Σελίδες

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Μονιμοποίηση συμβασιούχων, προσλήψεις προσωπικού, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων στους ΟΤΑ


Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά στο προσωπικό, είναι το λιγότερο τραγική. Προσλήψεις, αν εξαιρέσουμε τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, που έγινε διαγωνισμός το 2018, με την 3Κ/2018, έχουν να γίνουν εδώ και 10-15 χρόνια, παρά το ότι έχουν προστεθεί αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και χιλιάδες εργαζόμενοι, σ’ αυτό το διάστημα, έχουν συνταξιοδοτηθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά
στην συνταξιοδότηση.
Παράλληλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εργάζονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται πάνω από 5, 10 ή και 18 χρόνια συνεχόμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία ή απολύονται όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, τα ΚΗΦΗ και οι δομές φτώχειας
(Κοινωνικά Φαρμακεία, Παντοπωλεία, σισίτια κ.λπ.) δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα οι Διοικητικές, Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες Δόμησης, Περιβάλλοντος και ΚΕΠ λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, πράγμα που οξύνθηκε στην περίοδο της πανδημίας με τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, λόγω και των πλημμελών μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων. Να σημειωθεί ότι στις πλάτες των εργαζομένων στα ΚΕΠ, σχεδόν κάθε εβδομάδα, προστίθενται και άλλες αρμοδιότητες, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.
Οι Δημοτικές Αρχές, με άλλοθι τις ελλείψεις σε προσωπικό, αντί να πιέσουν την κυβέρνηση για την προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τη στηρίζουν στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της και προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, είτε απευθείας σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε συγκροτούν Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ. 
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αλλάξει άρδην, οι ιδιώτες θα αλωνίζουν, οι εργασιακές σχέσεις θα ανατραπούν ολοκληρωτικά, τα δικαιώματα των εργαζομένων θα «ψαλιδιστούν» και οι συνθήκες εργασίας θα «επιστρέψουν» στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, τώρα που ακόμη μπορούμε, να χρησιμοποιήσουν αυτοί που απέλυαν εργαζόμενους το 2010-2012, με το αιτιολογικό ότι ήταν υπεράριθμοι, ως εργαλείο σήμερα τις ελλείψεις σε προσωπικό, που οι ίδιοι δημιούργησαν, να τα παραδώσουν όλα στους ιδιώτες.
Στο πλαίσιο αυτό, τα σωματεία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν:
1) Την αναμόρφωση, μέχρι το καλοκαίρι, όλων των ΟΕΥ των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων και τη σύσταση νέων θέσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση τα ισχύοντα, κουτσουρεμένα από τα μνημόνια, οργανογράμματα και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων όλων των υπηρεσιών, μέσα από την προκήρυξη μαζικών προσλήψεων, προσωπικού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, από το ΑΣΕΠ. 
2) Τη μετατροπή, με νομοθετική ρύθμιση, σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) όλων των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν συναφθεί ή ανανεωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2020 και είναι ενεργές μέχρι σήμερα. Πρέπει να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων και το παραμύθι ότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Οι δεκάδες θετικές δικαστικές αποφάσεις καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι την καταστρατήγησή του.
3) Τη διενέργεια κρίσεων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των ΟΤΑ, για την ανάδειξη των προϊσταμένων, για να σταματήσει η παραβίαση του κώδικα και το αλισβερίσι των αναθέσεων από τους Δημάρχους. Η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. 
4) Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και των αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες ή σε Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ, την επαναφορά στους Δήμους αρμοδιοτήτων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τη σύσταση ΝΠΔΔ από την ΚΕΔΕ που θα υποστηρίζει τη διοικητική και οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ, με ενιαία πληροφοριακά συστήματα και προγράμματα, για να σταματήσει η εξάρτηση της λειτουργίας των Δήμων από τις ιδιωτικές εταιρείες.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι με αιχμή τα παραπάνω αιτήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να εμπλουτιστούν από τους εργαζόμενους, το επόμενο δίμηνο, με την αναζήτηση των πιο πρόσφορων μέσων συμμετοχής όλων των εργαζομένων και με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ να οργανώσει κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να εξαναγκάσει την κυβέρνηση και τους Δημάρχους στην εξεύρεση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης των ΟΤΑ και διασφάλισης του δημόσιου και κοινωνικού τους χαρακτήρα.
30 Μαρτίου 2021 Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα