Σελίδες

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Τράπεζα Πειραιώς: Σκληρή επίθεση Τσίπρα και ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση


Σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σκάνδαλο και απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο εικόνα εξυπηρέτησης συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσεις συνάντηση με το πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέα Βερύκιο, η οποία θα κανονιστεί μέσα στην εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ο Χάρης Μαμουλάκης και άλλοι 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτησης στον υπουργό Οικονομικών.
Τεράστια απώλεια για το Δημόσιο
Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι:
«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής.
Μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μη πληρώνοντας στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ, οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου.»
Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι:
«Και η νέα αυτή θυσία όμως του Έλληνα φορολογουμένου κινδυνεύει να πάει στράφι, καθώς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς.
Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους.
Για να το κάνω πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο.»
Και υπογράμμισε ότι:
«Αυτό που σχεδιάζεται ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ξεπούλημα. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; Απιστία. Καραμπινάτη κιόλας.»
Το ΚΙΝΑΛ
Από τη μεριά του, το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι:
«Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και εύλογες υποψίες για τις προθέσεις της.»
Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ακόμα ότι:
«Η αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου δεν συνδέεται απαραίτητα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Επιλέγοντας, όμως, τη σύνδεση αποεπένδυσης-αύξησης, η Κυβέρνηση οδηγεί στην «πώληση» του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Με τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.»
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:
«Αν η κυβέρνηση πράγματι πιστεύει στην επιτυχία του εμβολιασμού, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην επίτευξη του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί τέτοια αδικαιολόγητη βιασύνη, όταν αυτή λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου; Με κίνδυνο απώλειας 1,5-2 δις ευρώ ακόμη;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα