Σελίδες

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Εστίαση: "Μαγειρεύουν" ειδικό πακέτο στήριξης - Τι θα χρηματοδοτηθεί και ποιες διευκολύνσεις θα υπάρξουν


«Μαγειρεύουν» πακέτο στήριξης ειδικά για την εστίαση στο υπουργείο Οικονομικών, ένα πακέτο όμως που δεν θα είναι για όλους τους επαγγελματίες του χώρου το ίδιο: Όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί σε τρεις κύριους άξονες και η κρατική βοήθεια που θα χορηγηθεί θα διοχετευθεί κυρίως στους επιχειρηματίες της εστίασης που δεν είχαν την δυνατότητα να ανοίξουν με τη μέθοδο της διανομής κατ΄οίκον και του «πακέτου» από το κατάστημα.
Υπάρχουν επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) που δεν κατάφεραν να ανοίξουν για πολλούς μήνες, ειδικά μετά το καλοκαίρι ακριβώς επειδή εξυπηρετούσαν τουριστικές περιοχές. Ή επειδή το προϊόν τους είχε μια «εξειδίκευση» που δεν ήταν δυνατόν να «χωρέσει» σε πακέτο, υπό την έννοια ότι δεν ήταν εφικτό να γίνει διανομή του.
Ποιοι είναι οι τρεις άξονες του «πακέτου»
Για τον οποιοδήποτε λόγο πάντως παρέμειναν με κατεβασμένα ρολά, δικαιωματικά θα λάβουν -ως φαίνεται- το μεγαλύτερο μερίδιο του πακέτου ειδικά για την εστίαση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Βεβαίως το μέγεθος του πακέτου θα κριθεί ως είθισται από τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά αν εξαιρέσει κανείς δράσεις που έχουν προηγηθεί όπως η επιδότηση θερμάστρας θα κινείται σε 3 βασικούς άξονες:
-«κούρεμα» ενοικίου και τους επόμενους μήνες
- διευκολύνσεις εξόφλησης χρεών, κρατική συνδρομή για την εξόφληση παγίων δαπανών
- μείωση φόρων
Τι θα γίνει με τα μηδενικά ενοίκια
Ανοικτό, λοιπόν, είναι το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τον κλάδο της εστίασης (όπως και για άλλους κλάδους βέβαια) το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις «ανεβάσουν ρολά» προκειμένου να βγάλουν σε κάποιο βαθμό τα «σπασμένα» δεδομένου ότι έως και τον Δεκέμβριο συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας. Έτσι δεν αποκλείεται να παραταθεί το καθεστώς του μηδενικού ενοικίου, για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο… τουλάχιστον. Σχεδόν δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η νέα μετάθεση στην εξόφληση συσσωρεμένων χρεών από εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, όπως και οι διευκολύνσεις από τις Τράπεζες. Όλα βέβαια θα κριθούν μέσα από δύο παραμέτρους: Την εξέλιξη της πανδημίας και το δημοσιονομικό περιθώριο.
Πώς θα καλύψει το κράτος πάγιες δαπάνες
Φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, μισθοί: Αυτά είναι μερικά από τα έξοδα που έρχεται να καλύψει το Κράτος με το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών. Ένα πρόγραμμα που θα κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις της εστίασης: Πρόσφατη απόφαση απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκτόξευσε» μάλιστα το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη των παγίων μιας επιχείρησης από τα 3 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά η «οροφή» στα 10 εκατ.! Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο σε απώλεια τζίρου, αλλά και εξαιτίας μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, ενοίκια, μισθούς, προμήθειες κλπ. και που ενδεχομένως δεν ήταν εφικτό να καλύψουν. Βασική προϋπόθεση για να καταστεί μία επιχείρηση δικαιούχος στην συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, θα «μετρά» το αν έχει καταγραφεί ζημιά για την ίδια περίοδο, αλλά και το αν παραμένει ζημιογόνα, αφού συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχει λάβει στο πλαίσιο μέτρων στήριξης, για παράδειγμα από τους κύκλους της Επιστρεπτέας.
Ποιοι φόροι θα μειωθούν
Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση (με ωφελημένο και τον τουρισμό) ίσως και μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου που βιώνει συνθήκες καταστροφής λόγω της παρατεταμένης καραντίνας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο. Με αυτήν την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση, αλλά και το τουριστικό «πακέτο» σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο υπενθυμίζεται ότι η διαµονή µε πρωινό, η ενιαία τιµή υπάγεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαµονή µε ηµιδιατροφή (πρωινό και γεύµα), η ενιαία τιµή υπάγεται, επίσης, στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαµονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, µεσηµεριανό, βραδινό γεύµα) το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευµα σε οποιαδήποτε αναλογία. Στη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών. 
 Βαγγέλης Δουράκης  enikonomia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα