Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλιο Pfizer: Από 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμούς του πληθυσμού - Αλλεργικές αντιδράσεις και ρόλος της ουσίας PEG


Από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Οι αλλεργικές αντιδράσεις και όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Αντίστροφη μέτρηση για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας, αρχικά με το εμβόλιο της Pfizer. Όπως έγινε σήμερα γνωστό την Τρίτη καταφθάνουν 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ από τις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και από τις 20/1 του γενικού πληθυσμού.
Τι συμβαίνει όμως με τις αλλεργίες
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου με τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί και καμιά φορά και εσφαλμένες εντυπώσεις για ορισμένα θέματα.
Ειδικότερα αναφερόμενη στις αλλεργίες, τόνισε, ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχων Λοιμώξεων και την Αλλεργιολογική και Ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και οι συνηθισμένες αλλεργίες (τρόφιμα, φάρμακα, σκόνη, τοξικές ουσίες, τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας) αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό και υπενθύμισε ότι μέσα στο σχεδιασμό υπάρχει στο εμβολιαστικό κέντρο προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές μπορεί να χρειαστεί η γνώμη του γιατρού του.
Πρώτο κρούσμα αλλεργικής αντίδρασης στην Ελλάδα
Κατά την σημερινή πάντως ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι αντιμετωπίστηκε και το πρώτο κρούσμα αλλεργικής αντίδρασης. Πρόκειται για μια ειδικευόμενη γιατρό στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν «μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης».
Η ουσία που φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τις αλλεργικές αντιδράσεις
Η πολυαιθυλενογλυκόλη, γνωστή και ως PEG, φαίνεται πως είναι υπεύθυνη για τις αλλεργικές αντιδράσεις που σπάνια προκαλεί. Η PEG καλύπτει τα νανοσωματίδια μέσα στα οποία πακετάρεται το mRNA των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, προκειμένου να αυξάνει τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει την ουσία ως ιό και να παράγει αντισώματα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα και με το περιοδικό Science, το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ωστόσο οι ειδικοί που συμμετείχαν διαφώνησαν για το κατά πόσο η PEG ευθύνεται όντως για τα οκτώ κρούσματα σοβαρής αλλεργίας που έχουν εκδηλωθεί μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer –έξι στις ΗΠΑ και δύο στη Βρετανία.
Τι είναι η αναφυλαξία
Πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης και συγκεκριμένα μια επικίνδυνη αντίδραση που προκαλεί ταχυκαρδία, δύσπνοια, υπόταση και εξανθήματα. Η αντίδραση εκδηλώνεται ταχύτατα, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προβλέπει ότι το εμβόλιο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό αλλεργίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου. Για όσους έχουν εκδηλώσει σοβαρή αντίδραση σε άλλα εμβόλια ή ενέσιμα σκευάσματα, τα οφέλη του εμβολίου θα πρέπει να σταθμίζονται έναντι του κινδύνου, αναφέρει ο CDC.
Η Pfizer, από την πλευρά της, διερευνά την υπόθεση. Έχει επίσης επισημάνει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά αναφυλαξίας. Αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν δυνητικά να εκδηλωθούν με οποιοδήποτε εμβόλιο, είναι όμως σχετικά σπάνιες με περίπου ένα περιστατικό ανά εκατομμύριο δόσεις. Η αναλογία αυτή φαίνεται πως είναι υψηλότερη στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, αφού οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής έξι κρούσματα μεταξύ των 272.000 ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο, σύμφωνα με τα CDC.Παρά τη διχογνωμία των ειδικών για τον ρόλο της PEG στις αλλεργικές αντιδράσεις, όλοι τονίζουν ότι ο μαζικός εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί για αναχαίτιση της πανδημίας.
Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών
Μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας είχαν εμβολιαστεί συνολικά 471 άτομα και την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.
Εκτιμάται, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Τα κριτήρια προτεραιοποίησης
Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πάντως τα κριτήρια προτεραιοποίησης, για τον τρόπο εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας», η διαδικασία έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, διεθνών οργανισμών και σε κανόνες βιοηθικής. Αυξημένος κίνδυνος από νόηση είναι το πρώτο κριτήριο. Και όπως έχει διαπιστωθεί η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση, είπε η καθηγήτρια.
Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος, λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που κινδυνεύει σοβαρά είναι οι υγειονομικοί. «Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς».
Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων.
Το τελευταίο κριτήριο αφορά ολιγομελή ομάδα 50 ατόμων που σχετίζεται με την λειτουργία του κράτους.
Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες και ευτυχώς η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια, σπάνια έχει μία σοβαρότητα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα