728 συλλήψεις την τελευταία 5ετία από την αστυνομία για κλοπή ρεύματος
Επτακόσιες είκοσι πέντε δικογραφίες και 728 συλλήψεις έχει κάνει την τελευταία 5ετία η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για υποθέσεις που αφορούν ρευματοκλοπή στη Μεσσηνία.
Οι τεχνικές απώλειες του δικτύου της ΔΕΗ από τις ρευματοκλοπές σε επίπεδο Μεσσηνίας εκτιμάται από στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ ότι κυμαίνονται μεταξύ 3-5%. Γι’ αυτό και πλέον έχει ορισθεί μόνιμο συνεργείο, το οποίο, συνοδεία αστυνομικών, πραγματοποιεί 2-3 επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα, ενώ υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ απασχολείται μόνιμα με τη δικαστική έκβαση των εν λόγω υποθέσεων.
Οι Ρομά, όπως λένε στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ, δεν είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές στο θέμα της ρευματοκλοπής, καθώς όλο αυτό το διάστημα έχουν διαπιστωθεί ρευματοκλοπές και από μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Μάλιστα, έχουν επιβληθεί
και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, με το πιο μεγάλο να αγγίζει τα 20.000 ευρώ.
Στοιχεία
Το φαινόμενο φούντωσε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ τώρα, με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και τους συνεχείς ελέγχους, φαίνεται να οδεύει προς ύφεση. Βέβαια, η εμπειρία των τεχνικών της επιχείρησης αναφέρει ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση των Ρομά μπορεί να διαπιστώσουν ότι από ένα συγκεκριμένο σημείο του δικτύου γίνεται ρευματοκλοπή με δέκα π.χ. παράνομες συνδέσεις, αλλά τελικά να καταφέρουν να επιβεβαιώσουν και να βρουν πού καταλήγει μόνο μία, καθώς πολύ γρήγορα αυτές διακόπτονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, την τελευταία 5ετία σχηματίσθηκαν 725 δικογραφίες για ρευματοκλοπή και έγιναν 728 συλλήψεις. Το 2016 σχηματίστηκαν 133 δικογραφίες και έγιναν 134 συλλήψεις. Το 2017 έγιναν 199 δικογραφίες και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα. Το 2018 καταγράφηκαν 157 υποθέσεις για ρευματοκλοπή και συνελήφθησαν άλλα τόσα άτομα. Το 2019 σχηματίσθηκαν 169 δικογραφίες και συνελήφθησαν 171 άτομα.
Σε ό,τι αφορά το 2020, τον Ιανουάριο εντοπίσθηκαν 15 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 15 άτομα, το Φεβρουάριο σχηματίσθηκαν δικογραφίες για 18 υποθέσεις και συνελήφθησαν άλλα τόσα άτομα. Το Μάρτιο εντοπίσθηκαν 11 περιπτώσεις ρευματοκλοπής κι έγιναν άλλες τόσες συλλήψεις. Τον Απρίλιο βρέθηκαν 14 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 14 άτομα. Τέλος, το Μάιο (έως 20 του μήνα) σχηματίσθηκαν 10 δικογραφίες και συνελήφθησαν άλλα τόσα άτομα.
Οι Ρομά
Όπως προαναφέραμε, για τους τεχνικούς οι ρευματοκλοπές χωρίζονται σε αυτές που γίνονται από Ρομά και σε αυτές που γίνονται από άλλους κατοίκους ή επαγγελματίες.
Σε ό,τι αφορά τους Ρομά, σε κάθε επιχείρηση είναι δεδομένο ότι θα εντοπισθεί σημείο του δικτύου όπου γίνεται ρευματοκλοπή. Όμως, μπορεί να δουν δέκα γάντζους να κρέμονται από το δίκτυο και μόνο για ένα καλώδιο να καταφέρουν να βρουν τι ηλεκτροδοτεί. Κι αυτό, γιατί μόλις βλέπουν την Αστυνομία να πλησιάζει την περιοχή, τα κόβουν. Φυσικά, μόλις αποχωρήσουν τα συνεργεία, ξανασυνδέονται παράνομα.
Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των Ρομά, αυτό που ανησυχεί τα στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ είναι η επικινδυνότητα των ενεργειών τους, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους αγρότες των περιοχών, αλλά και τους πυροσβέστες που καλούνται να σβήσουν πυρκαγιές σε εκτάσεις από τις οποίες περνούν παράνομες συνδέσεις. Επίσης, από τις παράνομες αυτές συνδέσεις προκαλούνται πυρκαγιές.
Τα περισσότερα περιστατικά ρευματοκλοπής διαπιστώνονται στην περιοχή από την Καλαμάτα έως το Μελιγαλά και πέριξ της Μεσσήνης, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μεσσηνίας.
Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και Ρομά που μένουν σε σπίτια παραβιάζουν τους μετρητές των ρολογιών.
Και οι λοιποί
Η επόμενη περίπτωση είναι η ρευματοκλοπή από άτομα που δεν είναι Ρομά και από επαγγελματίες. Μάλιστα, όπως λένε χαριτολογώντας τεχνικοί, όλα αυτά τα χρόνια έχουν εντοπίσει να γίνεται ρευματοκλοπή από ηλεκτρολόγο και επιχειρηματία μέχρι γιατρό και δικηγόρο, αστυνόμο και παπά. Επίσης, δεν τίθεται θέμα φτωχού ή εύπορου.
Τόσο ο κώδικας διαχείρισης δικτύου όσο και το εγχειρίδιο ρευματοκλοπών που έχει θεσμοθετήσει η ΡΑΕ για την πάταξη του φαινομένου είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Πλέον οποιαδήποτε παρέμβαση στους μετρητές που στόχο έχει να παραποιήσουν την εγγραφή τους, εκτός των άλλων κυρώσεων, διώκεται και ποινικά.
Η ΔΕΔΔΗΕ, εκτός από τους τακτικούς ελέγχους στους μετρητές, πραγματοποιεί έκτακτους στοχευμένους ελέγχους και σε ανύποπτο χρόνο. Μάλιστα, στη Μεσσηνία οι έλεγχοι κατ’ έτος είναι χιλιάδες, ενώ έχουν καταλογιστεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε υπαιτίους για ρευματοκλοπή.
Να σημειωθεί ότι ρευματοκλοπή, εκτός από παρέμβαση στο μετρητή, θεωρείται και οποιαδήποτε αυθαίρετη επανασύνδεση έπειτα από διακοπή είτε λόγω χρεών είτε μη ύπαρξης σύμβασης με πάροχο. Βίκυ Βετουλάκη tharros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα