργανώσουμε – όχι να καταστρέψουμε, τους θεσμούς που συνδέονται με την παγκόσμια διακυβέρνηση. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά συχνά βασίζονται πάρα πολύ στους μεγαλύτερους χρηματοδότες τους. Αυτό τους καθιστά λιγότερο αποτελεσματικούς. Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα, πώς επηρεάστηκαν τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τη χρηματοδότηση τους.
Αυτοί οι θεσμοί πρέπει να είναι στην υπηρεσία όλων, όχι μόνο των ισχυρών. Προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα των λαών μας, αυτό όμως δεν σημαίνει μονομερείς αποφάσεις. Σημαίνει ειρηνική συνεργασία προς όφελος όλων και αλληλοβοήθεια. Οι μονομερείς πρακτικές εμποδίζουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι πανδημίες. Μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε συγκρούσεις, κλίμα δυσπιστίας και αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Εάν αυτές οι αντιλήψεις επικρατήσουν, οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες δεν θα αξιοποιηθούν για το κοινό καλό αλλά για την καταστροφή του άλλου. Νέα όπλα μαζικής καταστροφής θα κατασκευαστούν με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, βιοτεχνολογίας, ρομποτικής, drones, κυβερνοπόλεμος σε συνδυασμό με νέες μορφές πυρηνικών πυραύλων, ενώ αυτές οι τεχνολογίες θα έπρεπε να εξυπηρετούν ειρηνικούς σκοπούς.
Είναι σημαντικό να αναστρέψουμε τις στενές εθνικιστικές αντιλήψεις εσωστρέφειας και να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας. Οι χώρες μας μπορεί να έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά συστήματα, διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, αλλά μπορούμε σίγουρα να βρούμε κοινό έδαφος για τη συνεργασία στα πιο σημαντικά κοινά προβλήματα.
Όλοι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες κατά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό που έχει τώρα τεράστια σημασία είναι να συνεργαστούμε, να μάθουμε από την εμπειρία του άλλου και να καταπολεμήσουμε συλλογικά αυτούς τους τύπους ιών. Είναι αντιπαραγωγικό, εντελώς λανθασμένο αυτό που κάνουν ορισμένες χώρες, να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους, προσπαθώντας να κατηγορήσουν την Κίνα ή τον ΠΟΥ, σε μια εποχή που πρέπει να εργαστούμε στενά και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να καταπολεμηθεί αυτή η πανδημία.
Δυστυχώς, αυτή η λογική του αποδιοπομπαίο τράγου, φαίνεται να αποτελεί μέρος εσωτερικών πολιτικών παιχνιδιών. Με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Απαράδεκτες ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε πολίτες ασιατικών χωρών, κατηγορίες και θεωρίες συνωμοσίας. Τέτοιες πρακτικές δεν θα βοηθήσουν με κανένα τρόπο την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτόν τον ιό αποτελεσματικά και συλλογικά. Το αποτέλεσμα θα είναι απλά περιττή απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πιο ισορροπημένη θέση, όπως φαίνεται και από την πρόταση που κατέθεσε στην Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ, με την οποία ζητείται ανεξάρτητος έλεγχος για την προέλευση του κορονοϊού. Προτείνει επίσης, μια ανεξάρτητη μελέτη σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη διεθνή αντιμετώπιση του κορονοϊού, προκειμένου να ενισχυθεί η μελλοντική μας ετοιμότητα για την παγκόσμια ασφάλεια στον τομέα της υγείας.
Και είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα ετοιμότητας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της υγείας και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολίσουμε τις προσπάθειές μας.
Σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι, όλοι θα υποφέρουν από τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Έτσι είναι σημαντικό ζήτημα, το πόσο γρήγορα οι κυβερνήσεις μπορούν να υιοθετήσουν τα απαραίτητα μέτρα ανάκαμψης και να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους. Είναι επίσης κρίσιμο θέμα, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα των παγκοσμιοποιημένων οικονομιών μας που υπήρχαν πριν από τον ιό.
Οι πολιτικές ανάκαμψης θα πρέπει να είναι η ευκαιρία για τη βελτίωση των κοινωνιών μας και για ουσιαστικές αλλαγές. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις ανάκαμψης πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα δημόσια συστήματα υγείας και εκπαίδευσης. Είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε αυτές τις προτεραιότητες υπόψη. Να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και οι κοινωνικές παράμετροι της κρίσης.
Πριν από λίγα χρόνια, στην Ασιατική Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία, στη Σιγκαπούρη, παρουσίασα μια ιδέα, σύμφωνα με την οποία, η πρωτοβουλία Belt and Road πρέπει να εντάξει την υγεία και την ευζωία ως προτεραιότητα της. Ο λόγος που κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα ήταν ότι, αυτό όχι μόνο είναι μέρος των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και ότι η υγεία είναι κάτι που ενώνει όλη την ανθρωπότητα.
Ένα υγιές περιβάλλον, υγιείς τροφικές αλυσίδες, υγιής ψυχολογία, μια υγιής ζωή, είναι μια κοινή επιθυμία είτε είμαστε στην Κίνα, την Ελλάδα, την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική ή την Αμερική. Καθώς η πρωτοβουλία Belt and Road μιλά τόσο για κοινά συμφέροντα όσο και για κοινό πεπρωμένο, η υγεία μπορεί να είναι συνδετικός κρίκος που υπηρετεί αυτές τις αξίες. Η πρόσβαση για όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις, στο σύστημα υγείας των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το ολοκληρωμένο έργο, θα ενίσχυε την πρωτοβουλία Belt and Road και θα της έδινε ένα βαθύτερο νόημα.
Η πανδημία COVID19 έχει αναδείξει σήμερα πολλές από τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας, και ως εκ τούτου οι περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται τώρα την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων αλλά και νέας προσέγγισης στον τομέα της υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στο σύστημα υγείας, σε υψηλής ποιότητας θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια, αλλά και την απαραίτητη προληπτική εκπαίδευση και πληροφορίες για να ζήσουν υγιείς ζωές, προλαμβάνοντας όσο είναι δυνατόν τις ασθένειες.
Η πανδημία απέδειξε επίσης ότι, πρέπει να υιοθετήσουμε ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με το περιβάλλον, θέμα που όπως γνωρίζω συζητείται ευρέως στην Κίνα. Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία Belt and Road μπορεί να ενθαρρύνει την υιοθέτηση αυτού του νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης που θα συνδυαστεί με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας, ευεξίας, εκπαίδευσης και εργασίας.
Η Ελλάδα και η Κίνα, έχουν μακρόχρονες παραδοσιακές μορφές ιατρικής αλλά και μια βαθύτερη φιλοσοφία για την ευημερία. Αυτές οι παραδόσεις μας συνδέονται μεταξύ τους και μαζί μπορούμε να προσφέρουμε νέες προσεγγίσεις γύρω από την υγεία και την ευζωία. Αυτή θα είναι μια γόνιμη συνεργασία και θα συμβάλει στην από κοινού προσπάθεια για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα